18 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knjiga "Od Načertanija do Memoranduma" Hamdije Šarkinovića predstavljena u Sarajevu

Izvor: Bošnjačko vijeće

Istorija

Comments 0

Knjiga "Od Načertanija do Memoranduma" Hamdije Šarkinovića predstavljena u Sarajevu

Autor: Antena M

  • Viber

U suorganizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, u Sarajevu je predstavljena knjiga " Bošnjaci od Načertanija do Memoranduma" autora dr Hamdije Šarkinovića.

Kako je saopšteno iz Bošnjačkog vijeća, u istorijskom zdanju Gazi Husrev begove biblioteke, pred velikim brojem posjetilaca, uvodnu riječ kazao je prof.dr Kasim Trnka koji je ocijenio vrlo važnim da se ovo djelo, koje je objavljeno u Crnoj Gori, promoviše i u Bosni i Hercegovini, koja je bila najvećom žrtvom velikodržavnih projekata o kojima je riječ u ovoj knjizi.

"Autor je u jednoj temeljitoj studiji pokazao kontinuitet velikosrpske nacionalističke politike, počevši od Načertanija, preko Memoranduma do 'srpskog svet' i savremenih događaja i secesionističkih pojava u Bosni i Hercegovini", rekao je prof. Trnka.

Sekretar VKBI Emir Zlatar, kazao je da je knjiga jedna od vrednijih za svakog običnog čovjeka, s obzirom na to da je u njoj sublimiran velikodržavni projekat, sve od Načertanija, dokumenta koji je nastao u Kneževini Srbiji, do Memoranduma SANU, koji je napravljen pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

U ime Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka prisutnima se obratio predsjednik ovog udruženja Ekrem Lekić, ističući zadovoljstvo što je udruženje dio ovog projekta.

Predsjednik Bošnjsčkog vijeća Suljo Mustafić je kazao da knjiga daje veliki doprinos istoriografiji prije svega, bošnjačkoj posebno, jer proučava jako dug period, od 180 godina, period kontinuiteta različitih nacionalnih i političkih programa koji su se ticali Bošnjaka, a nisu bili bošnjački, navodi se u saopštenju.

"Riječ je o nizu dokumenata, koji su nastajali kao tajni, neslužbeni izvori, a vremenom su postojali modeli ili paradigme javnih politika. Nedvojbeno, u pitanju su velikodržavni programi, pod čijim se modelom provodio ovakav ili onakav način asimilacije Bošnjaka, zatim protjerivanje Bošnjaka, pa sve to je eskaliralo i genocidom u Bosni i Hercegovini", kazao je Mustafić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR