9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kovačević: Izbori bili referendum o crkvi; Strugar: Duh iz boce je pušten

Javna rasprava

Comments 0

Kovačević: Izbori bili referendum o crkvi; Strugar: Duh iz boce je pušten

Autor: Jelena Grbović

  • Viber
Akcenti iz Javne rasprave

Tema naše emisije Javna rasprava bili su izbori i postizborna dešavanja. O tome su govorili stalni gosti Mirjane Dragaš, komunikolog Miodrag Strugar, političar Adrijan Vuksanović i novinar Duško Kovačević.

Komunikolog Miodrag Strugar kazao je da nije očekivao ovakve rezultate izbora.

“Nisam očekivao da pod ključnim uticajem SPC u ovom trenutku može doći do promjene vlasti. Očigledno je to bio kamenčić u mozaiku opozicije”, kazao je Strugar.

Novinar Duško Kovačević smatra da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti oštro podijelio Crnu Goru, te da su izbori bili referendum o crkvi.

“Ovo je bio čisti plebiscit, ovo gotovo da nije imalo nikakve veze sa izborima. Pitanje crkve je opteretio kompletan populus i politički i laički”.

Adrijan Vuksanović predsjednik Hrvatske gradjanske inicijative, koja u novom sazivu neće imati poslanika, komentarišući moguće učešće manjinskih partija u novoj Vladi smatra da manjine nikako ne bi trebale da budu kozmetički preparat na licu nove vlasti za spoljnu međunarodnu upotrebu.

Kada je posrijedi formiranje vlade, Strugar smatra da to neće biti lak zadatak za tri pobjedničke koalicije, a navodi što će biti čak i teže od toga:

“U prve dvije godine nove vlade ćemo vidjeti da li smo dobili smjenu režima ili mijenjamo sistem. Ako glasači sada vladajuće partije očekuju da će se brzo nešto promijniti, mislim da neće. Biće zanimljivo gledati kako će URA sa svojom snagom moći da upravlja nekim procesima i do kada će koalicija okupljena oko DF-a praviti ustupke na uštrb očekivanja svojih birača”.

Vuksanović ne očekuje da će se formirati ekspertska vlada. Mišljenja je da odgovornost moraju da nose političari te da oni treba da budu nosioci tog procesa, podržavani, kako kaže, od strane eksperata.

Kovačević je sa druge strane ocijenio da se tročlani savez snalazi solidno.

Komentarišući slavlje poslije izbora Strugar je kazao da je duh iz boce pušten.

“Očekivano je da bude slavlje poslije toliko godina opozicije i toliko godina osjećanja žrtve. Ono što je mene te noći zabrinulo da će ti ljudi očekivati da se veliki dio njihovih očekivanja ostvari i teško će biti kontrolisati taj duh iz boce”.

Smatra, međutim, da pobjedom opozicije Crna Gora nije ugrožena.

Govoreći o potpisanom sporazumu između tročlane koalicije i moratorijuma na teme o otprznavanju Kosova i izlaska iz NATO-a, Vuksanović navodi da će do popisa 2021. trajati moratorijum na te teme, a nakon popisa će se otvoriti i te teme.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR