23 °

max 28 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

28° / 20°

Srijeda

23.09.

22° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 18°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

19° / 16°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ašanin: Sve je pod kontrolom, nema mjesta panici

Izvor: Onogošt

KORONAVIRUS

Comments 0

Izvor: onogost.me

Autor: Antena M

  • Viber

Ašanin: Sve je pod kontrolom, nema mjesta panici

"Nemamo nijednog pacijenta na respiratoru, juče su dva pacijenta nažalost preminula, '48. i '58. godište. Djeca su dobro, dobro se osjećaju. Tri pacijenta su životno ugrožena. Ukupno je hospitalizovano 65 pacijenata", kazao je direktor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin na današnjoj konferenciji za novinare. 

Danas se ne dešava ništa, kako je rekao, što se nije dešavalo prethodnih dana.

“Svi rade svoj posao, pacijenti se liječe, svi su trenutno stabilnih vitalnih parametara. Imamo još 10 mjesta slobodnih, imamo na desetine slobodnih mjesta u bolnici Brezovik. Za slučaj i ako bi se desilo, a mislim da neće, da se to sve mora popuniti, imamo Klinički centar, imamo ostale bolnice u Crnoj Gori koje imaju manje pacijenata što nam može indirektno govoriti da stanovnici tih gradova mnogo više poštuju ono što su preporuke NKT-a nego u Nikšiću ovdje”, kazao je on i dodao da će, ako bude potrebe i preostalih 10 kreveta staviti u funkciju, te da nikšićka bolnica raspolaže sa ukupno 80 kreveta.

Otvaranje privremenih bolnica, kako je kazao, ostaje kao opcija ako ne budemo poštovali preporuke NKT-a ali da se nada da do toga neće doći.

“Sve je pod kontrolom, sve je stabilno, nema potrebe ni za kakvom panikom”, poručio je on i uputio apel da se poštuju preporuke.

Jedna doktorka je, kako je naveo, inficirana poslije sedam dana boravka u kovid zoni.

“Vjerovatno se nije inficirala u kovid zoni što govori da se vodi računa o korišćenju zaštitne opreme”, naglasio je on.

Osvrnuo se i na sinoćnju situaciju.

“Jučerašnji dan je bio malo specifičniji jer je u isto vrijeme došao veći broj pacijenata kojima je trebalo napraviti pregled, a prije toga je trebalo napraviti laboratorijske analize, odraditi skener, a onda te pacijente ponovo pregledati. Ono što je najbitnije i što zahtijeva najviše vremena je ta takozvana trijaža pacijenata. To negdje iziskuje malo više vremena malo više truda svih, malo više strpljenja i naravno to ne može uvijek ići onom  dinamikom kojom bi mi željeli u datom trenutku”, kazao je on.

Troje specijalista koji su juče radili u Urgentnom bloku, prema njegovim riječima, dali su svoj maksimum kao i svaki put da svi budi adekvatno pregledani, da dobiju adekvatnu terapiju, da im se na kraju nađe adekvatan smještaj.

“Ne vidim da je iko od onih koji su tražili pomoć bio životno ugrožen pa ostavljen ispred bolnice, to ne ni slučajno. Situacija nije ni najmanje bila alarmantna kako se nazivala, ali zabrinjavajuća jeste iz razloga što, na moju žalost, komunikacija između građana koju su u pratnji pacijenta i osoblja nije na adekvatnom nivou. To zahtijeva jednu normalnu komunikaciju. To je bio razlog što je osoblje u jednom trenutku radi ličnih uvreda pozvalo i organe reda da intervenišu. Nadam se da takvih scena neće biti i ne treba da bude. Moramo se civilizovano ponašati svi, u ovom trenutku nikom nije lako”, poručio je Ašanin.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR