12 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sjećanje na Buda Tomovića

Istorija

Comments 0

Sjećanje na Buda Tomovića

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Jadranka Selhanović 

“Borba crnogorskog naroda za svoju slobodu, za svoju narodnu nezavisnost, za svoju kulturu”

Budo Tomović, narodni heroj. Rođen je 1914. godine na Cetinju. Ubijen od četničke zasjede 20. marta 1942. godine na Crkvinama, na domak Kolašina. Aktivno učestvovao u pripremama i organizaciji 13. julskog ustanka u Crnoj Gori. Bio je sekretar Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Crnu Goru i član Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru. Njegovom inicijativom, u jesen 1941. godine, formirana je Crnogorska narodna omladina, koja je na svojoj Prvoj konferenciji održanoj u Piperima 30. novembra 1941, godine, donijela Rezoluciju Crnogorske Narodne Omladine.     

Dokument:

30. novembar 1941. god.

Rezolucija

Crnogorske Narodne Omladine

 

U jeku borbe koju bratski ruski narod, zajedno sa svim drugim narodima SSSR-a vodi za odbranu svoje velike otadžbine od nasrtaja pobješnjelog njemačkog imperijalizma; u jeku borbe koju s oružjem u ruci vode svi porobljeni narodi, među njma i crnogorski narod, na čelu sa Sovjetskim Savezom i njegovim saveznicima Engleskom i Amerikom, protivu mrskih fašističkih okupatora, za svoju slobodu, za svoju narodnu nezavisnost, za svoju kulturu, u jeku borbe koju sve napredne snage vode protivu najvećeg krvnika-fašizma, predstavnici 13. 000 članova „Crnogorske Narodne Omladine“, izražavaju nepokolebljivu spremnost svih mladih crnogorskih patriota, da, ne žaleći svoje živote, započetu borbu nastave i istraju u njoj do konačne pobjede nad fašističkim okupatorom do potpunog protjerivanja i posljednjeg fašističkog vojnika sa naše rodne grude.

Radije časno umiremo za slobodu nego sramno živimo u ropstvu.

Fašizam je zakleti neprijatelj mlade generacije. Njegovi zločini u čitavom svijetu ispisani su krvlju poštenih antifašističkih boraca prolivenom u odbarni kulture, nauke i prava na život, nicali su u požaru divnih evropskih gradova, u razaranju kulturnih tekovina, spomenika, uz vapaj nejake djece, žena i staraca. On je svoju ulogu krunisao uvlačeći milionske mase u drugi imperijalistički rat, navodeći omladinu na klanicu krvaviju od one koju su mladi naraštaji zaraćenih zemalja doživjela 1914-1918. godine. Svi evropski narodi i omladina cijeloga svijeta bili su žrtve tih zločina, očevidci najbjesomučnije hajke protivu čovjeka, protiv mira, kulture i napretka.  

Svjesni opasnosti koja joj prijeti, mlada generacija, ujedinjena u jedinstveni antifašistički front, bez obzira na narodnost, na vjersku i političku pripadnost, bez obzira na rasu, vodila je borbu za odbranu svoga prava na život i razvitak u miru i slobodi. U toj borbi nije izostala ni crnogorska omladina već je pod rukovodstvom SKOJ-a, u zajednici sa omladinom ostalih naroda Jugoslavije, vodila žestoku borbu protivu reakcionarnih beogradskih režima, koji su željeli da omladinu okuju lancima vojno-fašističke diktature. Mi se ponosimo brojnim mladim herojima koji su izrasli iz naših redova i slavno pali krčeći krvlju put u bolju i srećniju budućnost mlade generacije.

Narodi Jugoslavije........ crnogorski narod, postali su žrtva njemačkog i italijanskog imperjalizma u času kada su se pod pritiskom narodne borbe zatresli temelji 

dugogodišnje protivnarodne vladavine reakcionarnih beogradskih režima; u času kada su narodne snage onemogućile pristupanje trojnom paktu koji je pripremila izdajnička, petokolonaška klikana čelu sa Pavlom Karađorđevićem, u času kada su otvorene mogućnosti da narodi Jugoslavije u prijateljstvu sa Sovjetskim Savezom sačuvaju mir i nezavisnost za svoju zemlju. Željni sunca i slobode, dospjeli smo u fašističko ropstvo, u najcrnje ropstvo koje pamti istorija.      

.................................

Četiri i po mjeseca narodno-oslobodilačke borbe u Crnoj Gori praćeni su teškim stradanjima kojima je od strane neprijateljskih represalija izložen crnogorski narod i omladina. Masa ubijenih, premlaćenih i interniranih koji skapavaju u fašističkim koncentracionim logorima, na hiljade mladih ljudi i djevojaka kojima su fašistički banditi zapalili krov nad glavom,-sve su to dokazi varvarstva kojima se služe fašistički banditi. Ali sve to nije postiglo cilj, nije uspjelo da zaplaši mlade crnogorske patriote, jer mi smo sinovi one majke koja kaže: „Idi sine i bori se do posljednje kapi krvi, uništavaj nemilosrdno i sveti se onima koji pale naša sela, zlostavljaju ljude, ubijaju nevine žene i djecu, one koji hoće da ti otmu slobodu i sreću. Bori se hrabro i neustrašivo ne daj jeftino svoj život. Više volim da izgubim sina u borbi, nego da budem majka kukavice“.

U tim danima nikla je crnogorska narodna omladina kao čvrst oblik jedinstvenog antifašističkog  omladinskog i patriotskog fronta u Crnoj Gori sa  zadatkom da ujedini crnogorsku omladinu u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika, da mobiliše sve njene snage na frontu i u pozadini i stavi ih u službu oslobodilačkog fronta koji danas vodi crnogorski narod.  U borbi protiv okupatora svim oblicima i načinima te borbe, od borbe sa oružjem u ruci do rada u pozadini- mora učestvovati sva crnogorska omladina i njoj je mjesto u redovima Crnogorske Narodne Omladine.

Zato se zavjetujemo da ćemo još upornije nastaviti svoju borbu, da ćemo novim hiljadama mladih snaga ispuniti redove naših partizana, da ćemo dati sve od sebe za front, sve za jedinstvo mladih patriota, sve za pobjedu narodnog ustanka.                     

SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NARODU

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR