25 °

max 31 ° / min 19 °

Nedjelja

20.09.

31° / 19°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 19°

Utorak

22.09.

27° / 21°

Srijeda

23.09.

23° / 22°

Četvrtak

24.09.

26° / 21°

Petak

25.09.

26° / 22°

Subota

26.09.

26° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dr Lukač: Previše jak imuni sistem nije dobar u borbi sa Covid 19

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Dr Lukač: Previše jak imuni sistem nije dobar u borbi sa Covid 19

Pandemija novog koronavirusa intezivirala je upotrebu suplemenata, vitamina i ostalih dodataka prehrani, kojima ljudi pokušavaju dodatno ojačati svoj imuni sistem.

Da li je ovo učinkovita metoda? Što uopšte znači "jak imuni sistem"? Da li nas čini otpornijima na COVID-19? O ovome za inicijatavu Educorona govori dr Hasib Lukač, direktor Klinike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola KCCG.

"Sve ono što neko misli da može da pomogne a neće odmoći, u nekom smislu i ima svoju svrhu makar u smislu psihičkog rasterećenja. Dala se velika pažnja pojedinim suplementima, vitaminu D3, cinku, selenu, vitaminu C, to je nešto što mi u normalnoj količini i unosimo. Međutim pokazalo se da previše jak imuni sistem i nije dobar u ovom slučaju jer se on preobraća u svoju suprtonost i okreće cijeli mehanizam dešavanja protiv organizma koji treba da liječi. Ne treba pretjerivati, treba naći mjeru", kaže on.

Takođe, dr Lukač je objasnio što su to citokini i kako dolazi do “citokinske oluje”.

Educorona je inicijativa koju je pokrenuo Institut za javno zdravlje Crne Gore sa ciljem popularizovanja naučno utemeljnog mišljenja u vezi sa svim aspektima života i zdravlja koji su afektovani pandemijom novog koronavirusa.

Do sada su za Educoronu govorili neki od najznačajnijih domaćih, regionalnih i svjetskih stručnjaka, čime se značajno suzio prostor za neutemeljene i senzacionalističke istavove koji se nerijetko pojavljuju u medijima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR