6 °

max 21 ° / min 6 °

Petak

23.10.

21° / 6°

Subota

24.10.

21° / 8°

Nedjelja

25.10.

19° / 12°

Ponedjeljak

26.10.

19° / 13°

Utorak

27.10.

21° / 12°

Srijeda

28.10.

21° / 11°

Četvrtak

29.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NKT: Nema novih mjera, umjesto toga rigorozna kontrola!

KORONAVIRUS

Comments 4

Autor: Antena M

  • Viber

NKT: Nema novih mjera, umjesto toga rigorozna kontrola!

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo da za sada ne uvodi nove epidemiološke mjere već da pokrene dodatne mehanizme najstrože kontrole poštovanja već propisanih mjera i da pruži direktnu stručnu pomoć medicinskim ustanovama u opštinama sa visokim nivoom lokalne transmisije koronavirusa.

"Analizirajući epidemiološku situaciju u našoj zemlji i šire zaključeno je da se Crna Gora, poput više evropskih država, nakon prethodnih mjera popuštanja, našla u očekivanoj situaciji povećane lokalne transmisije. Zdravstveni sistem Crne Gore se, zahvaljujući pravovremenom planiranju i realnim procjenama kao i stručnosti i požrtvovanosti medicinskog osoblja, uspješno nosi sa novonastalom situacijom, ali je radi sprečavanja daljeg širenja koronavirusa neophodno momentalno i najodlučnije postupanje – prije svega rigorozna kontrola poštovanja propisanih mjera i sankcionisanje prekršilaca bez izuzetaka", zaključeno je na sjednici.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je čvrstog stava da za sada ne treba uvoditi dodatne epidemiološke mjere već podići na najviši nivo stepen discipline odnosno poštovanja već donijetih mjera.

S tim u vezi nadležni inspekcijski organi na državnom i lokalnom nivou dužni su da odmah pokrenu sve raspoložive ljudske i tehničke kapacitete odnosno da se sve inspekcijske službe ekipiraju i angažuju i na jednom zadatku: kontroli poštovanja epidemioloških mjera i sankcionisanju kršenja mjera u skladu sa propisima.

NKT zahtijeva od nadležnih inspekcijskih organa na državnom i lokalnom nivou najvišu moguću efikasnost i konkretne rezultate i to odmah.

Na sjednici je ocijenjeno da epidemiološka situacija u više evropskih država potvrdila da je odluka o odlaganju početka školske godine u našoj zemlji bila ispravna i promišljena jer je i početak školske godine jedan od uzroka povećanja broja inficiranih širom Evrope.

Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučilo da u sve opštine, a najprije u one koje su najugroženije nivoom lokalne transmisije na dnevnoj osnovi upućuje članove Kriznog medicinskog štaba sa ciljem pružanja stručne pomoći zdravstvenim ustanovama.

Još jednom apelujemo na građane da poštuju epidemiološke mjere – prije svega da u svakoj propisanoj prilici nose zaštitne maske i da drže fizičku distancu kao i da upražnjavaju što češću higijenu ruku.

Porast lokalne transmisije mora biti zaustavljen prije početka školske godine koja sama po sebi predstavlja dodatni epidemiološki izazov. Alternativa nedovoljnom poštovanju mjera su dalje restrikcije. Jedini način da to bude izbjegnuto je disciplina svakog pojedinca.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Montenegrina

Da li je moguće da je meni ili bilo kom građaninu krivNKT zato što ja ili drugi gradjani ne poštuju ono što znaju da ugrožava njihovo zdravlje.Degutsntno je da tv vijesti to stavljaju u prvi plan samo zbog mržnje prema DPS predstavnicima u tom tijelu koje zovu političkim.Sramno!

Ljiljana

@Andjela Tacno kazete!!!! Uz ljekare i medicinsko osoblje, istinski heroji. Gdje februar, a sada je evo skoro oktobar - voditi kroz nepoznatu posast razumne i nerazumne. Uz to, stoicki i bez rijeci, trpjeti sve sto bolesnim umovima dolazi da kazu ili napisu. Svaka cast ljudi!!!!

Andjela

Heroji ste ove epidemije! Radili ste i cinite sve da ljudima dodje do mozga! Drzati ih nemozete za ruke, moraju ljudi pokazati odgovornost zastititi sebe i druge! Savjest vam je cista! Pozdrav za NKT! Lokacije pokazuje sto i ko je u pitanje!