20 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prije skoro dva vijeka: O CRNOGORSTVU MISAO, pjesma iz 1826.

Istorija

Comments 0

Prije skoro dva vijeka: O CRNOGORSTVU MISAO, pjesma iz 1826.

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Crnogorstvo, sveukupnost crnogorske nacije — narodnosne i državotvorne samosvijesti, tradicije, porijekla i plemena, običaja, karaktera, čojstva i junaštva, jezika, religije i kulture Crnogoraca — najkasnije 1834, prvi u Crnoj Gori u nekome pisanome izvoru pominje Petar II Petrović-Njegoš.

U pjesmi „Зароблѣн Црногорац од виле”, objavljena je na Cetinju u zbirci „Пустиняк цетински“, Njegoš pjeva:

Ни[ѣ]сам ђаво ни твой неприятель;

Већем твоя Богом посестрима,

Од Ловћена ЦРНОГОРСТВА вила...

Виђу вѣнац ђе се осушiо,

Ал су два три порасла цвiета;

Из просуте крви ЦРНОГОРСТВА.

- Transkribovano:

Nijesam đavo ni tvoj neprijatelj;

Većem tvoja Bogom posestrima,

Od Lovćena CRNOGORSTVA vila…

Viđu vjenac đe se osušijo,

Al su dva tri porasla cvijeta;

Iz prosute krvi CRNOGORSTVA.

Hronološki, Crnogorstvo ima pojmovnu genezu otprilike jednovremeno od kad i Srpstvo i Hrvatstvo; Jugoslovenstvo je nastalo malo docnije.

Naime, nema izvora koji bi svjedočio da je na primjer Srpstvo postojao prije 1818. — u to vrijeme Vuk Stefanović Karadžić ne zna za taj pojam, nema ga u njegovom „Srpskome rječniku, istolkovanom njemačkim i latinskim riječima“, štampanom pomenute godine u Beču.

U nekim riječnicima, etimološki se definiše: „CRNOGORSTVO 1. a) osjećaj pripadnosti crnogorskom narodu b) ukupnost osobina Crnogoraca 2. ukupnost Crnogoraca, svi Crnogorci”; ili: „CRNOGORSTVO, svojstva karakteristična za Crnogorce, privrženost Crnoj Gori i narodu”.

I Crnogorstvo — kao i Srpstvo, Hrvatstvo, Jugoslovenstvo, ili Българщина, Českost, Македонство, Polskošć etc. — neologizam je njemačke provenijencije. Po tvorbi i značenju, poredi se s njemačkim pojmom, stvorenim oko 1770. u epohi nastanka njemačkoga nacionalizma — Deutschtum: njemstvo, njemština, njemačka priroda, njemačka narodnost, ponašanje i držanje Njemaca, njemački duh, njemački karakter.

Prvi, dosad poznati zapisani pomen Crnogorstva, izvan Crne Gore, pronašao sam iz 1826. kod Simeona Milutinovića, alijas Sima Sarajlije, kontroverznog srpskog autora, docnije polu-pocrnogorčenog „Čubra Čojkovića ČERNOGORCA”, kako se sâm često potpisivao (o tome ponešto na linku dolje).

Crnogorstvo je u naslovu jedne Milutinovićeve pjesme — „O Crnogorstvu mi[s]ao” — iz zbirke „Nekolike pjesnice: stare, nove, prevedene, i sočinjene”, štampane u Lajpcigu — 1826. godine. 

Milutinović u toj zbirci, u drugoj pjesmi, Svetoga Petra Cetinjskoga dvaput naziva „CRNOGORSTVA glavo”; znao je kasnije Njegošu da laska: „Gospodare CRNOGORSTVA”, et cetera. 

Objavljujem transkribovanu Milutinovićevu pjesmu „O Crnogorstvu mi[s]ao” iz 1826, faksimil iz izvornika je naslovna slika uz ovaj tekst…

* * *

O Crnogorstvu misao

Prah đedova davno razvijani

Crnogorca mišicom sad uzvani

Jest za primjer i dušmansku rodu,

Ko na diku zavičaja čedu.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR