12 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 12°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako su crnogorski komunisti proslavili 150. godišnjicu rođenja Petra II Petrovića Njegoša

Istorija

Tag Gallery
Comments 3

Kako su crnogorski komunisti proslavili 150. godišnjicu rođenja Petra II Petrovića Njegoša

Autor: Antena M

  • Viber
“Ustvari, proslava 150-godišnjice rođenja Njegoša, treba da da određeni, što je moguće veći i trajniji umjetnički, naučno-estetski i drugi doprinos u osvjetljavanju Njegoša (da održava naš odnos prema Njegošu, kao jednoj od najvećih ličnosti crnogorske istorije i posebno kulture).

Za Antenu M piše: Jadranka Selhanović                                  

Sa planiranjem proslave 150. godišnjice Njegoševog rođenja koja se obilježavala 1963. godine, otpočelo se dvije godine ranije. O namjeri crnogorskog rukovodstva da proslavu ovog Njegoševog jubileja uzdigne na najviši nivo, svjedoči Nacrt programa proslave, koga je krajem 1961. godine, sačinio  Inicijativni odbor za organizovanje proslave naimenovan od Savjeta za kulturu NR Crne Gore.

Svečano otvaranje Njegoševog spomenika na Lovćenu istakunto je kao centralni čin proslave od koga je zavisila njena cjelokupna koncepcija. 

Bez spomenika, kako je navedeno u Nacrtu, proslava ostaje bez vrhunskog, najvažnijeg i najtrajnijeg poduhvata. Brojni izvještaji, zapisnici i zabilješke svjedoče da je definisanje karaktera i sadržaja proslave bilo „vruća“ tema  o kojoj se raspravljalo na sjednicama državnih i partijskih organa. Ukazivano je da proslavu Njegoševog jubileja treba sačuvati od nacionalističkih tumačenja.

U partijskim preporukama  iskazana je potreba za isticanjem  jugoslovenskog karaktera proslave, ali i naznačeno da Njegoša treba naučno-umjetnički rasvjetljavati kao jednu od najvećih ličnosti crnogorske istorije i kulture. Shodno partijskim preporukama, formiran je 10. oktobra 1962. godine,  i Odbor za proslavu 150. godišnjice Njegoševog rođenja.

Cirkularno pismo koje je upućeno predloženim članovima ukazuje da su u  Odbor, pored predstavnika  iz političkog i kulturnog života iz Crne Gore, predložene i istaknute kulturne i javne ličnosti sa jugoslovenskog prostora. Krajem 1962. godine donešen je  Prijedlog programa proslave koji je predviđao: ustanovljenje Njegoševe nagrade za književnost, izdavanje cjelokupnih Njegoševih djela, preuređenje Njegoševog muzeja na Cetinju, organizovanje izložbe o razvoju prosvjete i kulture u Crnoj Gori za posljednjih 150 godina i održavanje simpozijuma  „Njegoš u svom i našem vremenu“. 

.

.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Rosa Luksemburg

Ovo je vazda smetalo srpskim nacionalistima. Inferiorni vazda i u Yu i kad su samostalni. Zato su i izmislili odavno da su vazda, tamo oni, diskriminisani.

Labud Dabanović

Najviše zlo,više od onog 1918-su nam nanijeli vođe naše republike Crne Gore do raspada SFRJ.Oni su pisali lažnu istoriju da su Ctnogorci istog srpskog roda kao narod otrcana srpstva Srbije.Oni 1918 su pobili što su pobili a ovi u SFRJ zarazili su 3 generacije.Jedino slava lavu i generalu S Brkoviću

luka

Komunisti sinonim vrijednposti, morala i etike, bratstva jedinstva svih naroda Jugoslavije.