27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako je formirano NKT, ko ga čini, kako je izabran predsjednik...

KORONAVIRUS

Tag Gallery
Comments 7

Kako je formirano NKT, ko ga čini, kako je izabran predsjednik...

Autor: Antena M

  • Viber

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela saopštili su način formiranja tog tijela, ko su njegovi članovi, te štabovi koji djeluju u okviru njega. 

"S obzirom na činjenicu da su se u javnosti pojavili stavovi u kojima se pokušava omalovažiti, obezvrijediti i čak dovesti u formalnom smislu u pitanje djelovanje Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti radi cjelovitog informisanja javnosti dajemo na uvid pregled aktivnosti preduzimanih na osnovu: Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o državnoj upravi i Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave", saopšteno je iz NKT-a.

U okviru NKT djeluju:

1. Operativni štab za koordinaciju mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, na čelu sa Prof. dr Vesnom Miranović, generalnom direktoricom Ministarstva zdravlja;

2. Operativni štab za sprovođenje aktivnosti u vezi sa povratkom crnogorskih državljana iz inostranstva, na čelu sa Draganom Pejanovićem, državnim sekretarom MUP;

3. Operativni štab za podršku privredi za vrijeme trajanja mjera za sprečavanje širenja koronavirusa, na čelu sa Dragicom Sekulić, ministarkom ekonomije;

4. Operativni štab za povlačenje i koordinaciju međunarodne pomoći, na čelu sa Draganom Radulović, savjetnicom predsjednika Vlade;

5. Operativni štab za upravljanje donacijama, na čelu sa Radulom Raonićem, savjetnikom predsjednika Vlade; i

6. Krizni medicinski štab, na čelu sa Prof. dr Rankom Lazovićem.

"Zaštita stanovništva od zaraznih bolesti u Crnoj Gori, mjere za njihovo sprečavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje, sprovođenje epidemiološkog nadzora, nadležni subjekti za njihovo sprovođenje i način obezbjeđivanja sredstava za njihovo sprovođenje popisani su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni list Crne Gore“, br. 012/18 od 23.02.2018.).

Ovim zakonom je radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti propisana obaveza osnivanja pojedinih tijela i utvrđene su njihove nadležnosti.

Prema odredbi člana 9 ovog zakona Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje, obrazuje Komisiju za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovom Komisijom predsjedava predstavnik Ministarstva zdravlja, a Komisiju čine doktori medicine specijalisti (epidemiologije, infektologije, mikrobiologije, pedijatrije, pneumofiziologije) i predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede.

Odredbom člana 77 ovog zakona propisano je da će se Komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, obrazovati u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona", navode iz NKT u dopisu medijima.

Nadalje, kako dodaju, u članu 10 navedenog zakona propisano je da Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje, obrazuje Koordinaciono tijelo za prevenciju, odstranjivanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti (stav 1).

"Stavom 2 istog člana propisane su nadležnosti Koordinacionog tijela koje uključuju i odstranjivanje ili iskorjenjivanje zaraznih bolesti iz Liste zaraznih bolesti.

Odredbom člana 78 ovog zakona, stav 2, propisano je da će postojeća tijela obrazovana u skladu sa prethodnim zakonom nastaviti sa vršenjem poslova do obrazovanja tijela u skladu sa ovim zakonom.

Koordinaciono tijelo za odstranjivanje i iskorjenjivanje pojedinih zaraznih bolest, obrazovano je Rješenjem od 19.04.2017. i izmjenom ovog Rješenja od 19.02.2018. godine, koje je saglasno odredbi člana 78. stav 2 važećeg zakona radilo do obrazovanja novog tijela. U skladu sa važećim zakonom Ministarstvo zdravlja je obrazovalo Koordinaciono tijelo za prevenciju, odstranjivanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti", navode.

U realizaciji obaveza iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva zdravlja, donijela Odluku o preduzimanju mjera za sprečavanje i suzbijanje novog koronavirusa.

Ministarstvo zdravlja donijelo je:

- Pravilnik o bližim uslovima i načinu organizovanja i sprovođenja zdravstvenog nadzora i karantina i uslovima koje moraju da ispunjavaju objekti za smještaj u karantin;

- Pravilnik o dopunama Pravilnika o načinu prijavljivanja zaraznih bolesti, bolničkih infekcija, stanja i smrti oboljelih od ovih bolesti;

- Pravilnik o dopuni Pravilnika o listi zaraznih bolesti nad kojima se sprovodi epidemiološki nadzor i protiv kojih se primjenjuju mjere sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti i definicijama slučajeva zaraznih bolesti;

- Naredbu o proglašavanju epidemije zarazne bolesti COVID19.

Kako objašnjavaju, u skladu sa epidemiološkom situacijom nastalom pojavom i širenjem zarazne bolesti novog koronavirusa, ministar zdravlja je, i u skladu sa članom 15 Zakona o državnoj upravi („Službeni list Crne Gore“, br. 078/18 od 04.12.2018.) i članom 56 Uredbe o organizaciji rada državne uprave („Službeni list Crne Gore“, br. 087/18 od 31.12.2018, 002/19 od 11.01.2019, 038/19 od 05.07.2019, 018/20 od 18.03.2020.), radi preduzimanja privremenih mjera za sprečavanje unošenja, suzbijanja i sprečavanja prenošenja i širenja zarazne bolesti, obrazovao NACIONALNO koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

"Zbog izuzetnih prijetnji po zdravlje i živote građana i potrebe za snažnim odgovorima različitih državnih organa u sastav NKT ušli su predstavnici: Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore, sanitarne inspekcije, ministarstava unutrašnjih poslova, odbrane, ekonomije, saobraćaja i pomorstva, zatim zakonodavstva, Glavnog grada, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Kabineta Predsjednika Vlade…

Budući da je novonastala epidemiološka situacija zahtijevala snažniju koordinaciju između različitih resora (ministarstava, organa uprave i drugih subjekata) i drugih nadležnih organa koji imaju veoma značajnu ulogu u preduzimanju odgovarajućih mjera i aktivnosti radi zaštite građana Crne Gore od širenja epidemije izazvane novim korona virusom, 17. marta 2020. godine za predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela određen je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem - mr Milutin Simović, a za njegovog zamjenika ministar zdravlja - dr Kenan Hrapović.

Određivanje potpredsjednika Vlade Crne Gore da predsjedava ovim tijelom proizilazi i iz ovlašćenja i obaveza propisanih odredbom člana 6 Uredbe o Vladi Crne Gore („Službeni list Crne Gore“, br. 080/08 od 26.12.2008, 014/17 od 03.03.2017, 028/18 od 27.04.2018.), kojom je propisano da potpredsjednik Vlade usmjerava i usklađuje rad ministarstava i drugih organa državne uprave iz nadležnosti Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem kojoj, između ostalih, pripadaju i pitanja zdravstvene zaštite", kažu iz NKT.

Napominju i da činom obrazovanja NKT i njegovim aktivnostima nije prestalo da djeluje Koordinaciono tijelo za prevenciju, odstranjivanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti.

NKT je, zaključuju, formirano u skladu sa ukupnim rizicima koji su se uz dana u dan povećavali i usložnjavali, sa značajnim rizicima po zdravlje i živote građana, zatim brojne socijalno-ekonomske izazove, uključujući i brojne bezbjednosne aspekte. U zavisnosti od razvoja i složenosti situacije, snažnije i sveobuhvatnije koordinacije i efikasnosti rada sastav NKT je mijenjan. Takođe, razvoj situacije je zahtijevao i hitno formiranje pet posebnih operativnih štabova koje je formirao svojim rješenjima potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i jednog štaba koji je formirao ministar unutrašnjih poslova.

"Kompleksnost zadataka i način predlaganja i donošenja odluka mogu se najbolje vidjeti u priloženoj organizacionoj šemi NKT.

Nacionalno koordinaciono tijelo je do sada izuzetno uspješno koordiniralo sve aktivnosti državnih institucija i organa na suočavanju Crne Gore sa pandemijom koronavirusa što, prema istraživanju UNICEF-a, podržava 95% građana. Neutemeljeni pokušaji osporavanja iz dnevnopolitičkih razloga neće omesti NKT da i u predstojećem periodu efikasno i uspješno nastavi rad u interesu svih građana Crne Gore i sa ciljem zaštite zdravlja i životâ građana i suočavanja zemlje sa posljedicama pandemije koronavirusa", zaključuju iz NKT.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

vuk

Greskom sam ti stabio dislike,slazem se u potpunosti sa tvojim komentarom. Na mufte je dobila specijalizaciju,dosta se mutnih stvari oko nje vrti. Cijeli zivot joj na foru prodje.

ND123

@Lena u demokratskom društvu vlada mora da polaze racune i da radi transparentno. I ja mislim da je vlada sa NKT odradila odličan posao ali i oni podliježu sudu laičke i stručne javnosti

Lena

A kome se bre vi pravdate i kome objasnjavate sve ovo?Radite ljudi i nastavite kao do sada!Desetka za vas!