18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čovjek CRNOGORSKE NACIJE — Paštrović na dvoru Sultana (3)

Istorija

Comments 0

Čovjek CRNOGORSKE NACIJE — Paštrović na dvoru Sultana (3)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Sultani su radije birali za državne službenike robove iz svojih odaja, koji su bili oslobođeni svih drugih veza, školovali su ih, a oni navikli isključivo na Sultanovu mudrost — piše 1867. godine „Njemački državni rječnik” (X, Štutgart-Lajpcig, str. 607).

Jedan od takvih je Mustafa-paša CRNOGORAC. „Njemački državni rječnik” objavljuje NARODNOST nekih visokih funkcionera Osmanske carevine:

„…Mahmud ein Albanese (Albanac), Sinan ein Bosnier (Bosanac), Piali, Sduftersohn aus Ungarn (porijeklom Mađar), Mustafa MONTENEGRINER…”

U djelu „Kraljevstvo Slovena, danas iskrivljeno nazvanih Skjavoni [Schiavoni]”, štampanom 1601. u Pezaru, istoričar iz Dubrovnika Mavro Orbini (1563–1614) — unutar poglavlja o starocrnogorskim državama Balšića i Crnojevića — citira „Annali de’ Turchi” koje je ispisao Kirjak iz Spangeberga (Cyriac ili Kiriaco Spangerbergio, 1528-1604, njemački hroničar):

„…MUSTAFA-PAŠA, postavljen od Sulejmana za namjesnika u Kairu, bješe ROĐEN U KOTORU, a premda niska porijekla, krasiše ga sve vrline, kao i tjelesna ljepota; oženi se Sulejmanovom sestrom…”

Osim Pjera Zana, koji novembra 1524. u Veneciji referiše da je „Mustafa, čovjek CRNOGORSKE NACIJE iznad Kotora” (na linku dolje, drugi nastavak), najmanje još jedan izaslanik Mletačke republike donosi o paši podatke koje je lično od njega dobio.

To je Marko Minio, „duche Crete” (vojvoda od Krita). On je u aprilu 1522. predočio svoj „Relatio” — pisani izvještaj o rezultatima svoje misije prethodne (1521) godine u Carigradu. Navodi da je razgovorao s Mustafa-pašom o važnim pitanjima, na primjer, mogućnosti rata s Ugarskom, što veoma brine Mletačku republiku.

Minio tvrdi da Sulejman Veličanstveni, koji je „veoma razvratan”, „ima četiri glavna ministrâ”, a  tu je Mustafa-paša NA DRUGOME MJESTU; a njega, za razliku od Sultana, mletački poslanik opisuje u svijetlim bojama:

„Mustafa-paša, NACIJE SLOVENSKE (de nation schiavo), uljudan, lijep, od 40 godina” („Carigradski izvještaj, godina 1521”, Venecija, 1845, str. 23)…

Petar D. Šerović („Ko je i odakle bio Mustafa ‘čovjek crnogorske nacije’”, „Istorijski zapisi”, sv. 3, Titograd, 1965, str. 496-499), nastavljajući istraživanje Iva Stjepčevića (1935), podrobno je objasnio kontekst da je Mustafa-paša islamizirani PETAR ĆUDA-ĆUDIĆ-SRZENTIĆ, porijeklom iz PAŠTROVIĆA (vidi prvi nastavak, link dolje).

Iz zapisâ koji slijede mletačkoga poslanika jasnije je zbog čega je Mustafa-paša mogao da ima diskreciju i uvažavanje u Kotoru kada je u jesen 1522, iste godine u kojoj je Marko Minio predočio svoj „Relatio” — a uz, za slične notarske postupke, neuobičajeno prisustvo lično providura Viktora Dieda — prenio svu svoju imovinu u Paštrovićima na rođake Andriće i Radičeviće.

Naime, oko bojazni Mletačke republike od obnavljanja osmansko-ugarskoga rata, Minio je zapisao: „U ovoj stvari Mustafa mi reče: „‘Javite Sinjoriji, da ostane u miru’”. Još važnija je sljedeća ocjena Minia o Mustafi-paši — da je „LOJALAN državi Vaše Uzvišenosti”, tj. duždu Mletačke republike (Sinjorije).

Imamo i indiciju da je u Kotor Mustafa-paša doputovao neposredno prije nego će biti upućen u Kairo; jer će, mjesec pošto je bio u Kotoru, Sultan „sa Rodosa poslati drugoga vezira u Egipat kao namjesnika — Mustafu-pašu”; tamo je „pobuna čerkeskih mameluka i arapskih šeika” (Kolin Imber „Osmanska carevina, 1300-1650: Struktura moći”, 2019, str. 34).

