25 °

max 32 ° / min 25 °

Petak

18.09.

32° / 25°

Subota

19.09.

30° / 21°

Nedjelja

20.09.

31° / 20°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 20°

Utorak

22.09.

28° / 21°

Srijeda

23.09.

25° / 22°

Četvrtak

24.09.

27° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dva pacijenta na respiratoru, Nikšićanin nestabilno, imamo trenutno 106 respiratora

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 3

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Dva pacijenta na respiratoru, Nikšićanin nestabilno, imamo trenutno 106 respiratora

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da se Crna Gora, 15 dana nakon pojave prvog slučaja koronavirusa u našoj zemlji, dobro nosi sa izazovom koji je pred njom.

Do danas je od 1006 uzetih uzoraka 120 potvrđenih slučajeva.

''Ovih dana vidite da politika sluša struku. Ovih dana ljekari nemaju vremena da budu sa svojom djecom, da uče s njima. Poštujmo to i zahvalimo im se poštovanjem preporuka'', kazao je on i dodao da nijedna mjera nema za cilj ugrožavanje prava građana već očuvanje zdravlja.

U KCCG 20 pacijenata, 2 na respiratoru

Kako je lazao direktor KCCG Jevto Eraković, danas se u KCCG liječi 20 pacijenata.

''I to 14 pacijenata u infektivnoj klinici i zadovoljni smo njihovim oporavkom. A šest pacijenata je na intenzivnoj njezi. Od tih šest pacijenata dva su na respiratoru. Jutros je primljen jedan pacijent u KCCG u ranim jutarnjim satima i odmah je morao da bude na respiratoru'', kazao j eon.

Zahvalio je i svim zdravstvenim radnicima i svim zaposlenim u zdravstvu koji rade u potpuno izmijenjenim uslovima i pokazuju maksimalni profesionalizam.

''A što se tiče medicinskih radnika koji su u izolaciji, moram da kažem da su svi medicinski radnici u kontaktu bili van KCCG, tako da virusa apsolutno nema u Kliničkom centru. I kako je sa KCCG tako je u svim ostalim zdravstvenim ustnovama u Crnoj Gori'', kazao je on.

Pacijent iz Nikšića nestabilno, ali još nije na respiratoru

U opštoj bolnici Nikšić je smješten Nikšićanin (1957) koji ima brojnu familiju i mnogo kontakata, kod koga je potvrđen koronavirus. Svi kontakti su brzo pokupljeni i uzorkovani, kazao je šef medicinskog štaba Ranko Lazović.

''Njegovo zdravstveno stanje nije stabilno, ako se bude ponašao kao sada, nije nemoguće da ga nećemo staviti na respirator odnosno na aparat za mehaničku ventilaciju'', kazao je Lazović.

Kako je saopšteno na konferenciji, kolege iz više zemalja tražile su savjete od Crne Gore i konsultovali se u vezi sa svim preduzetim mjerama.

Koliko kreveta za korona pacijente ima Crna Gora?

Lazović je objasnio i koliko kreveta ima po gradovima za pacijente:

30 Pljevlja,

52 Nikšić

60 Brezovik,

100 Bar,

174+6 Podgorica

Bijelo Polje i Risan čiste bolnice(bolnica za pacijente bez virusa),

84 beranska bolnica,

20 Meljine 

18 Cetinje,

50 Kotor 

Kako je dodao, odjeljenje psihijatrije u Nikšiću određeno je da bude posebno psihijatrijsko odjeljenje za korona pozitivne pacijente iz cijele Crne Gore i ima 24 kreveta.

Porodilište za korona pacijente biće u privatnoj bolnici Kodra.

Kako je dodao, spremno je još 600 kreveta u sklopu privremenih bolnica, za koje se , kako je rekao, nadaju da nam neće biti potrebni.

Trenutno u CG 106 respiratora, do kraja sedmice stiže još 25

Kako je kazao Lazović, u crnoj Gori trenutno ima 106 respiratora i to po gradovima:

61 - KCCG

11 - Nikšić 

7  - Berane

5 - Bar 

Kasno večeras stiže još pet respiratora, a u petak još dodatnih 20, kazao je Lazović.

Kako je objasnio, mi već sada sa tim brojem respiratora imamo dovoljan broj aparata za najgori scenario.

''A to je onaj scenario kad IJZ više prestaje i da testira, a do toga vjerujemo da neće doći'', objasnio je on.

Kada se može očekivati otpuštanje prvih pacijenata?

Kako je kazao Jevto Eraković, stanje inficiranih se redovno  prati i čim budu ispunjeni uslovi, odnosno čim test kod pacijenta bude negativan dva puta u roku od 24 sata, sa zadovoljstvom će objaviti informaciju.

''Nadam se da ćemo brzo biti u prilici da prezentujemo to i objasnimo šta dalje'', kazao je Eraković.

Nemamo italijanski i španski scenario jer smo mjere preduzeli prije pojave prvog pacijenta

Kako su objasnili na konferenciji za medije, u Crnoj Gori neće se dogoditi italijanski i španski scenario jer smo, kako je rekao Lazović, prve mjere suzbijanja i širenja virusa preduzeli prije pojave prvog slučaja.

Saglasan je s njim i ministar Kenan Hrapović.

''Uvijek smo išli korak ispred i preduzimali preventivne mjere u odnosu na ono što se dešavalo u drugim zemljama. To je rezultiralo da budemo posljednja zemlja u Evropi koja je dozvolila importaciju virusa. Sada je situacija drugačija i sada smo fokusirani na to da smanjimo mogućnost širenja i obolijevanja sa tragičnim posljedicama'', kazao je Hrapović.

Još jednom je apelovano na građane da, upravo zbog toga poštuju, prihvataju i primjenjuju sve mjere NKT i zdravstvene struke.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Miki

Citaj prvo nesreco! Bp je cista bolnica i odatle se korona pacijenti voze za Berane (izjavio ministar prosle nedjelje) pljevlja isto tako ali za Niksic.

Ja

Admine,zbog objektivnosti nisi broj respiratora je 106.Dakle niste nabrojali sve gradove jer ste ukupno nabrojali 94. OVA INFO NIJE DOBRA I CAK IZAZIVA PANIKU. DJE SU RESPIRATORI U PV BP I ostali????

Doktori vama vjerujemo

Vi ste doktori i radi toga ste tu. Dakle profesori ste studentima. Građanima ta ćinjenica ne znači ništa. Dakle nama ste potrebni samo kao doktori! Odavno ova javnost ne vjeruje profesorima a i na onoj fotgrafiji sa litija bilo je dista profesora pa i vaše branše. Držite se osnovnog zanimanja!