11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU usvojila paket pomoći Zapadnom Balkanu za nabavku vakcina vrijedan 70 miliona

KORONAVIRUS

Comments 0

EU usvojila paket pomoći Zapadnom Balkanu za nabavku vakcina vrijedan 70 miliona

Autor: Antena M

  • Viber

Evropska komisija je danas usvojila paket od 70 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA II) kako bi podržala partnere sa Zapadnog Balkana u finansiranju pristupa vakcinama protiv COVID-19 koje su nabavile države članice Evropske unije.

„Tokom cijele pandemije, EU je pokazala da države Zapadnog Balkana tretira kao privilegovane partnere. U tom duhu nastavljamo da postupamo i kada je riječ o vakcinama, preduzimajući korake koji omogućavaju brz početak kampanja rane vakcinacije kritičnog osoblja i najranjivijih grupa u regionu. Brza vakcinacija će biti presudna u okončanju pandemije i pokretanju društvenog i ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana", kazao je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Paket će se isplaćivati u vidu grantova koji će pomoći u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i potrebne opreme za vakcinaciju. Zapadnom Balkanu će se omogućiti kupovina određenog broja vakcina iz ugovora o avansnoj kupovini zaključenog između EU i šest proizvođača, s tim što će pojedinačne države članice EU ustupiti dio doza koje su im prethodno bile namijenjene ugovorom.

Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAX, globalnu platformu za obezbjeđivanje pravičnog i univerzalnog pristupa vakcinama protiv COVID-19, koju su potpisali i svi partneri sa Zapadnog Balkana, očekuje se da će isporuka vakcina kroz ovaj instrument započeti kasnije u odnosu na kampanje vakcinacije unutar EU. Pristup određenom broju doza kroz kupoprodajne ugovore Unije učiniće da i region Zapadnog Balkana započne vakcinaciju paralelno s državama članicama EU.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomaže regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu s preporukama Komisije, kako bi se obezbijedila odgovarajuća priprema kampanja i neometano davanje vakcina. EU finansira i projekat sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) za pružanje logističke podrške upravljanju i isporuci vakcina. 

Kontekst

Evropska komisija predano radi kako bi osigurala da vakcinu dobije svako kome je ona potrebna, i to u cijelom svijetu. Zato je Komisija odmah odgovorila na poziv Svjetske zdravstvene organizacije, te je u okviru globalnog odgovora na koronavirus, svjetske inicijative za univerzalni pristup testiranju, liječenju i vakcinama protiv koronavirusa i globalni oporavak, od 4. maja 2020. godine prikupljeno gotovo 16 milijardi eura.

Instrument COVAX je stub posvećen vakcinama inicijative ACT-Accelerator, koja podrazumijeva globalnu saradnju na razvoju, proizvodnji i pravičnom pristupu testovima, liječenju i vakcinama protiv COVID-19. EU i države članice EU do sada su najavile podršku od više od 870 miliona eura za COVAX. Cilj COVAX-a je da se do kraja 2021. godine nabave 2 milijarde doza, uključujući više od 1,3 milijarde za zemlje u razvoju. Instrument će pomoći i u razvoju raznolikog dijapazona vakcina, o kojima se pregovara s različitim dobavljačima i koji uključuje različite naučne tehnologije, rokove isporuke i cijene.

Učešće Unije u COVAX-u je komplementarno s tekućim pregovorima EU s proizvođačima vakcina, pokrenutim u okviru Strategije vakcinacije EU. Napori Unije na razvoju i proizvodnji efikasne vakcine biće od koristi svima u globalnoj zajednici. Ulaganje EU u povećanje proizvodnih kapaciteta služiće svim državama kojima je takva pomoć potrebna. Kroz ugovore o avansnoj kupovini, od proizvođača se zahtijeva da svoj proizvodni kapacitet stave na raspolaganje za snabdijevanje svih država, te se poziva na slobodan tok vakcina i materijala, bez ograničenja izvoza.

Komisija takođe koordinira donaciju određenog broja doza nabavljenih od strane država članica EU raznim državama-partnerima, kako bi se i njima omogućio rani pristup vakcinama protiv COVID-10 za medicinsko osoblje i ranjive grupacije, dok vakcine ne postanu široko pristupačne kroz instrument COVAX.

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR