13 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mojkovačka bitka - uzvišena i tragična crnogorska pobjeda

Pješčani sat

Comments 27
PJEŠČANI SAT, 6. januar

Mojkovačka bitka - uzvišena i tragična crnogorska pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

6.01.1916.

Herojska i tragična crnogorska epopeja u Prvom svjetskom ratu završena je Mojkovačkom bitkom koja je počela na današnji dan, 6. januara 1916. godine. U surovim zimskim uslovima, na snijegom zavijanim brdima Razvršja i Bojne Njive oko 4.000 slabo naoružanih vojnika Kraljevine Crne Gore, pod komandom serdara Janka Vukotića, borili su se ”na život i smrt” sa više od 14.000 austrougarskih vojnika kojima je komandovao general Rajner. Dva dana grmjeli su topovi, smjenjivali se juriši i borbe prsa u prsa, nebo i zemlja su gorjeli, a vojnici padali kao snopovi, na obje strane – svjedočili su preživjeli učesnici bitke. A general Rajner zapisao: "Hrabrost crnogorskog vojnika nema premca u istoriji ratovanja".

Glavni cilj Mojkovačke operacije bio je da spriječi prodor višestruko nadmoćnijih neprijateljskih snaga ka Kolašinu i obezbijedi odstupnicu i bezbjedno povlačenje srpske vojske ka Albaniji i Krfu. Uz velike žrtve, zadatak je ispunjen.  Nakon dvije i po godine ratovanja, ostvarena je želja načelnika Vrhovne crnogorske komande, srpskog oficira Petra Pešića, da se crnogorska vojska "dovede u očajno stanje" i sprovedena njegova nardba da se  “položaji na Tari imaju braniti najodsudnije i do poslednjeg čoveka“.

Mojkovačka vrata su odbranjena, ali je samo petnaestak dana kasnije crnogorska vojska raspuštena, država okupirana, a kralj i Vlada primorani da napuste zemlju i potraže utočište u egzilu u Francuskoj. Bio je to početak kraja Kraljevine Crne Gore, koji je ozvaničen nepune tri godine kasnije nelegitimnim odlukama tzv. Podgoričke skupštine. U novembru 1918. dinastija Petrović Njegoš je detronizovana, a Crna Gora pripojena Srbiji kao bezimena oblast i utopljena u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca na čelu sa dinastijom Karađorđevića, koja je preživjela golgotu 1916. zahvaljujući crnogorskim junacima i žrtvama Mojkovačke bitke. 

                                                                                                                                                   

Komentari (27)

POŠALJI KOMENTAR

Mićo

@Радомир tvoj deda je bježao za Albaniju a moj đet se borio i čuvao mu guzicu ,zato mu je tvoj deda vratio 18te

posmatrac

Mojkovacka bitka je u najboljem slucaju besmislena a u najgorem sabotaza. Nije imala nikave veze sa povlacenjem Srba koji su vec 20 dana ranije bili u Skadru. Cijela prica je izmisljena da be se NAKNADNO dao SMISAO bici. Janko je bio veliki crnogorski patriota ali je kod Mojkovaca napravio glupost!

Katunjanin

@Радомир / znaš što Radomire, vjerovatno da ti je deda učestvovao, ali si zaboravio da je crnogorska vojska oslobodila čitav Sandžak Vilajet, Metohiju i Kosovo i izbila na Bregalnicu . A dje ti je tada bila srpska vojska, nidje! Crnogorcima Srbija ni metak nije dala. Naravno da su mobilizirali Srbe