17 °

max 17 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

17° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medenice podigoše hram na Crkvini (1911)

Istorija

Tag Gallery
Comments 0

Medenice podigoše hram na Crkvini (1911)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Barjaktar Otaš Savin Medenica, te bratstvenici Medenice, početkom prošloga vijeka na Crkvini, kod Kolašina, podigoše hram Svetoga arhangela Mihaila, a u spomen svojega učešća u vojnoj pobjedi nad Osmanlijama 1877. u Morači.

Hram je u neđelju 11. septembra 1911. osveštao Kiril Mitrović, episkop zahumsko-raški Crnogorske pravoslavne crkve.


Crkvene utvari za taj hram darovao je mitropolit Mitrofan Ban, poglavar autokefalne Crkve.

Uz Medenice (Dožiće) i druge Moračane, učešće u boju 1877. uzeli su i Crnogorci iz drugih krajeva. Neposrednom odbranom Manastira Morača rukovodili su okružni načelnik Bašo Tokov Božović iz Pipera, te tadašnji iguman — upravo Mitrofan Ban, iz Grblja.

‘Mitropolit i glava PRAVOSLAVNE CRNOGORSKE CRKVE’ u Morači (1889)

Moračane su podržali trupama koje su predvodili vojvoda Miljan Vukov Vešović iz Vasojevića i senator Pero Jokašev Pejović iz Ceklina. Turski cilj, prodor preko Morače radi spajanja s garnizonom u Spužu, nije uspio. Njihov poraz je otvorio vrata oslobođenju Kolašina…

Bratstvenički hram Medenica na Crkvini teško je oštećen u zemljotresu, prema nekim podacima 1926. godine. Na tom mjestu su marta 1942. u borbi s četnicima, među ostalima, poginuli narodni heroji Bajo Sekulić, Budo Tomović, profesor Luka Simonović. Hram nije obnovljen. U novija vremena je na Crkvini podignut novi hram, koji nema nikakve sličnosti s autentičnim.

Kada je 1911. osvećena crkva Sv. arhangela Mihaila, na Crkvini je organizovan sabor. O tome je pisala crnogorska štampa. Uz taj izvještaj, objaviću i tri godine ranije objavljenu javnu blagodarnost porodice ktitora, barjaktara Otaša S. Medenice, a u povodu njegove sahrane u Kolašinu...

--------------------

OSVEĆENJE CRKVE

Iz Morače nas izvještavaju, da je u neđelju 11. ov. m. na svečan način osvećena novosagrađena crkva na Crkvini, koja je posvećena Svetom arhistratu Mihailu, a za uspomenu na pobjedu održanu nad Turcima u Morači 12. juna 1877. godine.

Podizanje ove crkve počeo je još 1901. god. sada pokojni OTAŠ SAVIN MEDENICA, barjaktar, a dovršilo je njegovo bratstvo.

Crkvene utvari darovao je Njegovo Visokopreosveštenstvo g. mitropolit MITOFAN.

Baveći se u kanoničnoj vizitaciji Njegovo Preosveštenstvo g. episkop KIRIL u tim krajevima, došao je u neđelju 11. ov. m. u novosagrađenu crkvu: i uz asistenciju sedam sveštenika izvršio je osveštenje, a po svetoj liturđiji održao pomen borcima poginulim u ovom boju na Morači.

Po svršenom parastosu g. episkop je držao beśedu, u kojoj je odao pohvalu i priznanje poginulim borcima i bratstvu Medenica, koje je velikim trudom ovu crkvu podiglo.

Po izlasku iz crkve, bila je spremljena trpeza, prvo za goste, kojih je bilo oko 300 osoba iz Moračke i Vasojevićske oblasti, a zatim i za narod iz okoline, kojeg je bilo više od 500 osoba.

Za vrijeme objeda je prvu zdravicu podigao g. episkop za zdravlje, dug život i sretnu vladavinu Nj. V. Kralja Gospodara; drugu g. brigadir DRAGIŠA MEDENICA za zdravlje i dug život Nj. V. Kraljice Milene; treću g. komandir JOVO MEDENICA za zdravlje Njegovog Visokopreosveštenstva g. Mitropolita i palim borcima za održanu pobjedu nad vojskom Mehmed Ali Paše.

Najzad je g. episkopa i prisutne goste pozdravio u ime domaćina g. SAVO MEDENICA, oblasni sudija, našta se u ime gostiju bratstvu Medenica zahvalio g. SAVA DRAGOVIĆ, predśednik Oblasnog suda u Kolašinu.

Ova rijetka svečanost provedena je skromno, ali u najboljem redu.

------------

JAVNA BLAGODARNOST

Prilikom smrti i pogreba našeg nigda nezaboravljenog i zaslužnog strica, roditelja i đeda

† OTAŠA SAVINA MEDENICE, batalionskog barjaktara

koji poslije dužeg bolovanja u 83 god. starosti ispusti svoju vitešku dušu 8. septembra ove godine, na svojem imanju kod Kolašina.

Smatramo za najsvetiju dužnost izjaviti duboko priznanje i doživotnu blagodarnost Nj. Kr. V. Knjazu Gospodaru i Nj. V. Knjazu Mirku na telegrafskim saučešćima.

Ostajemo blagodarni i vječito zahvalni: Nj. Visokopreosvještenstvu Mitropolitu Mitrofanu, vojvodi Božu Petroviću, vojvodi Iliji Plamencu; ministrima: D-ru Lazaru Tomanoviću, brigadiru Mitru Martinoviću, vojvodi Lakiću Vojvodiću; predśedniku Državnoga Savjeta Lazaru Mijuškoviću; predśedniku Velikog Suda Labudu Gojniću, velikosudiji Ristu Popoviću; brigadirima: Janku Vukotiću, vojvodi Mihailu Vučiniću, Blažu Boškoviću, Veliši Lazoviću, Joku Adžiću i Milu Đuraškoviću; komandirima: serdaru Niku Kusovcu, Milutinu Vukotiću, Milutinu Nikoliću, Savi Kovačeviću, Jovanu Ružiću, Dragu Bakiću i Vulu Kneževiću; alaj-barjaktaru Zeku Mašanovu; predśedniku Oblasnog Suda Janku Drljeviću; hrabrom starini i pokojnikovom ratnom drugu Novaku Ramovu; kapetanu Zariji Vuksanoviću; Dr. Sekuli Drljeviću; potporučicima: Nikoli Ružiću, Miljanu Jakiću, Nikoli Deliću, Vojinu Ceroviću, Andriji, Luki i Milisavu Jaukovićima na telegrafskim saučešćima.

Neizmjerna hvala ministru vojnom general-ađutantu brigadiru Mitru Martinoviću, koji naredi da se pokojnik sahrani sa dostojnom počasnom vojničkom pratnjom; hvala narodnom poslaniku kapet. Boškoviću, koji sa dirljivim govorom nad pokojnikom iznese cio njegov trud, rad i zasluge i sa pokojnikom se tako divno oprosti.

Hvala srodnicima, prijateljima, kumovima i poznanicima iz svih krajeva, koji nam pismeno ili telegrafski ukazaše svoja saučešća.

Doživotna hvala našoj braći Rovčanima, Vasojevićima, građanstvu grada Kolašina, i našim plemenicima Moračanima, koji lično sa svojim glavarima prisustvovaše i pokojnika u velikom broju do vječne kuće ispratiše; hvala protojereju Simiću sa sveštenstvom na svršenom činodjejstvu nad pokojnikom.

I još jednom, vječita hvala svima i svakome, koji nam u ovoj žalosti ma kojim putem izjaviše svoja saučešća i tijem našu tugu znatno ublažiše.

Kolašin, 30. septembra 1908.

Ožalošćeni: barjaktar Milovan, kom. Rade, Radule, Mirko i potpor. Miraš Medenice, unuk potpor. Mahailo Anđelić, šćeri: Šajka i Miruna, unuke Milena i Joke.

Ljubaznošću Božidara Reljinog Medenice i Dejana Čedovog Medenice objavljujemo i fotografiju nadgrobnoga spomenika barjaktara Otaša Savinog Medenice (1818-1908)…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR