22 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

22° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tri crnogorska barjaka zalepršaše… Domovino Crna Goro, ja sam ti se odužio

Istorija

Tag Gallery
Comments 3

Tri crnogorska barjaka zalepršaše… Domovino Crna Goro, ja sam ti se odužio

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

U ratovima 1912-1913. od ukupno 59 bataliona Crnogorske kraljevske vojske najveće pojedinačne gubitke imao je po numeraciji 22-gi batalion, Spuški, iz Spuške brigade 2. divizije (Podgorica), inkorporiran u manevarsku grupaciju nazvanu Zetski odred — 144 poginulih i umrlih od bolesti; od toga, njih čak 141 položili živote na Skadru.

Crnogorski napad na ovome pravcu započeo je 25. septembra/8. oktobra 1912, s prvim danom onog što će se kasnije nazvati Prvi balkanski rat.

Zapovjednik odbrane Skadra, Hasan Riza-paša, rođen na prostoru savremenoga Iraka, etnički Turčin, koji se dugo školovao i usavršavao u njemačkim vojnim školama, trupama i štabovima — ustrojio je dotad na ovim prostorima neviđen sistem fortifikacija. Vjeruje se da je njegovo ubistvo u Skadru 17/30. januara 1913. organizovao Esad-paša Toptani, etnički Albanac, novi komandant odbrane.

Riza-paša je ubijen, ali njegove fortifikacije su i dalje uporno branjene. Osobito krvave su trodnevne borbe, 25-27. januara/7-9. februara 1913. — iz Grujemira (Gruda) posmatrao ih je vrhovni komandant kralj Nikola I Petrović-Njegoš, a operativno im komandovao prestolonasljednik Danilo, zapovjednik Zetskog odreda — tokom kojih su Crnogorci konačno osvojili Veliki Bardanjolt (ili u ondašnjim crnogorskim izvorima: Bardanjol).

To je glavni od strateških visova odbrane skadarske tvrđave. Ipak, osvojen je Bardanjolt, ali ne i ostale utvrđene turske pozicije oko grada — poput Taraboša i Brdice — koje su odoljele jedovremenim napadima Crnogoraca.

U tim napadima, kao naši saveznici, učestvuju i odred Srba (Primorske trupe Kraljevine Srbije) i Albanci iz Malesije (ili Malisije, kako se onomad na crnogorskom transkribovalo), koji su prethodno obnovili zakletvu na vjernost kralju Nikoli.

Čitamo u ondašnjoj štampi, dan uoči početka trodnevnih juriša na Bardanjolt:

„Gruda, 24. januara. — Kralj je juče primio veliki broj Malisora, koji su sa prvacima došli ovđe, da ga pozdrave. On im je zahvalio na držanju, pohvalio njihovu borbu, njihove žrtve za slobodu Malisije i njihov junački trud oko śedinjenja njenog s Crnom Gorom.

Prvaci uvjeravahu Kralja u ime sviju Malisora, da su vazda pripravni sa Crnom Gorom dijeliti dobro i muke i da nema toga ko bi ih žive od nje mogao da odvoji, naglasivši kako na strani biva njihovo ime zloupotrebljavano za agitaciju protivu Crne Gore, što oni sažaljevaju, dajući sada glasan i jasan odgovor smutljivcima sa strane, kojima je podjednako mrska sreća i Malisije i Crne Gore, da je Crna Gora njihova otadžbina, a samo Kralj Nikola njihov vladalac.

Na kraju izjaviše želju da im Kralj dopušti da se preko 3.000 Malisora mogu uvrstiti u redove Crnogorske vojske, koja će brzo napasti i osvojiti Skadar”…

Dakle, tačka slamanja odbrane Skadra desila se 27. januara/9. februara 1913. godine. Kada su Crnogorci osvojili Veliki Bardanjolt, turski otpor nije imao perspektivu, iako je potrajao još oko dva i po mjeseca.

Moramo vjerovati sadržajnom opisu poprišta, iz „Glasa Crnogorca”, dan nakon bitke, od 28. januara/10. februara 1913:

„Pojedinosti bitke na Bardanjolu sve više pletu lavorove vijence slavi crnogorskog oružja. Neprijatelj je bio utvrdio Bardanjol izvrsno. Bio se iskoristio svijema sredstvima savremene tehnike i njenim pronalascima. Opkopi na Bardanjolu i njegovi ŠANČEVI SAVRŠENSTVO SU DANAŠNJE POLJSKE FORTIFIKACIJE.

General [Janko] Vukotić odmah poslije svršenog boja pregledao je sva utvrđenja. Njegov i njegova štaba izvještaj glasi, da se svako mora čuditi kako je takvo utvrđenje bilo moguće zauzeti kad se uzme u obzir i poznata hrabrost turskog vojnika. Odsudni boj, odnosno pokolj u šančevima Bardanjola trajao je više od dva sata.

Neprijatelj se bio zaklonio u rovove metar duboko sa vrećama punim pijeska, koje su spolja služile kao grudobrani. Naši hrabri vojnici najprije su ispresijecali prepone i TRI REDA ŽICA i neustrašivo izvršiše svoju dužnost; padahu pod kišom neprijateljskih kuršuma, ali neuzmicahu.

OFICIRI POKAZIVAHU ČUDA HRABROSTI: u prvim redovima ispred vojnika skakahu preko raznih prepona, polažući ispred šančeva svoje glave. Ogorčenje, žestina i opšti junački polet zahvatio je redove naših vojnika, noseći ih kao vihor u sigurnu smrt. Juče u 1 sat i 40 minuta dospješe do krajnjih rubova neprijateljskih šančeva. Nasta strahoviti metež.

TRI CRNOGORSKA BARJAKA zalepršaše na prvim vrhovima Bardanjola.

KRALJ, Našljediik i Knjaz Petar sa uzvišenja na Grujemiru prate potonji čin krvave bardanjolske drame. Otpoče i juriš. Kroz durbine se vide mase naših vojnika kako se razlijetaju po šančevima.

Kralj silno uzbuđen i svi sa njime, skida kapu u znak uzvišenosti i svetinje istoriskog trenutka kad njegovi hrabri vojnici u masi polažu život za domovinu, odlučujući svojim jurišem pobjedu na Bardanjolu. Nepotraja četvrt sata a telegrafski izvještaji od generala Vukotića i generala [Jova] Bećira saopštiše, da je vrh Bardanjola zauzet.

Lješine napuniše prostrane i dugačke opkope. Iz donjih položaja Turci nagoše u divlje bjegstvo niza stranu. Neprestano ih stizahu i desetkovahu šrapneli naših topova, koji su odlično gađali i u redovima neprijatelja stvarali stravu. Poslije pola sata moglo se na durbinu viđeti u masama bjegstvo neprijatelja u pravcu varoši.

Komora, konji, ranjenici, vojnici, kari — sve se pomiješalo u opšti nered i zabunu. Uticaj naše pobijede bio je na neprijatelja silan i porazan”.

* * *

Prije nego što možda požurimo s osuđujućim zaključkom o našim precima, da se u ovu pobjedu krenulo zaludno, moramo uzeti u obzir činjenicu da u momentu osvajanja Bardanjolta, najkrvavje od bitaka tokom opsade Skadra — a to je drevna starocrnogorska prijestonica Balšića, a prije njih i Vojsilavljevića — taj grad odlukom velikih sila još nije opredjeljen da uđe u sastav novoformirane države Albanije.

Naime, iako je tačno da su Velike sile na konferenciji decembra 1912. u Londonu u načelu odlučile da se osnuje albanska države, konkretno da sâm Skadar neće biti crnogorski presuđeno je tek na zasijedanju 9/22. marta 1913.

Śutradan je poslanik Austro-Ugarske na Cetinju uručio prijeteću notu da Crna Gora obustavi operacije kod Skadra, što je odbijeno; dva dana kasnije zvanično je kralju Nikoli saopšten stav Velikih sila da Skadar neće biti dio Crne Gore.

Tada je i Rusija po bezmalo istoj matrici izvršila pritisak kao i 1814. kada je car Aleksandar I uputio diktat Crnogorcima da se evakuišu iz vojnički krvavo oslobođene i s maticom opet ujedinjene Boke Kotorske. Pomorska demonstracija flotâ Velikih sila ispred obala Kraljevine Crne Gore je počela 18/31. marta, a blokada luke Bar 23. marta/5. aprila 1913.

Međutim, Crnogorci su uspješno nastavili borbe i 10/23. aprila 1913. potpisana je predaja turskoga garnizona. Śutradan su Crnogorci umarširali u grad. Esad-paši je zauzvrat dozvoljeno da napušti Skadar sa svojom vojskom i oružjem i uključi se u borbu za vlast u centralnoj Albaniji.

Nakon što su Crnogorci pobijedili i zauzeli Skadar, Velike sile 14/27. aprila 1913. uručile su crnogorskoj vladi sada RATNI ULTIMATUM: da u najkraćem roku evakuiše svoje trupe iz grada, najavljujući iskrcavanje u području Skadra i zajedničku vojnu intervenciju Austro-Ugarske i Italije.

Nakon mnogo teških trenutaka oklijevanja, pritisaka i Rusije i Srbije — ruska vlada je izdala communiqué optužujući Crnogorce da će izazvati „evropski rat” — kralj Nikola je popuštio.

Evakuacija Crnogorske vojske trajala je do 1/14. maja 1913, a u Skadar je ušao odred međunarodnih snaga i zaveo upravu; na drugoj strani, Kraljevini Crnoj Gori su međunarodno priznate sve druge teritorije oslobođene u ratovima 1912-1913. Tokom kojih je, nota bene, fiksiran veliki dio postojećih naših državnih granica — prema Republici Srbiji (ondašnja Kraljevina Srbija), kao i dio prema Bosni i Hercegovini (ondašnja Austro-Ugarska) i Albaniji.

* * *

„Antena M” serijom tekstova obilježava 110. godišnjicu crnogorskih ratova 1912-1913.

Između ostalih, sada obnavljamo uspomenu na DIMITRIJA-DIKA RADEVIĆA, oca braće — JEVTA, MIŠA, BOGDNA, RATKA, iz 51-og bataliona Vasojevićske (ranije Donjo-vasojevićske) brigade, koji poginuše u osvajanju Velikog Bardanjolta 1913. — Radevići su svijetli primjeri žrtvovanja za Kraljevinu Crnu Goru; nažalost, danas zaboravljeni.

Sličnih primjera ima i u drugim batalionima: dva brata, ŽARIĆI, barjaktar Mirko i Simo, takođe ginu na Bardanjoltu.

BRIGADIRU VELIŠI LAZOVIĆU (1849-1927), komandantu Kuča, koji je bio u štabu vojne operacije na Skadru (Zetskog odreda), poginuo je na Bardanjoltu sin, ĐURO, poručik (poručnik); etc.

Istakli smo da je batalion Spuški — čiji su barjaktari bratstvenici PULEVIĆI — imao pojedinačno najveće gubitke u crnogorskim ratovima 1912-1913. Već u početku nastupanja k Skadru, kad je osvajano utvrđenje Dečić, prema podacima Jevta A. Ružića, „pod bataljonskim barjakom Spuškog bataljona PALO JE 11 BRATSTVENIKA iz bratstva Pulevića”.

„Pri izbijanju na položaj, pa je i 12-ti. To je bio Ivan Pulević, đak gimnazije, dobrovoljac, od svojih 16 godina” („Crna Gora u ratovima 1912-1918. i u poratnoj istoriji”, Vindzor, 1955, 126).

Poginuo je i komandant Spuškog bataliona, komandir Nikola-Nika Pulević; a tokom bitke na Bardanjoltu gine novi komandant bataliona, oficir MAŠAN J. ĐURANOVIĆ. Uz Mašana, GINU I DVA NJEGOVA BRATA…

U ondašnjem nekrologu pišu kako je „prilikom juriša na Bardanjolt 27. januara 1913. komandant Mašan neustrašivo jurio pred svojim vojnicima u žice put neprijateljskih šančeva”.

„U tome jurišu hrabri Mašan zadobio je nekoliko smrtnih rana, ali je ipak uspio da uskoči u turski šanac. Njegovi vojnici su ga iznijeli iz okršaja i on je śutradan od zadobijenih rana umro u 35. godini. Sahranjen je pred crkvom sela Vrake, uz počasti kakve Crnogorci odaju najvećim svojim junacima. Slava slavno palom!”


* * *


JAVNA BLAGODARNOST

Srdačna hvala generalu [Radomiru] Vešoviću, kom[andiru] [Kostadinu] Mikiću, sudiji Stamatoviću, kao i svim oficirima i vojnicima, koji učestvovaše pri ukopu plemenitog nam oca i strica

† DIKA
braće:
† JEVTA, † MIŠA, † BOGDANA, † RATKA poginulih na Bardanjoltu i
† Nikole poginulog na Mokri.

Ponovo svima i svakome neizmjerno blagodarimo.
- Ožalošćeni: sin i brat Mileta; sinovac i brat barj[aktar] Zarija — RADEVIĆI, ranjenici s Bardanjolta — Veličani. - Cetinje, 14. marta 1913.

* * *
P O M E N

U neđelju 26. januara tekuće godine davaćemo u crkvi Svetoga Petra u Spužu parastos našim poginulim sinovima:


BOŠKU, ANDRIJI i poručiku MAŠANU ĐURANOVIĆU, bivšem komandantu Spuškog bataliona, o čemu izvještavamo sve naše i pokojnikove prijatelje, kumove i poznanike, moleći ih za učešće.

- Ožalošćeni roditelji: Jovica i Pekna Đuranović sa ostalom rodbinom. - Spuž, 10. januara 1914.

* * *
Izvještavam srodnike i poznanike, da ću 25. januara tek. godine, u ovdašnjoj Petrovoj crkvi davati godišnji parastos

Barj. † MIRKU i † SIMU poginuloj mi braći na Bardanjoltu.

- Ožalošćeni: Milan ŽARIĆ s porodicom. - Nikšić, 21. januara 1914.

* * *
POMEN

U neđelju 26. ovog mjeseca, u hramu svetog Georgija u Podgorici, držaćemo pomen mojim sinovima

poručiku † MILOŠU
potporučiku † NASTADINU
i potporučiku † ĐURU

koji je poginuo 27. januara 1913. godine na Nordaj blizu Skadra, u rešavajućoj bitci Bardanjolta, te sa ovim izvještavam srodnike, prijatelje i noznanike.

Brigadir V. Lazović, s porodicom. – Podgorica.

* * *
(Objavljujem i vijest o pomenu interesantnog sadržaja, od učitelja Stanka St. Brkovića)

P O M E N
U hramu Bogojavljenskom u Oputnoj Rudini, Crkvice 8. aprila ov. g., drugi dan Uskrsa, davaću parastos mojoj braći jednočetnicima, koji boreći se „za krst časni i slobodu zlatnu" svoje živote


položiše na Muselimovoj Glavici:

- Bar. Krsto BRKOVIĆ, Boško BRKOVIĆ, Spasoje MIHAILOVIĆ, Tojo [Tijodor] MIHAILOVIĆ, Nikola DAKIĆ, Luka DAKIĆ, Miloš POPOVIĆ, Sava POPOVIĆ, Andrija POPOVIĆ, Radovan POPOVIĆ, Miloš JELENIĆ, Mato IVANČEVIĆ.

Na Bregalnici: vodn[nik] Radonja IVANČEVIĆ, Radosav BRKOVIĆ, jedinac.

Njihovi potomci! Ako oćete da dobijete utjehu u tuzi za poginulim? Śetite se! Kad Nj. V. Prestolonasljednik u Bardanjolskoj trodnevnoj i očajničkoj borbi neumorno stajaše śeverno od Muselimove Glavice, a na brdu Mesi u domašaju neprijateljskog olova, očekujući sudbinu Velikoga Bardanjolta.

Njihovi potomci! Śetite se! Kad Nj. V. Prestolonasljednik primajući signalizaciju sa Muselimove Glavice, 25. januara 1913. g., u 11 ½ sati prijed podne, blagoizvoli veleobradovati Vrhovnog Komandanta Crnogorske vojske, Nj. V. Kralja na Grudu sa prvim rezultatom s ratnoga bojišta: Pade Muselimova Glavica — prag Velikoga Bardanjolta.

Njihovi potomci! I još veću utjehu u tuzi za poginulim dobivate, ako se śetite, a śetićete se, da gore poginuli imenovani borci, zajedno sa njihovom braćom Piperima, a ovi potpomognuti s desne i s lijeve strane jakom mišicom braće im Crnogoraca, slomiše prag Velikoga Bardanjolta i ostaviše vječiti spomen njihovim potomcima.

Iz istoga spomena, diže se i ovi pomen: Da pozdravi śenke poginulih; da pozdravi sjajnu pobjedu Velikoga Bardanjolta, da pozdravi krstaš, koji davaše signalizaciju, da pozdravi kosti čeličnoga junaka, koji krstašem (barjakom) upravljaše..... bar. Krsta Brkovića.....koji predajući mi barjak u ruke reče.....zbogom!.....

I sa mnom se razgovara
Za ne puna dva minuta.
„Neka ginem!”
„Niko neće – reče – mrijet po dva puta“.
„Domovino Crna Goro,
ja sam ti se odužio".
S te riječi, vitešku je
Svoju dušu ispuštio.
Zemlja da mu tijelo, Bog dušu prosti
Vrh Muselima, primi mu kosti.

Oputna Rudina, 12. marta 1914. g.
Ispred brastvenika ožalošćeni: - Stanko St. Brković učitelj iz Pipera.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

brato

Opet prekrajate istoriju, Bratonozice ne pominjete.

KOĐOŠIJA

milo.vujovic@gmail.com (1)Jovanoviću skoro sve spomenu osim Glavno Čuvenu "UBALJSKU ČETU SMRTI" (Uble Čevske) većina Vujovića svi su izginuli u juriš kroz Minska Polja na Taraboš osim jednoga Mitra Piljova Vujovića koji je preživio sa 67.Rana to je Zdivilo Svije u to vrijeme da je preživio sa 67.Ran

KOĐOŠIJA

milo.vujovic@gmail.com(nastavak)Svi su izginuli osim jednog Mitra Piljova Vujovića koji je preživio sa 67.Rana što je uto vrijeme bila medijska Senzacija da čovje preživi sa toliko Rana,Vujovići sz zadivili tadašnji Svijet njihovom Ludom Hrabrosti sve ovo ima u Arhivi Crnogorskoj!!