Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Josip Slade: Graditelj Knjaževine Crne Gore

Pješčani sat

Tag Gallery
Comments 2
PJEŠČANI SAT 23. mart

Josip Slade: Graditelj Knjaževine Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Josip Slade Šilović, doktor filozofije, inženjer, arhitekta, rođen u Trogiru  23. marta 1828, došao je u Crnu Goru na poziv knjaza Nikole  1877. i počeo graditeljski preobražaj Knjaževine koja je u tek završenom Veljem ratu udvostručila svoju teritoriju i godinu kasnije na Berlinskom kongresu potvrdila status 27-me međunarodno priznate države.

Mala herojska zemlja, opustošena ratovima, obilježena siromaštvom, koja se vjekovima borila za opstanak bila je, po svoj prilici, veliki izazov za neimara evropskih svjetonazora.

Krenuo je od puteva, projektovao i uz pomoć crnogorske vojske izgradio kolske puteve Njeguši -  Cetinje, Cetinje - Rijeka Crnojevića, Rijeka Crnojevića - Podgorica, Rijeka Crnojevića - Virpazar,  Virpazar - Bar i Kotor - Cetinje.

Dva reprezentativna zdanja u  crnogorkoj prijestonici -  Kraljevsko pozorište Zetski dom i Austrougarsko poslanstvo – djela su Josipa Sladea.

 

Potpis ovog svestranog stvaraoca nose i  Dvorac knjaza Nikole,  Carev most i urbanistički plan Nikšića, Lazaret u Herceg Novom, Pristan u Baru...

Za nešto više od dvije decenije izvanjac Josip Slade ostavio je trajan pečat u crnogorskom graditeljstvu i arhitekturi, kao svestrani  neimar monumentalnih djela koja odolijevaju vremenu i danas plijene svojom ljepotom i skladom.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

westcoaster

Kotorske serpentine i urbanisticki izled Niksica uvijek djeluju impresivno. Te sve ostalo sto je ucinio je I jednako vrijedno. I pored svega toga ostao je u tajnosti. Nepoznat. On je maltene otkrio Crnu Goru svijetu a nigdje nijesam vidio plocu, bistu ili bilo kakvo obiljezje o njemu. Zasti?

VolimCG

Ovijekoviječio je svoj divni talenat u ovoj gorostasnoj zemlji. Kralj Nikola je znao šta radi.