13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Četnici- vjerni okupatorski saradnici u vršenju zločina

Istorija

Comments 4

Četnici- vjerni okupatorski saradnici u vršenju zločina

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jadranka Selhanović

Početak 1942. Nikšič je pod okupatorskom vlašču. Ali, partizanske jedinice opkolile su grad pod Trebjesom i drže ga u blokadi već dva i po mjeseca. Okupatorska vojska u nikšićkim garnizonima oskudijeva u hrani i ogrijevu. I dok partizanske jedinice pripremaju napad na grad, okupatar vrši pripreme za proboj obruča opkoljenog grada.

Šta se sve dešavalo tokom januara i februara 1942. na putu Danilovgrad -Nikšić, kako je okupator, uz zdušnu pomoć četnika, vršeći najstravičnije zločine, uspio da izvrši proboj oko opkoljenog Nikšića i poveže se sa okupatorskim garnizonima u gradu, te kako su partizani odgovorili na upućeni četnički ultimatum o oslobađanju zarobljenih četnika, pročitajte u dokumentu koji objavljujemo.     

Dokument:

Nikšićkog narodno-oslobodilačkog partizanskog odreda

1)Preko dva i po mjeseca italijenske trupe bile su opsjednute u Nikšiću od hrabre narodno-oslobodilačke patizanske vojske nikšićkog odreda. Okupatorske trupe pokušale su više puta od Danilovgrada da uspostave vezu sa opsjednutim garnizonima u Nikšiču i oslobode ga. Svi pokušaji neprijateljske vojske odbijeni su uz velike gubitke neprijatelja u ljudstvu i matrijalu. Pokušaj okupatorskih trupa 17. januara o.g. odbijen je od hrabre partizanske vojske odreda „Bijeli Pavle“ i Pješivačkog bataljona i tom prilikom nanijeli su mu gubitke preko 300 mrtvih i zarobljenih, 3 teška i 7 lakih mitraljeza, 1 bacač sa 300 mina, veliki broj pušaka, 2 revolvera, oko 10 hiljada metaka i dosta veliku količinu druge ratne spreme. Borba je trajala čitav dan i vodila se na položajima Žute Grede, Do Pješivački i u Zagredi.

19. o.m. uspjele su italijanske trupe da se probiju cestom od Danilograda i spoje se sa svojim opsjednutim garnizonom u Nikšiću. Ovaj prodor italijanskih trupa u jačini od oko 5000 vojnika, sa motorizacijom, minometima i teškom artiljerijom omogućili su narodni izrodi i izdanici, vjerne sluge okupatora na čelu sa pukovnikom bivše jugoslovenske vojske Bajom Stanišićem i profesorom Novakom Vuletićem.

Kao i u Grahovu, Vasojevićima tako i ovdje pojavila se banda narodnih izroda u momntu kada je italijanski garnizon u Nikšiću herojskom borbom narodno-oslobodilačke partizanske vojske bio doveden u položaj da se preda ili da im vojska polipše od gladi i hladnoće. Ovaj podli pukovnik pripremao se i čekao momenat sa svojom bandom, koju je okupljao još od ljetos da bi učinio što bolju uslugu fašističkom okupatoru i što sramniju izdaju prema našem herojskom narodu koji se bori za svoju slobodu.

Dok su partizani odreda „Bijeli Pavle“ bili na položajima, ove nemrči-puške sazivale su konferencije u pozadini i pozivali narod da ne daje otpor italijansko vojsci, uvjeravajući narod da ona neće ni pljačkati ni paliti sela, već hoće samo proći cestom do Nikšića. Organizovali su i svoju nazovi narodnu vojsku koja je imala za zadatak da širi demoralizaciju među narodno-oslobodilačkom partizanskom vojskom i narodom i stavila je u pokret baš kada je okupatorskim trupama trebalo spriječiti prodiranje za Nikšić. U svojoj razbijačkoj raboti služili su se svim sredstvima bacaući parole i u vojsci i u narodu: „Talijani dolaze sa Cetinja“, „Od Nikšića su se već probili“. Pored toga oni su vrlo često dostavljali italijanskim trupama naše položaje i tako našu vojsku izlagali artiljerijskoj i minometnoj vatri.

Ovim svojim podlim izdajstvom, pukovnik Bajo i profesor Novak Vuletić uspjeli su da izazovu bratoubilački rat u Bjelopavlićima da bi i kroz to učinjeli što bolju uslugu svoim naredbodavcima, fašističkim pljačkašima i razbojnicima.

Partizanski odred „Bijeli Pavle“ uspješno čiste ove najgore poturice koji se nijesu stiđele da na Kujavi iznesu fašističkom zlotvoru zdravicu dobrodošlice. Da bi nadrod što bolje nasio paroli „Talijani neće pljačkati i paliti sela“- to italijanske trupe nijesu ni činile dok se nijesu spojile sa trupama u Nikšiću. Tada su od Danilov Grada do Careva mosta, palili, pljačkali, ubijali i internirali nevino stanovništvo i počinili takve zločine kakve su u stanju samo da počine podivljale fašističke horde.

U Dolovima Stubičkim fašistički razbojnici, pošto su popalili sve kuće, strijeljali su 10 staraca i starica, a dvije mlade nevjeste silovale su čitave čete dok nijesu na mukama izdahnule. Ali, neka znaju ti fašistički gadovi i njegove vjerne sluge, narodni izrodi, špijuni i petokolonaši da će se Crnogorski narod osvetiti za te zločine i da neće prestati s borbom dok ne uništi i posljednjeg narodnog izdajnika i protjera sa svoga tla i posljednjeg okupatorskog vojnika.

2) Od nekakve komande „Nacionalnog pokreta“ dobili smo sljedeće pismo.

K o m u n i s t i č k o m   Š t a b u – G o r nj e  P o lj e

Saznali smo da se u vašim rukama nalaze Minja i njegov sin Momo Višnjić, te da iste namjeravate kao nacionaliste ubiti. Ovim vam poručujemo da gore navedenu dvojicu u roku od 48 sati pošaljete zdrave i žive u Nikšić, jer će u protivnom biti, nakon postavljenog roka, ubijeno 20 (dvadeset) vaših drugova komunista i vaših porodica, među kojima se nalazi i Radosav Kovačević, rođeni brat Save Kovačevića (Mizare) sa familijom, a koji se već nalazi u našim rukama. -GORNJI ROK JE NEPREKORAČLJIV

Nikšić, 24 februara 1942. god. osam sati prije podne.

KOMANDANT NACIONALNOG POKRETA

Odgovorili smo im pismom koje smo poslali po istom kuriru koji nam je donio navedeno pismo od komande „Nacionalnog pokreta“ koje glasi

NACIONALNIM  I  NARODNIM  IZDAJNICIMA

NIKŠIĆ (odmah do italijanske komande)

Vama, narodnim izrodima, špijunima, gadnim slugeranima i ližisahanima krvavog fašističkog okupatora, kao odgovor na vaše pismo poručujemo da ćete svi, koliko god vas ima doživjeti sudbinu narodnog izdajnika i sluge okupatora Minje Višnjića i njegovog sina i mnogih drugih do sada uništenih narodnih izdajnika od herojske narodno-oslobodilačke partizanske vojske.

Nije daleko dan kada će vas, prodane kurve, zajedno sa vašim fašističkim poslodavcima nestati sa lica zemlje.

Od vas narod ne očekuje ništa drugo sem podlo izdajstvo koje svakodnevno vršite prem našem viteškom narodu a u korist fašističkih pljačkaša i razbojnika i to sve za sitne mrvice koje vam bacaju kao psima sa njihove krvave trpeze.

Naš viteški narod i njegova herojska partizanska vojska ne plaše se vas, sluge, još gorih pasa Kocija i Pircija Birolija.

Narod zna da je oružje sa kojim ubijate nevino stanovništvo, oružje okupatora u vašim gadnim špijunskim rukama.

 

CRVENA JE ARMIJA S NAMA-POBJEDA JE NAŠA

SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NARODU

 

26.-II- 42.g.                                          IZ ŠTABA NIKŠIĆKOG NARODNOG

                                                           NO- OSLOBODILAČKOG PARTIZANSKOG

                                                                              O D R E D A

.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

VojoS

Sjajno Jadranka. Imam utisak da je ne mali broj mladih u Crnoj Gori kojima je SPC isprala mozak pa nemaju pojma što su sve četnici radili tokom II sv. rata. Ovakva i slična dokumenta ne mogu ostat nezapažena.

D V

Hvala Vam gospođo Jadranka na istrajnoj borbi protiv istog zla i istog ljudskog ništavila istog pasjeg sjemena od 1942 koje i danas pošto se najelo i napilo kidiše na slobodu CG,njene nacije i njenog opstanka. Smrt fašizmu i izdajnicima CG države. Vječna Slava položenim životima za slobodu CG.