Drugim riječima, Mustafa-paša se 8. oktobra 1522. mogao pojaviti u Kotoru da pred Malim i Tajnim vijećem obavi transakciju u vezi svoga imanja u Paštrovićima; jer je 8. novembra iste godine — precizira istoričar Kadir I. Natho — „Mustafa-paša stigao u Kairo”. Pa su naredne godine „5.000 osmanskih vojnika Mustafa-paše, potpuno opremljenih vatrenim oružjem, razbili vojsku pobunjenikâ”. U Egiptu je Mustafa-paša do decembru 1523, kada je tamo postavljen novi osmanski guverner („Čerkeska istorija”, Njujork, 2009, str. 244-255)…

Marko Minio je 1521, dakle, starost Mustafa-paše tada procijenio: „od 40 godina”. Neki izvještaji docnijih mletačkih poslanika na dvoru Sultana, početom 1570-ih, pogrešno identifikuju Mustafu-pašu Crnogorca sa Mustafa-pašom Lala Karom (rođen oko 1500, umro 1580) — koji je, kako smo objasnili, druga osoba, rodom s Romanije (Sokolac, sadašnja Bosna i Hercegovina).

To je rezultiralo da su Mustafa-paši Lala Kari, koji nije bio muž rođene sestre Sulejmana Veličanstvenog, pridodali u „dosije” biografske podatke koji, zapravo, pripadaju Mustafi-paši Crnogorcu, a docnije su ih neki istoričari ne provjeravajući prenosili. Ti su podaci objavljeni 1840. u „Izvještajima mletačkih poslanika Senatu” (III, Firenca), a odnose se, rekoh, na Mustafa-pašu Crnogorca — uključujući njegovo porijeklo i domovinu:

…„NACQUE in MONTENEGRO vicino a CATTARO…” (str. 366), „…PATRIA di MONTENEGRO vicino a CATTARO…” (str. 408, faksimil na naslovnoj strani ovoga teksta).

Prema nekim podacima, najkasnije oko 1516. Mustafa je sandžak-beg u Antiohiji (Antakya Sancakbeyi), sada gradu u Republici Turskoj, blizu Sirije. Oženio je Fatmu Sultan, rođenu oko 1500. godine, umrla oko 1573, šćer sultana Selima I — koji je vladao između 1512. i 1520. godine, a sestru budućega sultana Sulejmana. Mustafa i Fatma su se razveli najkasnije 1522. godine — ona se docnije još dva ili tri puta udavala. Ni Mustafa-paša, ni Fatma, nijesu imali đece.

Međutim, uprkos razvodu s njegovom sestrom, kako vidimo, ostao je Mustafa jedan od najbližih saradnika Sulejmana Veličanstvenog (koji je vladao od 1520. godine). U TV istorijskoj sapunici „Sulejman Veličanstveni” je to prikazano. Sultan je odobrio da se Mustafa i Fatma ponovo vjenčaju. Međutim, nakon te druge svadbe, Mustafa iznenada umire — pod sumnjivim okolnostima u kojima je Fatma, navodno, tome ciljano doprinijela…

Za kraj, napominjem, Mustafa-paša — možda — nije jedina osoba iz Crne Gore u najbližem krugu oko Sulejmana Veličanstvenog. O etničkome porijeklu Mahidevran Sultan, jedne od njegovih konkubina, postoje kontroverzni izvještaji.

Mahidevran mu je (1515. ili 1518. godine) rodila sina, prijestolonasljednika — Mustafu, princa (Şehzade Mustafa).

Gledaoci serije „Sulejman Veličanstveni” znaju da je, u oluji dvorskih intriga, princ Mustafa — po naređenju njegova oca — surovo ubijen (1553. godine).

A taj nesuđeni nasljednik na tronu Otomanske carevine je možda s majčine strane bio — CRNOGORAC.

Nikolaje Jorga (1871-1940), čuveni rumunski naučnik u „Istoriji Osmanske carevine: Prikazano prema izvorima”, objavljenoj 1909. na njemačkome jeziku (II, Gota, str. 344) — tvrdi, i nije jedini, da je Mahidevran Sultan — CRNOGORKA. Jorga piše da je Sulejmanu Veličanstvenom…

„Jedna CRNOGORKA 1518. rodila sina Mustafu, koji je odrastao u hrabroga ratnika…”

„Eine MONTENEGRINERIN hatte ihm 1518 einen Sohn, Mustafa, geboren, der, zu einem tapferen Krieger herangewachsen…”

(Kraj)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR