16 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Priložnici hramovima Crnogorske pravoslavne crkve (1892-93)

Istorija

Tag Gallery
Comments 0

Priložnici hramovima Crnogorske pravoslavne crkve (1892-93)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Prvi priložnik i ktitor autokefalne Mitropolije na Cetinju je 4. januara 1485. gospodar Ivan Crnojević, o čemu svjedoči i osnivačka hrisovulja. 

I ljetâ Gospodnjih 1892. i 1893. u Knjaževini Crnoj Gori hramovima Svete Mitropolije – Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi su prilagali utvare i sasude, bogoslužbene knjige i zvona, djelove imanja… blagočestivi vjernici i vjernice, Crnogorci i Crnogorke: od Bijele kod Šavnika do Bijele kod Herceg-Novoga, od Andrijevice do Pobora kod Budve. 

Napominjem da su dijelovi Crne Gore od Herceg-Novoga do Sutomora, tada u Austrougarskoj carevini pod jurisdikcijom pravoslavne autokefalne Bukovičko-dalmatinske crkve sa katedrom u savremenoj Ukrajini; a na śeveru su pod Turcima u jurisdikciji Vaseljenske patrijaršije, do 1912. godine — Pljevlja, dio Mojkovca, Bijelo Polje, najveći dio Berana, zatim Rožaje, Petnjica, Plav, Gusinje.

Ni za godine 1893-94, kao ni druge, svi značajniji priložnici Svetoj Crkvi teško da će ikada poimenično biti utvrđeni; jer spisak koji slijedi je u najboljem slučaju ogledni uzorak, napravljen na temelju dostupnih objava u ondašnjoj štampi. 

Neka preblagi Bog ove priloge primi za sreću i zdravlje priložnikâ i njihovijeh domova, a tako za spasenje duša, kojima su prilozi namijenjeni!” — tipična je crkvena bilješka o tim priložnicima…

-------

1892. godina

Ministar vojeni, gospodin vojvoda ILIJA PLAMENAC, dao je ozidati četvorougolni zvonik crkvi Boljevićkoj. Isti g. vojvoda Ilija Plamenac dao je napraviti dva bogata ikonostasa, hramu Svetoga Jovana Krstitelja, i Svetoga Čudotvorca Nikolaja u Boljevićima. (Ove je ikonostase osveštao naš Visokopreosvešteni Mitropolit Mitrofan u neđelju 11. oktombra t.g.)

OPĆINA VUKOVAČKA u Zeti, nabavila je dva velika svijetnjaka pred ikonostasom hrama Svete Trojice u Vukovcima [sagrađen 1888. godine, prim].

STANE, supruga kapetana Nika Stankova MARTINOVIĆA, priloži jedno zvono crkvi Svetoga velikomučenika Georgija pod Ostrog.

STEVAN NEDIĆ, priloži jedno zvono za svoju dušu crkvi Svetoga Jovana Krstitelja u Borkoviće [Piva, sagrađena 1886, ktitor knjaz Nikola, prim].

OPĆINA GRABSKA u Cucama, priloži sa bojom na platnu izrađenih 14 ikona parohijalnoj crkvi na Grabu.

OPĆINA TRNJINSKA [Cuce], priloži sve ikone bojom na platnu izrađene za novi ikonostas parohijalne crkve Svetoga Nikolaja u Trnjine.

DOKNA ZRNOVA MARKOVIĆ, iz Prentina dola u Cucama, jedno kanđelo u crkvi Svetoga Nikolaja u Trnjine.

RADOVAN JOKOV GOLUBOVIĆ, iz Prentina dola u Cucama, jedan žmaltiran krst sa stopom od kinejskog srebra crkvi Sv. Nikolaja u Trnjine.

LIPLJANSKA OPĆINA u Cucama, priloži: pričesnu času, diskos [δίσκος, jedna od liturgijskis sasuda, sa izobraženim scenama iz Novoga zavjeta, najčešće Bogomladenca, prim], zvjezdicu [στερίσκον, u kopmpletu sa diskosom, obično ugraviran citat iz Mateja 2:9, simbolizuje Vitlejemsku zvijezdu]; kop[l]je i ožicu [kašiku] crkvi Svetoga Nikolaja u Trnjine.

OPĆINA ROVAČKA, priloži parohijalnoj crkvi hramu Uspenija Sv. Bogorodice jednu zavjesu na carskim dverima, i pokrivač na nalonju [pokretno postolje za čitanje bogoslužbenih knjiga, prim] pod Sveto Jevanđelje.

OPĆINA CRNA-GORA u Pivi, priloži parohijalnoj crkvi sve nužne knjige za Bogosluženje, kao i pričesnu čašu diskos, zvjezdicu, ožicu i kop[l]je, krst sa stopom, kadionicu, dva čiraka, dvije ikone i jedan sveštenički stihar.

OSTOJA LALIĆ, priloži jedno veliko kanđelo parohijalnoj crkvi na Knjaževcu u Vasojevićima [Andrijevica, zadužbina knjaza Nikole I Petrovića-Njegoša, prim].

OPĆINA RADEĆKA [Piperi], nabavi sve nužne knjige za parohijalnu crkvu hrama Svetoga velikomučenika Georgija.

Gospođa MARICA ĐURKOVIĆ, iz Bijele u Boki kotorskoj, priloži na ćivot Svetoga Vasilija Ostaroškoga Čudotvorca a. vr. fiorina 5.

ŽIVE ILJOVA POPOVIĆ, iz Vukovaca, priloži crkvi Svete Trojice jedno veliko kanđelo od kinejskog srebra.

MATAN NENADA LATAKOVIĆ, iz Đinovića, priloži crkvi Roždestva presvete Bogorodice u Đinoviće jedan krst sa stopom žmaltani od kinejskog srebra.

GORDE MARKIŠINA LOMPAR, iz Bokova, priloži jedan krst sa stopom crkvi Voznesenija Gospodnjega na Bokovo.

Iguman piperski DOSITEJ KNEŽEVIĆ priloži jedan masivni krst od kinejskog srebra na ćivotu Svetoga Stefana u manastiru Ćelije Piperske. - Isti Knežević priloži u Ćeliji Piperskoj jedan žmaltirani krst sa stopom od kinejskog srebra.

OPĆINA BROĆANAČKA [Broćanac Nikšićski], priloži jedno zvono hramu svetoga Arhanđela Mihaila u svojoj parohijalnoj crkvi.

MILINKO IVANOV ŠĆEPANOVIĆ i njegova supruga ŠAJKA priložiše jedno zvono, za svoje i svojijeh duše, hramu Svetoga evanđelista Luke na Ćećama u Rovca. - Isti Milinko Ivanov i njegova supruga Šajka za svoje i svojijeh duša priloži drugo zvono hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Mrtvome-Dubokome u Rovcima.

GOSPAVA NIKOVIĆ, iz Pive, priloži jedan žmaltirani krst sa stopom crkvi Svete Trojice u Gornjim Crkvicama za dušu svome sinu Vidaku.

-------

1893. godina

OPĆINA TVORILSKO-KUJAVSKA u Bjelopavlićima, priloži u popravci hrama Svetoga velikomučenika Georgija u Tvorilo, sve što se potroši da novcem isplati.

TOMICA MIROV, iz sela Kujave, priloži hramu Svetog velikomučenika Georgija jedan veliki krst od kinejskog srebra.

STANKO ANDRIN PAVIĆEVIĆ, iz Dola, priloži hramu Svetoga velikomučenika Georgija u Dolu krst sa stopom od kinejskog srebra.

STANE TOMIČINA PEROVIĆ, iz Boronjine [Danilovgrad], priloži hramu Svetoga velikomučennka Georgija u Tvorilu jednu ikonu cjelivaču.

Nastojatelj manastira Bijele [kod Šavnika, takođe zadužbina knjaza Nikole], prepodobni otac PROKOPIJE VRAČAR [potonji član Svetoga Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve, prim], kao revnosni služitelj oltara Gospodnjega, učinio je lijepe priloge u svoje rođeno mjesto na Bezuje u Pivi i to:

- priloži jedno zvono sa svijema prinadležnostima hramu Svetoga oca Nikolaja, također jedne crkvene sasude, jedan krst sa stopom na svetoj trapezi od kinejskog srebra i crkvene knjige za Bogosluženje.

- osim višerečenoga, isti priložnik, prepodobni otac Vračar, napravio je o svome trošku i veliku bistijernu (bunar za pijaću vodu) u Bezuje u vrijednosti od 347 fiorina a. vr. te tako dobi selo blagodat Božiju i veliku olakšicu.

MILAN ZEKOVIĆ, iz Tušine u Drobnjacima, priloži svojoj parohijalnoj crkvi [Sv. Georgija] jedan veći krst od kinejskog srebra.

SUPRUGA RADOICE BOŠNJAKA priloži jednu kadionicu, od kinejskog srebra, za dušu svojega supruga Radoice, crkvi Svetoga čudotvorca Nikolaja na Bezuje u Pivi [crkva sagrađena 1887, prim].

OPĆINA BORKOVIĆKA [Piva], preko svojega prokaradura Dreke Nedića, nabavila je crkvene sasude i nekoliko crkvenijeh knjiga hramu svetoga Jovana Krstitielja u Borkovićima.

ŠĆEPAN OTAŠEV VUKOSLAVOVIĆ s Kosora [Kuči], priloži, za svoju i svoje žene dušu, crkvi sabornoj u Kuče na Kosor 215 fiorina, koje je ostavio u amanet Općini Kosorskoj, kad se novci uvećaju, da se za njih napravi ukras ikonostasa.

Braća VULEVIĆI, GOLUB i RADISAV iz Trešnjeva u Vasojevićima, priložiše Ikonu Svetoga Save arhijepiskopa srpskoga hramu Svetoga arhistratiga Mihaila na Knjaževcu, za dušu svojih roditelja Đeke i Dmitre. Bog da ih prosti!

IVANA IKINA DAPČEVIĆ priložila je jedan polijelej (cvijet) od šest svijeća hramu Svetoga Nikole u selo Vranjinu [zadužbina knjaza Nikole].

ANĐUŠA JOKOVA KRAKAČA [u Njegoševo doba bilježi se na Vranjini pop Martin Gazivoda-Krakača, prim] priložila je istoj crkvi dva velika voštana dublijera na svijetnjacima pred ikonostas.

STANE SAVOVA BUŠKOVIĆA, za ukrasu crkve Sv. Nikole u selo Vranjinu, napravila je veliku kamenitu zvijezdu, da se na prednjoj strani crkve više vrata o njenome trošku u zidu stavi.

OPĆINA KUĆIŠKA u Ćeklićima, nabavila je u svojoj filijalnoj crkvi na Kućišta: jedno potpuno svešteničko odjejanje, dva darka i vozduh, sve od zlatotkane tkanine. - Od knjiga nabavila je: jedno Jevanđelje, apostol, jedan službenik, jednu mineju prazničnu i jednu opštu, jedno molebno pjenije, jednu pashaliju, jedan psaltir, jedan trebnik i jedan časoslov.

OPĆINA PETRODOLJSKA u Ćeklićima nabavila je svojoj filijalnoj crkvi u Petrov-do: pričesnu času, diskos, zvjezdicu, ožicu, dva darka [darak] i vozduh [άήρ; darak i vozduh su tanki pokrovi za litugijske sasude, prim].

OPĆINA VOJKOVIĆKA u Ćeklićima nabavila je svojoj filijalnoj crkvi u Ćeklićima: pričesnu času, diskos, zvjezdicu, ožicu — sve od čistog srebra; dva darka i vozduh, jedan sveštenički stihar i jedne narukvice. Od knjiga crkvenijeh nabavila je: jedno jevanđelje, jedan apostol, službenik, mineju opću i prazničnu, osmoglasnik, triod posni, veliki psaltir i časoslov — sve u tvrdome povezu.

OPĆINA ŽUPA DOBRSKA u Riječkoj nahiji nabavila je svojoj parohijalnoj crkvi sljedeće knjige: Jevanđelje, apostol, mineju opću, prazničnu, služebnik i dva molebna pjenija.

DAFINA BOŠKOVA PEJOVIĆ priložila je hramu Svetoga velikomučenika Dimitirija na Ljubotinj jednu obilatu sumu novaca, da se za istu kupi jedan polijelej (cvijet) i još neke potrebite stvari za dušu njenih roditelja Markiše i Mare Kaluđerović.

JANE MARKOVA RADIČEVIĆ, iz Vukovaca, priložila je jedno veliko kanđelo hramu Svete Trojice u parohijalnoj crkvi Vukovačkoj.

VIDE KEŠOVA iz Ponara u Zeti dala je slijedeće priloge i to: 

- hramu Svete Trojice u Vukovcima jednu sumu novaca, da se kupi što je najnužnije; 

- dva rala zemlje da se od prihoda iste pali kanđelo u Vukovačkoj crkvi za dušu njenih roditelja;

- hramu Svetoga velikomučenika Dimitirija u Bijelo Polje [selo u Zeti] novčanu pomoć.

MITRO STOJOVIĆ, iz Ponara, dao je novčanu pomoć, da se kupi što je najpotrebnije u hramu Svete Trojice u Vukovcima.

MILOVAN MILETIIN ĐUROVIĆ, iz Ubala, priloži jednu kadionicu od kinejskog srebra za dušu svoga oca Milete u parohijalnoj crkvi Svetoga Jovana Krstitielja na Ublima.

Vojvoda VASO IVANOVIĆ, pokrio je tiglom crkvu Doljansku [Kuči, Podgorica] — za dušu svoga brata Jovana.

MUŠIKA MAŠOV IVANOVIĆ priloži pri građenju crkve Doljanske: fiorina a. v. (240) dvije stotine i (40) četrdeset — za spomen svoj i svoga sina Alekse.

ĐURĐA SIMOVA IVANOVIĆ priloži istoj crkvi: fiorina 60. — za spomen svoj, svoga muža i sina.

BOŠKO PEROV IVANOVIĆ priloži crkvi Doljanskoj jedan mali krst sa stopicom — za spomen svoje babe Jovane.

TURO IVANOV IVANOVIĆ, sa Śenica [Kuči], platio je majstore te su sagradili jednu malu crkvicu u isto mjesto — za spomen svoj i svoje žene Velike. Hram je: Pokrov Presvete Bogorodice.

STEVAN NIKOLIN MILOŠEVIĆ, iz Pješivaca, priloži jedno poveće zvono hramu Svete Trojice u Vitasojeviće.

ANDRIJA MIJUŠKOVIĆ priloži jedno zvono hramu Svetoga Petra i Pavla u Nikšiću za dušu svoga oca popa Lazara.

MARE PEROVA SVJETLOĆA priloži jedno zvono hramu Roždestiva Presvete Bogorodice u Župi Dobrskoj za svoju dušu.

OPĆINA ŽUPA DOBRSKA u Riječkoj Nahiji, nabavi drugo zvono hramu Roždestva Presvete Bogorodice.

OPĆINA DRENOVIŠTIČKA u Pješivcima, nabavila je u parohijalnoj crkvi Svetoga Nikole sljedeće stvari: odeždu zlatotkanu, stihar, epitrahilj i narukvice.

SINJAČKA OPĆINA u Lješanskoj Nahiji, nabavila je parohijalnoj crkvi sljedeće utvari crkvene: 1 pokrivač na svet[oj] trpezi. 1 pokrivač na proskomidiji, 2 zavjese, 1 stihar, 1 epitrahilj, 1 pojas. 1 narukvice, 1 Jevanđelje na malome kolu, 1 apostol, 1 prazničnu mineju.

OPĆINA RIJEČKA prelila je prslo zvono i novo nabavila parohijalnoj crkvi hramu Svetoga oca Nikolaja na Riječki grad.

OPĆINA VUKO-DO u Cucama, priloži jedan krst sa stopom od kinejskog srebra u parohijalnoj crkvi hramu Svetoga oca Nikolaja.

MILOŠ JOVANOVIĆ, paroh Rovački, nabavio je jedno kanđelo za parohijalnu crkvu na Ćećama.

ILIJA ĐURAŠKOVIĆ, paroh Ceklinski, nabavio je za Ulićku crkvu jedne nove darke, diskos sa stopom, jednu zvjezdicu srebrnu, ožicu srebrnu i koplje.

IVE ANDRINA STRUGAR s Meteriza, za svoju dušu i svojijeh roditelja, popa Maša i Jovana Kusovca, priloži jedno kanđelo od kinejskog srebra hramu Uspenija presvete Bogorodice u manastir Kom [zadužbina Crnojevića, prim].

ĐURĐA PETROVA iz Lješkopolja priloži jedno veliko kanđelo od kinejskog srebra hramu Svetoga velikomučenika Đorđije u Goricu.

SAVA PETROVA ILINČIČA, sa Ograđenika, priloži hramu Svetog apostola i jevanđelista Luke u Rovcima na Međurječje, jedno poveće kanđelo od kinejskog srebra i dvije poveće okvirate ikone Svete Bogorodice i Sv. Velikomučenika Pantaleimona, za dušu svojih roditelja Petra i Ruže i za dušu strica svog Todora. – Ista Sava Petrova, za dušu rečenijema, priloži tri veće okvirate ikone u hramu Sv. proroka Ilije u Velje-Duboko.

LAZAR i PUNIŠA TAPUŠKOVIĆI iz Cerovice [Rovca] predadoše svome parohu Milošu Jovanoviću osam fiorina, da za njih kupi u hramu Sv. apostola i jevanđelista Luke na Međurječje što bude najshodnije — za dušu njihova brata Živka.

MILAN KOVAČEVIĆ priloži dvije manje ikone hramu Sv. apostola i jevanđelista Luke u Rovcima za svoj spomen.

DRAGUNA BEGOVA priloži jednu ikonu istome hramu u Rovcima za dušu svoga sina Mihaila.

MALIŠA PERKOV MEDENICA, iz Morače, priložio je jedno zvono hramu Svetoga velikomučenika Dimitrija u Kolašinu [zadužbina knjaza Nikole, prim] za dušu svoga sina Rista.

Njegovo Visočanstvo naš Premilostivi Gospodar, Knjaz NIKOLA I. u ovoj [1893] godini najmilostivije blagovolio je učiniti bogate priloge ovijem crkvama:

- za građu crkve u BA[J]ICAMA, hramu Sv. Jovana Krslaitaelja, fior. 2,400

- za građu crkve kod SPUŽA, hramu Sv. Petara Cetinjskoga Čudotvorca fior. 1,200

- za građu crkve u POLJIMA KOLAŠINSKIMA [kod MOJKOVCA], hramu Blagovještenija Presvete Bogorodice, fiorina 1,200

- za građu crkve u BEZIJOVO u KUČIMA, fiorina 600

- za građu crkve u ŠEKULARU, u VASOJEVIĆKOJ NAHIJI, fiorina 200

- za ikonostas saborne crkve LJUBOTINJSKE, hramu Sv. Dimitrija, fior. 2,000, i jednu ikonu istoga Svetitelja, namjenivši oba ova priloga za zdravlje Njegove Svjetlosti knjaza Mirka, Velikoga Vojvode Zetskoga.

Hramu Sv. Blagovještenija Presvete Bogorodice u Poljima Kolašinskijema [Mojkovac], priložili su sljedeći pobožni hristijani, i to:

- komandir LAZAR BOŠKOVIĆ fior. 60, da se kupi pričesna čaša sa priborom za dušu svome ocu Milovanu i bratu Filipu sa obećanjem, da će platiti ako bi ove utvari preko gornje sume zapale

- barjaktar MALIŠA IVANOVIĆ, da se kupi jedno zvono za dušu njegovome ocu Radu, fiorina 120

- ĐURO KRGOVIĆ, da se kupi jedno zvono za dušu sinova mu Marka i Marinka, fior. 120

- sveštenik ANDRIJA ANĐELIĆ [paroh Poljski Nadzirateljstva moračko-kolašinsko-rovačkoga Zahumsko-raške eparhije Crnogorske pravoslavne crkve, prim] dao je najgornje zvono u zvoniku, što zapane — za dušu svome ocu Grujici i majci Ljubici

- MOMČILO BOŠKOVIĆ, za jedno srebrno kanđelo za dušu svome ocu Milovanu, fiorina 60

- GAVRO FILIPOVIĆ, za jedan krst na prijestolu za dušu majci Bojani, fior. 60, i za jedno srebrno kanđelo za dušu svoga brata Panta, fior. 60 — svega skupa fiorina 120

- oficir ĐORĐIJE TOPOVIĆ, za dušu svoga oca Trifuna, fior. 20.

Vojvoda NOVICA CEROVIĆ iz Tušine, priložio je parohijalnoj crkvi Svetoga velikomučenika Georgija — dva svjetnjaka za dušu svojoj sestri Tonci.

Preko popa Filipa Vujovića s Komarna, pri posljednjem zavještaju priloži MARE MIHOVA s Rijeke na četiri manastira u Crnoj Gori po f. 56, novč. 10 a. vr., za upokoj svoje duše, i to:

- Cetinjskome, 

- Ostroškome, 

- Kosijerevskome i 

- Ćeliji Piperskoj.

IVO ANDRIN KALUĐEROVIĆ s Očinića, priloži jedan srebrni krst i jedno kanđelo od kinejskog srebra hramu svetoga Jovana Krstitelja na Očiniće, za dušu svoju i svoje supruge Krstinje i svojega sina Andrije.

BOGDAN RISTOV trgovac iz Podgorice [vjerovatno se radi o Bogdanu ČAĐENOVIĆU, prim], priložio je za svoju dušu i svojijeh Sveto-Uspenskom hramu manastira Morače zavjesu na carske dveri i zlatotkane darke za potir [rusizam za putijer/putir, grčki > ποτήρ] i času pričestnu.

Hadži PERO LAZOV PRIBILOVIĆ iz Pobora [Budva], poslao je na dar Ulcinjskoj parohijalnoj crkvi [zadužbina knjaza Nikole, prim]: čiste svileno-plavetne materije jedan epitrahilj, jedan pojas, jedne narukvice, jedan felon [φελώνιο, bogoslužbeni ogrtač bez rukava], jedne darke za svetu čašu i diskos.

MILAN CEROVIĆ priložio je jedno kanđelo od kinejskog srebra, za dušu svojega oca Ilije u parohijalnoj crkvi u Tušinu.

STOJKA i NOVKA ŠĆEPANOVIĆA priložile su jedan zlatotkani felon crkvi Sv. Georgija u selu Timaru [Šavnik, crkva sagrađena 1873, prim], za dušu svojoj majci Kseniji.

BOŽANA, STANA i STANICA, tri sestre — šćeri pokojnog Rada TOMIĆA iz Timara — priložile su jedno zvono u vrijednosti 120 fiorina hramu Sv. Georgija u selu Timaru, za dušu svome ocu Radu…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR