15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Protojerej Dušan Petrović, paroh iz Podgorice: Za dobro i napredak CRNOGORSKE CRKVE!

Istorija

Comments 0

Protojerej Dušan Petrović, paroh iz Podgorice: Za dobro i napredak CRNOGORSKE CRKVE!

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

U povodu Nove 1910. godine, tokom koje je obilježena 25-ogodišnjica arhipastirstva i mitropolitskoga čina poglavara Crnogorske pravoslavne crkve MITROFANA BANA, njemu je u pohode došla delegacija udruženja crnogorskih parohijskih sveštenika.

Mitrofanu se obratio protojerej DUŠAN PETROVIĆ iz Podgorice (na slici gore) — paroh 1-ve gradske parohije Podgoričke. On je rodom iz Kuča, sela Kosori.

Sin je PAVLA PETROVIĆA, takođe protojereja, nadziratelja (arhijerejskoga namjesnika) za Kuče, paroha kosorsko-gornjomedunskoga, tada u eparhiji Zahumsko-raškoj (Ostrog) autokefalne Crnogorske crkve — a od 1904. člana Svetoga Sinoda.

Evo cjelokupna izvještaja „Cetinjskoga vjesnika” o boravku svešteničke delegacije kod Mitrofana:

„Sveštenstvo kod Mitropolita.

Sveštenici, koji su došli ovđe, pošli su korporativno kod Nj[egova] Vis[okopreosveštenstva] Gospodina Mitropolita, da mu u ime cijelog crnogorskog sveštenstva čestitaju Novu godinu.

U ime sviju pozdravio ga je proto g. DUŠAN PETROVIĆ, koji je u svom govoru istakao dvadesetpetogodišnji teški ali veoma plodni rad njegov za dobro i napredak CRNOGORSKE CRKVE, ukazujući na visoku pažnju, ljubav i gotovost Uzvišenog Gospodara za svaki preduzeti korak na unapređenju crkve, izjavljujući u isto vrijeme blagodarnost i današnjoj Knjaž[evskoj] Vladi na gotovost za uređenje paroh[ijskoga] sveštenstva, podnoseći Skupštini zakon o istom.

Gosp. Mitropolit odgovorio je u lijepom govoru, da je sva zasluga za napredak naše Crkve uzvišenog Gospodara, te je i podigao zdravicu i Njemu i Njegovom Domu a zatim nazdravio je i cijelom crnogorskom sveštenstvu, želeći mu srećnu Novu godinu”.

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR