23 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NEPRAVILNOSTI -  U Bijelom Polju predsjednik BO provjeravao ko nije glasao

Politika

Comments 4

NEPRAVILNOSTI - U Bijelom Polju predsjednik BO provjeravao ko nije glasao

Autor: Antena M

  • Viber
Pratite izborni dan uživo na Anteni M!

U Crnoj Gori se održavaju parlamentarni i lokalni izbori u pet opština.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana, a glasaju na 1.217 biračkih mjesta.

Parlamentarne izbore nadgledaće 2.089 posmatrača, od čega 265 stranih.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji će, kako je saopšteno, biti raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori. Osim CEMI-ja, parlamentarne izbore nadgleda i CDT.

OVDJE MOŽETE PRATITI SVE ZABILJEŽENE NEPRAVILNOSTI POSMATRAČA.

19:00 CEMI: Na biračkom mjestu pod rednim brojem 41 u Bijelom Polju, CeMI-jevi posmatrači su primijetili da predsjednik biračkog odbora vrši uvid u birački spisak kako bi vidio ko od glasača nije iskoristio pravo glasa.(člana 71a)

18:59 CEMI: Donja Gorica, BM 106-A - Član BO koristi telefon i imenuje osobe koje su glasale a koje nisu. Ovakvim postupanjem član BO grubo krši odredbe  člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

18:58 CEMI: Podgorica, MZ 19.decembar, BM 61A - Posmatraču CeMI-ja saopštena informacija da je do 13h pristiglo 9 zahtjeva za glasanje putem pisma, naknadno su uz saglasnost svih članova BO odobrena 2 zahtjeva za glasanje putem pisma.

18:56 CEMI: Bar 18 OŠ,,Srbija"- Pisma za glasanje su stavljana u posebne koverte koje su direktno ubacivane u glavnu kutiju prije vremena i kutija je tom prilikom otpečaćena. Tako je povrijeđena procedura glasanja, jer se prenosne kutije otvaraju nakon zatvaranja BM.

18:53 CEMI: Rožaje, Raduna Đukića, BM 28 Opis nepravilnosti Slikanje glasačkog listića u 13:48h, listić nije poništen. Na istom glasačkom mjestu prethodno već prijavljen jedan slučaj fotografisanja glasačkog listića. Prekršen član 69a.

18:52 CEMI: Tuzi, OŠ "Mahmut Lekić", BM 2–Prisustvo uniformisanog pripadnika Komunalne policije u prostorijama BM (u hodniku škole u kojoj ima više biračkih mjesta), što predstavlja povredu stava 2 člana 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

18.51 CEMI: Bijelo Polje, Školski centar BM 8 - Lice koje radi na identifikaciji biraca glasno izgovara imena istih, čime je prekršen član 69a, stav 4

17:53 CEMI: Nikšić, Ul Nikole Tesle, OŠ "Luka Simonović", BM broj 3 - Član Biračkog odbora posmatra uređaj i telefonskim pozivom javlja trenutnu izlaznost nepoznatim licima. 

Podgorica 22-B JU OŠ Branko Božović - Stranački posmatrač nosi obilježje svoje partije. Na ovaj način povređuje se tajnost glasanja, odnosno član 69 stav 5 Zakona o izboru odbornika i poslanika. 

Nikšić 118 Elektro škola - Članovi BO ne nose maske i ne obraćaju paznju na glasače dok glasaju. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta 

17:47: CEMI: Nikšić 118 Elektro škola - Članovi BO ne nose maske i ne obraćaju paznju na glasače dok glasaju. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta.

Podgorica, ul Miloja Pavlovića, Biračko mjesto105-C - Opis nepravilnosti, glasanje preko vozačke dozvole, čime je prekršen član 68A.

Podgorica OŠ "Mahmut Lekić" Tuzi - Uočeno je prisustvo propagandnog materijala na udaljenosti manjoj od 100 metara od BM, čime su narušena pravila izborne procedure (član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika).

17:46 Nove informacije CDT-a o nepravilnostima

U neposrednoj blizini BM br. 14 u Ulcinju uočen je izborni štab iz koga se vodi evidencija birača. Ispred BM br. 22 u Beranama politički aktivisti iz automobila prate tok glasanja i komuniciraju s pojedinim biračima.  

Na BM br. 10 u Gusinju jedan birač glasao u majici sa simbolima liste koja učestvuje na izborimaBirački odbor nije reagovao. Zakonom je propisano da je na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka  i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača. 

Na BM br. 26A u Podgoricijedan od članova biračkog odbora tražio je birački spisak da bi provjerio ko je glasao, a ko nije. Podsjećamo, članovima biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno je na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima. 

16:55: Podgorica 69-C OŠ Vuk Karadzic - Od samog otvaranja generalno se ne poštuje pravilo 2 metra distance ispred i u biračkom mjestu. Velike su gužve i BO ne rješava situaciju. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama o uređenju i epidemiološkoj zaštiti BM.

16:40 CEMI: Nikšić 114 Fakultet za sport-Prilikom identifikacije se od birača ne traži da skinu masku kako bi se utvrdilo da je osoba koja glasa zaista osoba sa lične karte. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama o uređenju i epidemiološke zaštite biračkog mjesta.

- 24 JU OŠ Milija Nikčević – Birač je ostavio vidljiv svoj izbor glasanja, iako su članovi BO zahtjevali da se vrati u glasačku kabinu da to ispravi, ona to nije uradila, nego ispred glasačke kutije. Listić nije proglašen nevažećim.

- Podgorica 74 JU OŠ Oktoih - Birač izvadio telefon da slika glasački listić. Listić poništen. Na ovaj način birač povrijedio tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Birački odbor ispravno postupio jer je učinio listić nevažećim.

16:15 CEMI: Podgorica 72-A MZ Zabjelo - Nepoštovanje socijalne distance, u uskom hodniku ljudi su na 20 cm udaljenosti. Ovo je nepoštovanje Tehničkih preporuka u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta. 

- Podgorica, Iva Andrića 40, BM OŠ Branko Božović 22-B - Član BO glasno izgovara imena glasača. Nakon upozorenja od strane birača da to ne radi, član biračkog odobra insistira da je to pravilo. Radi se o povredi tajnosti glasanja.

- Podgorica 66-A Cijevna komerc - Glasač donosi otvoreni glasački listić i u tom položaju mu se cijepa kontrolni kupon tako što ostaje da stoji otvoren. Kasnije tek preklapa listić i ubacuje u kutiju kao važeći. Na ovaj način povrijeđena je tajnost glasanja

15:43 CDT: Biljana Papović iz CDT-a kazala je da nepravilnosti koje prijavljuju njihovi posmatrači mogu se podijeliti u tri glavne kategorije: povrede tajnosti glasanja, problemi sa uređajem za elektronsku identifikaciju birača i nepoštovanje epidemioloških mjera.

15:35 CEMI: Podgorica, Zlatica, OŠ "Dragiša Ivanović" BM24 – Lice koje je umrlo upisano je u birački spisak. Birački odbor je sačinio zapisnik. Veći broj birača fotografiše svoj glasački listić, što predstavlja kršenje člana 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

- Nikšić, Boksiti AD Niksic, Bulevar 13 Jul, BM15 – Neodržavanje fizičke distance i gužva na biračkom mjestu, što predstavlja kršenje mjera NKT-a i Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača

- Rožaje, Maršala Tita, BM 28 – BO dozvoljava biračima da glasaju hemijskim olovkama koje nijesu namijenjene za to. Ne upozoravaju građane da održavaju fizičku distancu propisanu preporukama NKT-a i Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača.

15:02 CDT: Na BM br. 14 u Ulcinju se ne poštuju epidemiološke mjere - ne vrši se dezinfekcija ruku na ulazu, birački odbor nepravilno nosi maske, birači ulaze bez maski i kasnije im ih daju članovi biračkog odbora.

- Na BM br. 5 u Nikšiću glasno se izgovaraju imena birača.

- Na BM br. 82 u Podgorici, glasač je slikao svoj listić, ali on nije poništen već je ubačen u kutiju.

- Na BM br. 5 u Gusinju uočeno je fotografisanje glasačkih listića, na koje birački odbor nije reagovao.

- Na BM br. 128 i br. 9 u Tuzima ne poštuju se mjere koje se odnose na nošenje maski i održavanje distance.

- Na BM br. 33 u Bijelom Polju ne poštuje se fizička distanca tokom glasanja.

- Na BM br. 15 u Baru, takođe se ne poštuju mjere – ne dezinfikuju se ruke, ne poštuje distanca u redu pred biračkim mjestom, glasači ulaze bez maske, i članovi biračkog odbora ih nepravilno nose.

15:00 CEMI: Podgorica 78 JU OŠ Pavle Rovinski - Ne postoji održavanje distance niti poštovanja mjera protiv suzbijanja virusa COVID19. Ogromne gužve i čekanja ispred BM. Ovo je nepoštovanje Tehničkih preporuka u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta.

- Budva, JU SMŠ Danilo Kiš, BM 15 – Članovi biračkog odbora ne poštuju mjere NKT i Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača. Ne nose pravilno maske i ne opominju glasače koji ne nose maske.

14:25  CEMI: Nikšić 26 PTT, Ozrinići: Osoba javno glasala, rekavši za koga je glasala i ubacila papir unutar kutije. Na ovaj način povrijeđena je tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

14: 24 CEMI: Podgorica, 78 JPU Dragan Radulović: Član biračkog odbora ne poštuje mjere NKT, ne nosi masku. Ovo je nepoštovanje Tehničkih preporuka u dijelu Opšte preporuke

14:23 CEMI: Podgorica, BM 71A: Prilikom identifikacije birača, niko nije uklonio masku da se zaista utvrdi identitet. Na ovaj način se ne poštuju Tehničke preporuke Državne izborne komisije

14:22 CEMI: Kotor, Prčanj, BM 18 – Ne poštuju se mjere održavanja fizičke distance između birača dok se prijavljuju za glasanje, što je u suprotnosti sa Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača.

14:21 CEMI: Podgorica, 62 MZ Stara Varoš - Birač je dobio poziv za suprugu koja je preminula prije šest mjeseci. Poziv je pokazao na BM, konstatujući da birački spiskovi nisu ispravni. Ova greška u dostavljanju pokazuje moguću povredu člana 9 Zakona o biračkom spisku.

14:02 CEMI: Ulcinj, 12 OŠ "Pistula" - Birački odbor ne dozvoljava praćenje izbornog procesa od strane ovlašćenog posmatrača #CeMI -ja. Na ovaj način je povrijeđena odredba člana 111đ Zakona o izboru odbornika i poslanika.

14:01 CEMI: Tuzi, škola „Mahmut Lekiq, BM 6 – Članovi biračkog odbora naglas izgovaraju ime i prezime birača, kao i njihov redni broj, suprotno članu 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika. Pristigli birači ne spuštaju maske radi potvrde vizuelne identifikacije.

13:58 CEMI: Danilovgrad OŠ "Vuko Jovović" BM 4 – glasač je fotografisao glasački listić, čime je prekršio tajnost glasanja iz člana 69a Zakona o izboru odbornika i poslanikalistic. Iako je obaviješten da to nije dozvoljeno, ubacio je glasački listić u glasačku kutiju.

13:53 CEMI: Podgorica BM 66-A, CIJEVNA KOMERC JUŽNA STRANA - Glasač je donio otvoreni glasački listic do kutije i nije poništen. Na ovaj način povrijeđena je tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

13:52 CEMI: Nikšić BM 55 ŠIPAČNO - 2 glasača od kojih je jedan potpisao za oboje. Povreda člana 68b stav Zakona o izboru odbornika i poslanika

13:39 CEMI: Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred BM.

"Apelujemo na građane da drže fizičku distancu kako u redovima ispred, tako i unutar samih biračkih mjesta", kazala je PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić.

Kada je riječ o nepravilnostima, kako je rekla, evidentirane su prijave masovnog kršenja pravila o vizuelnoj identifikaciji birača na većem broju biračkih mjesta.

"Naime posmatrači CEMI-ja, ali i veliki broj građana prijavili su povrede člana 68 Zakona o izboru odbornika i poslanika i preporuka DIK-a. Povreda se vrši na način da birački odbori ne zahtijevaju skidanje zaštitne medicinske maske radi vizuelne identifikacije birača, čime se potencijalno omogućava glasanje sa tuđim identifikacionim dokumentom. Primjećeno je glasno izgovaranje imena i prezimena birača od strane članova biračkih odbora, prilikom identifikaciju birača što je u suprotnosti sa odrebama Zakona", rekla je Bjelić.

13:22 CEMI: Pristiglo nam je do sada više od 400 nepravilnosti što je više nego ranije.

"Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije zbog čega još uvijek na sajtu nije prisutan ukupan broj. Odmah po završetku verifikacije nepravilnosti bivaju objavljene i moguće ih je pratiti putem sajta www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me“, kazala je Bjelić.

12:55 CEMI: Podgorica Dom Vojske CG - Muzički centar, BM 68 - Knjiga sa imenima birača je na kratko iznesena iz zgrade gdje se odvija glasanje. Biračko mjesto broj 68. 

12:54 CDT: Na BM br. 45 u Podgorici birački odbor nije imao dovoljan broj obrazaca za glasanje putem pisma, zbog čega je vraćena osoba koja je došla da zahtijeva glasanje putem pisma za dva člana porodice, uz uputstvo da pokuša kasnije.

12:49 CDT: Na BM br. 5 u Rožajama birač koji ne može glasati sam je glasao uz pomoć asistenta, koji je umjesto njega ispunio listić. Birački odbor je taj glasački listić proglasio nevažećim.

12:49 CDT: Na BM br. 28 u Tuzima, 69-C i 63 u Podgorici, br. 30 u Danilovgradu i br. 14 u Nikšiću krše se pravila tako što se glasno izgovaraju imena i prezimena birača.

12:22 CEMI: Nikšić, Školski centar, BM 8 – Jedan od članova biračkog odbora napušta biračko mjesto a nema zamjenu čime je prekršen član 35 Zakona o izboru odbornika i poslanika

12:05 CEMI: Nikšić, BM Sportski centar 110 ulaz br. 2 – Predsjednik BO izgovorio ime glasača i imena njegovog oca i strica za koje je donio zahtjev za glasanje putem pisma. Otac jednog od članova BO sa sinom, nalazi se u krugu BO i kontroliše ko od građana dolazi da glasa.

11:50 CDT: Ispred pojedinih biračkih mjesta velike su gužve i ne poštuje se propisana distanca.

11:26: CEMI Podgorica, Miljana Vukova, BM 20 – član biračkog odbora ubacuje glasački listić u glasačku kutiju umjesto glasača u suprotnosti sa stavom 3 člana 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

11:18 CEMI: Bar, 4 Kosovska, Sutomore, BM 15 - Član biračkog odbora preklapa birački listić umjesto birača, čime su prekršeni članovi 71a i stav 3 člana 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

10:14 CDT: Manji problemi sa elektronskom identifikacijom, sporadična kršenja tajnosti glasanja 

"-Na BM br. 21 u Podgorici, uređaj za elektronsku identifikaciju nije prepoznao oštećenu ličnu kartu jednog birača, i birački odbor mu nije dozvolio da glasa.  

-Na BM br. 68 u Nikšiću uređaj za elektronsku identifikaciju ne očitava pasoše. 

-Na BM br. 95 u Podgorici predsjednik i dio članova biračkog odbora ne nose zaštitne maske, ne dezinfikuju se ruke, i ne poštuje se propisana distanca. Takođe, izgovaraju se glasno imena birača, što je suprotno pravilima.  

-Imena birača se glasno izgovaraju i na BM br. 106 u Podgorici.  

-Na BM br. 78-C u Podgorici i BM br. 5 u Rožajama poništen je po jedan glasački listić koji su birači prethodno fotografisali.  

-Na BM br. 29 u Danilovgradu došlo je do prekida glasanja jer je birač ubacio u glasačku kutiju listić koji je prethodno proglašen nevažećim. Nakon kraćeg prekida glasanje je nastavljeno.  

-Na BM br. 1 u Kotoru je birač glasno saopštio za koga je glasao nakon ubacivanja listića u glasačku kutiju. Identifikovan je broj kontrolnog kupona, i taj listić će biti proglašen nevažećim.  

-Podsjećaju birače da ukoliko fotografisanjem ili na drugi način povrijede tajnost glasanja, takav glasački listić će biti poništen. 

-Na šest biračkih mjesta u našem uzorku ne poštuju se epidemiološke mjere. 

09:54 CEMI: BijeloPolje, Nedakusi, BM 30 - Članovi biračkog odbora glasno izgovaraju imena birača, čime je prekršen član 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika. 

09:51 CEMI: Podgorica: Na BM 22 u OŠ Branko Božović postoji veliki rizik od širenja COVID19 - ne postoji distanca, ljudi stoje u uskom hodniku bez vazduha i maski. Ovo je nepoštovanje tehničkih preporuka u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta.

09:11 CEMI: Plav - Lokacija BM Glavice broj 9 je promijenjena pa nije u kući Mujesire Šabović nego u kući Esada Purišića, na adresi Hridska bb, čime je došlo do povrede člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika imena birača, čime je prekršen član 69 tog Zakona. 

09:10 Podgorica, BM 2-A Prvi glasač glasao, glasački listic ubačen u kutiju, a da nije prethodno bio pocijepan. Naknadno su ga izvadili i pocijepali, čime je prekršen član 79, kažu iz CEMI-ja. 

09:09 CEMI: Podgorica, BM 20, Miljana Vukova - Predsjednik odbora naglas izgovara imena i prezimena glasača kao i njihov redni broj, čime se grubo krši tajnost glasanja. Ovakvo postupanje podrazumijeva povredu člana 69. Zakona o izboru odbornika i poslanika. 

09:07 CDT: Na BM 22 i 13A u Podgorici predsjednik biračkog odbora glasno izgovara imena birača, što je suprotno pravilima.

09:06 CDT: Na BM 3-A JU u Podgorici jedan glasački listić je poništen jer nije dobro presavijen

09:05 Za razliku od Kotora, na BM 78-C u Podgorici, birački odbor je proglasio nevažećim listić nakon što ga je birač fotografisao, kažu iz CDT-a. 

09:03 CDT: Na BM br.6 u Kotoru došlo do kraćeg prekida glasanja. Birač je slikao glasački listić, a istovremeno je prestao da radi uređaj za elektronsku identifikaciju. Birački odbor je donio odluku da fotografisani listić proglasi važećim. Glasanje je nastavljeno.

09:02 CDT: Uređaj ne radi ni na BM 22 u Podgorici, a na biračkom mjestu 26A u Podgorici uređaj ne očitava pasoše.

08:59 CDT: Problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju ima i na BM br. 2 na Žabljaku, gdje uređaj ne radi pa se glasa na osnovu vizuelne identifikacije.

08:58 CDT: Na biračkom mjestu br. 12, Kolašin, zbog kvara na uređaju za EIB, glasanje je kasnilo skoro sat i po. Pravilima o radu biračkih odbora predviđeno je da ako je glasanje prekinuto duže od jednog sata produžava se onoliko vremena koliko je prekid trajao.

08:18 CEMI: Opština Bar, BM 16 - suprug jedne od upisanih birača je ušao u kabinu sa njom i zaokružio umjesto nje. Birački odbor je ponistio glasački listić.


07:37 Na biračkom mjestu broj 15 u Sutomoru došlo je do nepravilnosti, saopštio je CEMI. "Član predsjedničkog odbora naglas izgovara imena birača", kažu iz CEMI-ja.

07:31 CEMI je saopštio da na biračkom mjestu broj 17, Opština Tuzi, mjesna zajednica Vranj, niko od članova odbora ne umije da startuje aparat za glasanje, ne znaju kako se koristi token i generalno nijesu umjeli da organizuju glasačko mjesto, te glasanje nije počelo na vrijeme.

Na parlamentarnim izborima učestvuje šest koalicija i pet partija.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Đoko Orlandić

Zlatko bombastično, zbog grantova, izvještava "Umrla osoba upisana u birački spisak". Nije upisana, što je veliki prekršaj, nego nije izbrisana kada je umrla. To je sasvim nešto drugo.

Masa

I ja sad glasao u tolosima na glas mi procitali i ime i broj pod kojim se nalazim. Svi disu jedni deugim za vrat. Toliko o biranju i postovanju distance