8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarka prva primila vakcinu: Drugi kontingent vakcina stiže u četvrtak

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 10

Ministarka prva primila vakcinu: Drugi kontingent vakcina stiže u četvrtak

Autor: Antena M

  • Viber

U podne je počela vakcinacija zaposlenih u Kliničkom centru koji rade sa pacijentima inficiranim kovidom.

Prvu od 150 vakcina koje su u početnoj fazi na raspolaganju Kliničkom centru primila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i još četvoro zaposlenih u “Crvenoj COVID zoni”, a koji nemaju antitijela".

"Dala sam obećanje da ću primiti vakcinu. Vakcinacija je počela odvijaće se u kontinuitetu. Želim da obavijestim da će drugi kontingent vakcina stići u četvrtak - pet hiljada doza na naš aerodrom. Donacija od 30 hiljada kineskih doza krenuće iz Pekinga 27. februara za Crnu Goru", kazala je ona.

"Ranije sam govorila da imam antitjela na virus. Preporuke svih stručnjaka da i oni koji su preležali koronu treba da budu vakcinisani. Trudiću se i dalje da u mom fokusu jedino interesovanje bude zdravlje građana. Druga doza isporuke iz Beograda će stići na vrijeme za revakcinaciju", dodala je ona.

Navela je da ne zna koliko je do sada utrošeno vakcina, jer se i sada vakcinacija obavlja.

"Vakcinacija se odvija prema osmišljenom planu", kazala je.

"Cilj je masovna vakcinacija. Preporučujem svima da se vakcinišu. Mimo doza koje dolaze poručeno je 50 hiljada ruskih za drugi kvartal, kao i da su u toku pregovori za 150.000 doza kineske Sinofarm, 150.000 doza Fajzer vakcina , kao i 80.000 doza AstraZeneke. Optimalno bi bilo da se u Crnoj Gori vakciniše 330. 000 stanovnika, što bi išlo u prilog kolektivnom imunitetu. Svaka vakcina ima određeni vremenski interval za koji garantuje da je apolutna zaštita od virusa. Od ruske vakcine imunitet bi trebalo da traje do dvije godine. I u ovom slučaju je individualno koliko će organizam antitijela razviti", kazala je ona.

Kako je navela, danas je zasijedala Radna grupa, a danas će zasijedati komisija.

"Sutra ćete biti informisani o eventualnim promjenama mjera. Na osnovu indikatora za sada mjere neće biti popuštane", kazala je.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Amy

Super, vakcinacija što prije, a kako to da bi da ne primamo donacije od biznismena a kad srbija nudi onda primamo donacije?