24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorci tučom prekinuli operetu u Istanbulu (1909)

Istorija

Tag Gallery
Comments 9

Crnogorci tučom prekinuli operetu u Istanbulu (1909)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović 

U sali teatra u Istanbulu početkom 1909. izvođenje operete, pred publikom iz redova domaćih uglednika i stranaca iz diplomatskog kora i biznisa, nasilno prekidaju Crnogorci, od kojih su neki naoružani revolverima, čuvenim modelom: Gasser Montenegrin M1870 (11.2mm). 

Protest ove grupe Crnogoraca ima politički motiv: predstava je smatrana ciničnim anticrnogorstvom. 

Muziku za operetu Vesela udovica” (Die lustige Witwe”), napisaao je austrougarski kompozitor Franc Lehar, a libreto Viktor Leon i Leo Štajn. Adaptirana radnja je zasnovana na komediji L'attaché d'ambassade” iz 1861. francuskog autora Anrija Mejaka. 

Vesela udovica” premijerno izvedena 30. decembra 1905. u Beču izmišljena je fabula o bogatoj udovici i pokušaju sunarodnika joj da zadrže njezin novac u kneževini tako što će joj pronaći pravog muža. 

Opereta ima jasnu ismijavajuću aluziju na Knjaževinu Crnu Goru i Crnogorce i Petroviće-Njegoše. 

U početku se država u čijem se poslanstvu u Parizu dešava radnja zvala Montenegro. Kako je, već nakon reprize, došlo do demonstracija crnogorskih, italijanskih (fanovi kraljice Jelene Savojske) i nekih studenata južnoslovenskoga porijekla u Beču, od trećeg izvođenja operete promijenjen je naziv u poslastvo fiktivne države Pontevedro. 

Međutim, zadržana su imena svih likova, kao i crnogorski kostimi na sceni, na primjer: - Baron Mirko Zeta, pontevedrinischer Gesandter in Paris; - Graf Danilo Danilowitsch, Gesandtschaftssekretär, Kavallerieleutnant i. R.; - Bogdanowitsch, pontevedrinischer Konsul; - Kromow, pontevedrinischer Gesandtschaftsrat; - Olga, seine Frau; - Pritschitsch, pontevedrinischer Oberst in Pension; - Praškowia, seine Frau; - Njegus, Kanzlist bei der pontevedrinischen Gesandtschaft, Charakterkomiker… u predstavi se pojavljuju i crnogorski guslari. 

Ansambl je krenuo na turneju po mnogim teatrima u Evropi; a kad je početkom 1909. opereta izvođena u Istanbulu došlo je do nasilnog prekida od strane tamo zatečene grupe Crnogoraca. 

Izvještaji o tuči i metežu u publici istanbulskoga pozorišta su objavljeni u evropskoj štampi, dnevnoj i periodičnoj; a u italijanskoj i kolor djelo čuvenog ilustratora i slikara Akilea Beltrama (1871-1945) uz propratno objašnjenje za čitaoce: Politički trenutak: Crnogorci u malom teatru u Carigradu protestuju protiv operete ‘Vesela udovica’”. 

Premijerno kod nas, reprodukujem Beltramovu ilustraciju…

 

 

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Bokelj

@Bajo ovo su crnogorci, a ti što neznaš što si i kosi, to je tvoja nesreća.

Nema

@Lola1952... Srba na Balkanu sve do priznanja od Sultana i davanje autonomije Srbije u Otomanskom carastv 1830.g.Vi će te da budete oni koji su bili turska raja..avetluk.

Lola1952

Uopšte nijeste prepoznali Koljenicu, Pipuna i dr, ali sa fesovima.