13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potpisan ugovor: EU donira tri miliona eura za nabavku medicinske opreme

KORONAVIRUS

Comments 0

Potpisan ugovor: EU donira tri miliona eura za nabavku medicinske opreme

Izvor: Mina bussines

Autor: Antena M

  • Viber

Predstavnici Delegacije Evropske unije (EU) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su ugovor u vrijednosti od tri miliona eura za nabavku medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Oprema se sastoji od 100 respiratora, deset mobilnih rendgenskih uređaja, kao i kontigenta lične zaštitne opreme za medicinske radnike – maske, rukavice, hirurške kape, nepromočive kombinezone i kecelje, zaštitne naočare i vizire.

Ugovor se finansira iz sredstava EU, kao dio podrške Crnoj Gori u hitnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, a aktivnosti će sprovoditi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama.

Ugovor su tokom onlajn konferencije potpisali šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav i stalna predstavnica UNDP, Daniela Gašparikova.

Potpisivanje je organizovano u prisustvu potpredsjednika Vlade, Milutina Simovića, koji predsjedava Nacionalnim koordinacionim tijelom za zaarzne bolesti.

Navodi se da će u vrijeme prekida u proizvodnji na svjetskim tržištima, kao i u transportnim rutama, partnerstvo između Vlade Crne Gore, EU i UNDP omogućiće da u što kraćem roku budu prevaziđene ove prepreke i obezbijeđena nedostajuća oprema.

Na konferenciji povodom potpisivanja ugovora, Orav se zahvalio građanima Crne Gore, koji su pokazali solidarnost, snagu i hrabrost u ovim teškim trenucima.

On je podsjetio da je EU obezbijedila i dodatnih 50 miliona EUR podrške Crnoj Gori kako bi se izborila sa posljedicama krize izazvane koronavirusom.

"Zajedno sa nadležnim nacionalnim institucijama tu pomoć usmjerićemo tamo gdje je najpotrebnija – u sektor zdravstva, privrede, za pomoć preduzetnicima i onima koji su u stanju socijalne potrebe, kao i drugim sektorima pogođenim krizom,“ kazao je Orav.

On je zahvalio Simoviću i Nacionalnom koordinacionom tijelu, Institutu za javno zdravlje, Ministarstvu zdravlja i svim partnerima koji vrijedno rade da zaštite sve.

„Orav je zahvalio Gašparikovoj i timu UNDP na efikasnim naporima da se u što kraćem roku omogući nabavka medicinske opreme i realizuje paket finansijske podrške EU“, kaže se u saopštenju iz Delegacije EU u Podgorici.

Gašparikova je kazala da je video konferencija organizovana kako bi i ličnim primjerom ukazali na neophodnost dosljednog poštovanja mjere fizičkog distanciranja.

Ona je ukazala na značaj saradnje svih partnera.

„U ovako promjenljivim, nepredvidljivim vremenima, partnerstvo i solidarnost su preduslov da bismo osigurali efikasan odgovor na pandemiju. Projekat koji smo potpisali osiguraće da se hitno zaštite oni koji su u prvim redovima odbrane – zdravstveni radnici, koji rizikuju svoje živote da bi sačuvali naše zdravlje“, kazala je Gašparikova.

Ona je najavila da će UNDP nastaviti da podržava Crnu Goru i u dijelu socio-ekonomskih mjera koje će biti neophodne za oporavak i saniranje posljedica koje pandemija neminovno uzrokuje u različitim sektorima.

Simović je kazao da u trenutku kada se Crna Gora nalazi pred najtežom fazom epidemije virusa COVID 19, ova pomoć pokazuje da ta država nije sama, i da su njeni međunarodni partneri i prijatelji uz nju.

On je izrazio je posebnu zahvalnost EU.

„Ona će pored ove hitne donacije, odobriti i dugoročna sredstva za sanaciju posljedica virusa u iznosu od 50 miliona EUR, kao i ubrzati postojeće programe podrške ekonomskom i socijalnom sektoru i tržištu rada u vrijednosti od 18 miliona EUR“, kazao je Simović.

On se zahvalio i Kancelariji UNDP u implementaciji sredstava EU.

„To će biti značajna podrška našem zdravstvenom sistemu u narednim sedmicama“, ocijenio je Simović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR