7 °

max 20 ° / min 7 °

Srijeda

21.10.

20° / 7°

Četvrtak

22.10.

20° / 7°

Petak

23.10.

21° / 7°

Subota

24.10.

21° / 10°

Nedjelja

25.10.

19° / 12°

Ponedjeljak

26.10.

19° / 13°

Utorak

27.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Miranović: Čuvajmo postignuto da postanemo prva corona free destinacija

Izvor: Pr centar

KORONAVIRUS

Comments 0

Izvor: Dnevne novine

Autor: Antena M

  • Viber

Miranović: Čuvajmo postignuto da postanemo prva corona free destinacija

Postati corona free destinacija bi bila istinska privilegija za Crnu Goru u svijetu nad kojim se nadvila pandemija virusa SARS-CoV-2, kazala je šefica Operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprečavanje širenja COVlD 19 Vesna Miranović.

"Pozicija Crne Gore je, za sada, izuzetno povoljna zato što broji dane do sticanja ovog statusa u situaciji dok druge zemlje bilježe ponovni rast broja oboljelih", kaže Miranović.

Miranović podsjeća da mogućnost statusa corona free destinacije nije jedina vijest kojom je Crna Gora skrenula pažnju na sebe tokom pandemije novog korona virusa.

“Crna Gora je posljednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovana infekcija izazvana virusom SARS-CoV-2. Jedinstvena je i po tome što je jedina zemlja u čijim domovima za stare nije zabilježen ni jedan slučaj infekcije ovim virusom. Bilo bi izvanredno da ovaj niz dostignuća bude obogaćen činjenicom da prije svih u Evropi ostvarimo status corona free destinacije”, poručuje Miranović  u intervjuu Vikend novinama.

Koliko smo zaista blizu ovog dostignuća zavisi od mnogo faktora, poručuje Miranović.

"U kom trenutku će posljednjih par inficiranih biti u dva navrata negativni na prisustvo virusa, iznenadni događaji kakav je identifikovanje prisustva virusa kod srpskog državljanina u završnoj fazi infekcije, mogućnost kontrole nad kontaktima koje je ostvario, eventualne pojave novih slučajeva. Dakle, sve je na dohvat ruke, veoma je blizu, ali rizik nepredviđenih okolnosti je razlog što moramo i dalje brižljivo da čuvamo postignuto i mirno, bez euforije sačekamo status corona free destinacije", navodi Miranović.

Napominje i da su masovna okupljanja bez poštovanja fizičke distance bez sumnje nekontrolisani eksperiment in vivo u uslovima epidemije.

"Svaka neodmjerenost takve vrste stvara preduslove za ponovni epidemijski pik koji bi imao nesagledive posljedice po zdravlje i život stanovnika, ali i po ekonomiju koja je nakon dvomjesečnog stanja hibernacije počela da pokazuje znake života. Činjenica da nema novootkrivenih slučajeva ne znači da virus i dalje ne cirkuliše u populaciji. Da je tako, mogli smo proglasiti kraj epidemije prvog dana kada nije registrovan novi slučaj infekcije", poručila je Miranović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR