11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jovan Plamenac protiv Janka Vukotića

Istorija

Tag Gallery
Comments 2

Jovan Plamenac protiv Janka Vukotića

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Jadranka Selhanović

U Državnom arhivu Crne Gore, Arhivskom odsjeku za istoriju radničkog pokreta-Podgorica, čuva se zbirka dokumenta “Jovan Plamenac”. Zbirku, pretežno, čine bilješke, pisane svojeručno, koje je o pojedinim događajima i ličnostima ispisivao Jovan Plamenac, ministar i predsjednik vlade u vrijeme kralja Nikole. Jedna od bilježaka posvećena je armijskom đeneralu, serdaru Janku Vukotiću, odnosno odluci jugoslovenske kraljevske vlade da izgradi nadgrobni spomenik Janku Vukotiću. Kako je Plamenac tumačio odluku tadašnjih državnih vlasti o podizanju spomenika Vukotiću, (1927), pročitajte u dokumentu koji objavljujemo.

.

.

Nešto o Janku Vukotiću armijskom đeneralu

Jovan Plamenac

Čuh da naša država podiže nadgrobni spomenik arm. đeneralu serdaru Janku Vukotiću, da se još prepiska vodi između državnog odbora za podizanje spomenika s jedne strane i familije pok. serdara Janka s druge strane i to s toga što odbor ne želi da se ureže na spomenik i ona njegova titula serdar koju je nosio u Crnoj Gori. Kada se već Vukotiću podiže nadgrobni spomenik od strane države, kao toboš, zaslužnome sinu našeg Naroda, zašto da mu se ne metne i to serdarsko zvanje na spomenik. Samo iz potpunog naslova može se vidjeti što je on bio i u kom pravcu se kretao njegov javni život, pa prema tome i na kojem se polju može steći zasluga radi kojih mu nacija podiže spomenik.
……
Sad hoće zvanični Biograd da podiže spomenik jednom crnogorskom prvaku. Zašto? Je li zato da se tim putem da priznanje Crnoj Gori. Njenim sinovima? Ne! Biograd i dalje produžuje, pošto je Crna Gora nestala, da vrijeđa njen grob i njenu prošlost da se izrugava sa osjećajima naroda Crne Gore, jer, eto, hoće da podiže spomenik jednome od svojih najvećih izdajnika, da podiže spomenik serdaru Janku Vukotiću.

Zvanični Biograd veoma dobro zna da se je Crna Gora vaspostavila poslije Svjetskog Rata kao što joj to bijahu obećali neki veliki saveznici i kao što su to obećanje izvršili prema Belgiji i Srbiji, divizijar serdar Janko Vukotić bi bio za djela, koja je počinio kao crnogorski ministar predsjednik, ne samo stavljen pred sud nego bi bio strijeljan kao narodni izdajnik.
.......

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Ljilja

Izuzeztno znacajan dokument. Hvala ti Jadranka sto nas edukujes na pravi nacin. Bravo.

Roza Luksemburg

Svakom ko je izdajnik treba to reću brk u brk. Kakav dokumenat! Sve jasno i rečeno bez uvijanja. To nama i danas treba.