12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PJEŠČANI SAT: Bio je crnogorski kralj samo pet dana

Pješčani sat

Tag Gallery
Comments 1

PJEŠČANI SAT: Bio je crnogorski kralj samo pet dana

Autor: Antena M

  • Viber

2.03.1921.

Dan nakon smrti kralja Nikole I Petrovića Njegoša u Kap Antibu u Francuskoj, preuzimajući dužnost crnogorskog vladara u egzilu 2. marta 921. godine, prestolonasljednik Danilo zakleo se da će sav svoj život posvetiti dobru i napretku Crne Gore i crnogorskog naroda.

U objavi u „Glasu Crnogorca“ napisao je:

„BRAĆO CRNOGORCI!

Čas je ne samo tužan nego i težak, pretežak s obzirom na užasni položaj u kom se nalazite i međunarodni položaj Crne Gore. Primajući se dužnosti kralja Crne Gore, koja mi je određena Proviđenjem i članom 19. Ustava, zaklinjem se pred  mrtvim tijelom Moga Uzvišenog Oca, da ću po primjeru Njegovom i Mojih slavnik Predaka, posvetiti sav Svoj život i sve Svoje biće za spas, napredak i dobro Crne Gore i Crnogorskog Naroda i da ću uvijek, kad god to interesi Otadžbine budu zahtijevali, ne samo moje lične interese podčiniti interesima naroda, nego sam spreman podnijeti najveće žrtve za Crnu Goru i mučenički Crnogorski Narod“.

U to ime slava Velikom i Blaženopočivšem Kralju, NJEGOVOM VELIČANSTVU NIKOLI I!

Živio Crnogorski Narod!

Živjela Crnogorska vojska!

Živjela Crna Gora!

Dana sedamnaestoga februara (drugog marta) hiljadudevetstotina dvadeset prve, u vili Lizeron, u Kap-Antibu, u Francuskoj.

                                                                                                                                                                           Danilo  s.r 

Nakon preuzimanja kraljevskih ovlašćenja, „Danilo II, po milosti Božjoj Kralj i Gospodar Crne Gore“ donio je 2. marta Ukaz o razrješenju  i postavljanju članova Ministarskog savjeta. I to je bila njegova jedina vladarskka odluka. Pet dana kasnije, predsjedniku Ministarskog savjeta Jovanu Plamencu dostavio je iz San Rema kratko obavještenje o abdikaciji.

„Dragi gospodine Predsjedniče,

Naša draga Otadžbina, kao što Vam je poznato, nalazi se u jednoj strahovitoj međunarodnoj krizi, i to ne od juče, već evo nekoliko godina i ta kriza postala je teža smrću mog  Uzvišenog Oca Kralja NIKOLE. Znam kakve je sve žrtve podnio i podnosi Crnogorski narod samo da spase život naše drage Otadžbine. Dužnost je svakog od nas, bio on na prestolu ili u kolibi, da zaboravi na sve lične interese i talente, a jedino da misli o spasu Otažbine i očuvanju Prava i Časti crnogorskog naroda.

Rukovođen tim osjećajima i tim dužnostima, Ja sam se primio teške dužnosti kralja Crne Gore, ali radi tih istih osjećaja prava i dužnosti prema Otadžbini, Ja sam se riješio da abdiciram na presto Kralja Crne Gore, a u korist moga ljubljenog sinovca NJ. K. V. Knjaza Mihaila.

Kako je moj sinovac maloljetan, to  shodno članu 75 Ustava, određujem moju Ljubljenu i Uzvišenu Majku Nj. K. V. Kraljicu Milenu, da vrši namjesničku dužnost, dok ne bi došao momenat da Crnogorska Narodna Skupština izabere druga dva namjesnika.

Neka ova Moja odluka bude srećna i blagoslovena kako za Njegovo Veličanstvo Kralja Mihaila I, tako i za viteški Crnogorski narod i našu dragu Otadžbinu.

Preporučujem Vam, moj dragi Ministre Predsjedniče, da ovu Moju odluku izvolite publikovati i provesti je u djelo, a svima i svakome naređujem da joj se pokorava.

San Remo, 22. februara (7. marta) 1921.                     

                                                                                                                                                                        Danilo s. r

U neznatno široj objavi u štampi Danilo je naveo da je činom abdikacije zapravo želio da na „svečan način protestuje“ protiv politike Velikih sila, a posebno protiv politike Beograda,  protiv nasilja prema  Crnoj Gori, kojoj je umjesto nagrade, u momentu zajednički izvojevane pobjede uništena hiljadugodišnja sloboda, a crnogorskom narodu oduzeto pravo samoopredjeljenja.

Tako je u martu 1921, dvije i po godine nakon nelegitimnog pripajanja Crne Gore Srbiji i detronizovanja dinastije Petrović  Njegoš, okončan najkraći kraljevski mandat u crnogorskoj istoriji, koji je trajao samo pet dana.

 S.R.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin- Miogost

"Dužnost je svakog od nas , bio on na prestolu ili u kolibi , da zaboravi na sve lične interese i talente , a jedino da misli o spasu Otadžbine i očuvanju prava i časti crnogorskog naroda."