9 °

max 11 ° / min 9 °

Četvrtak

08.12.

11° / 9°

Petak

09.12.

12° / 10°

Subota

10.12.

13° / 11°

Nedjelja

11.12.

13° / 9°

Ponedjeljak

12.12.

8° / 7°

Utorak

13.12.

7° / 2°

Srijeda

14.12.

6° / 0°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nakon podataka koji su izazvali nevjericu: Institut za javno zdravlje zatražiće pojašnjenje iz Srbije

Izvor: PR Centar; Boban Mugoša i Senad Begić

KORONAVIRUS

Comments 3

Nakon podataka koji su izazvali nevjericu: Institut za javno zdravlje zatražiće pojašnjenje iz Srbije

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Institut za javno zdravlje Crne Gore uputiće zahtjev za pojašnjenje kolegama iz Srbije, nakon što je ta zemlja objavila podatak da je u toku jednog dana izliječeno preko 4 hiljade oboljelih od koronavirusa. 

To je izazvalo nevjericu u Crnoj Gori i regionu, imajući u vidu da je prije toga, za dva mjeseca izliječeno oko 6 hiljada inficiranih.

S obzirom na to da se ta statistika direktno tiče i Crne Gore, jer od nje zavisi otvaranje granica sa Srbijom, nadležne u Institutu za javno zdravlje pitali smo da li u nju sumnjaju i da li će Institut zatražiti podatke i pojašnjenja od kolega iz Srbije ili Svjetske zdravstvene organizacije. 

"Poštujući opšte načelo i preporuke EU da se popuštanje mjera i otvaranje granica mora vršiti postepeno i na osnovu naučno zasnovanih dokaza i činjenica, Institut za javno zdravlje je predložio da se otvaranje crnogorskih granica u drugoj fazi borbe sa COVID-19 vrši ka onim zemljama koje imaju nizak epidemiološki nivo rizika koji je postavljen na 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Na taj način fokus je postavljen na broj trenutno zaraženih osoba u državama čija lista se ažurira jednom sedmično i to petkom.

S obzirom na to da nekoliko država u svijetu ne prijavljuje broj oporavljenih slučajeva, samim tim, za njih nije bilo moguće izračunati broj aktivnih slučajeva te je Institut, preko uobičajenih stručnih kanala zamolio za pojašnjenje kolege u tim državama, kako bi osigurali da svi putnici u međunarodnom saobraćaju imaju jednaku mogućnost da doputuju u Crnu Goru, poštujući gore definisani epidemiološki uslov.

Zahtjev za istim pojašnjenjem će biti upućen i Institutu za javno zdravlje Srbije", saopšteno je Anteni M iz Instituta za javno zdravlje. 

Iz Instituta kažu i da je u narednom periodu moguća izmjena metodologije: 

"Takođe, čekajući jedinstveni stav Evropske unije po pitanju definisanja jasno kvanitifikovanih kriterijuma za otvaranje eksternih granica, vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do izmjene metodologije kojom se definiše lista država kako bi se u obzir uzela dinamika epidemiološke situacije na terenu, trenutno dostupni zvanični podaci koje države prijavljuju SZO-u i Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti ali i ispoštovao koncenzus evropskih država koji će uskoro, nadamo se, biti postignut", kažu iz Instituta. 

Prema najnovijim podacima koji su objavljeni na sajtu covid19.rs, u Srbiji su u posljednja 24 sata potvrđena 82 nova slučaja infekcije koronavirusom, a jedna osoba je preminula.

To što Crna Gora nije otvorila granicu sa Srbijom u toj zemlji dočekano je na nož i doživljeno kao politički potez, iako Srbija nije ispunila osnovni epidemiološki uslov za otvaranje granice.  

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Lovcenac

@Kako_da_ne lekari u Srbiji I u CG su nezavisni I neprpadaju partijama na vlasti I mi im verujemo. Nema politike u njihovim govorim I odlukama. Samo bi morali na konferencija a da imaju zastave.

Džole

Vaskoliko Srpstvo se podiglo samo da udje u crnu goru, ma ajde molim te.....Da se srpski gospodar pita nebi ni jedan Srbim iša u Crnu Goru ili bilo đe, tamo je kampnja da 1,5 milrde eur sto srbi potrose u turizmu ostane u srbiji bar ove godine.

Kako_da_ne

Opet će vas Srbija slagati. Ono hoće silom u Crnu Goru, svi znamo zašto. Ne žurite ni sa kakvim otvaranjem granica prema njima, to je naše suvereno pravo.