17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnoj Gori donirani ACM812A respiratori zbog kojih BiH već godinu trese afera

KORONAVIRUS

Tag VideoTag Gallery
Comments 3
Ministarstvo zdravlja Crne Gore ćuti

Crnoj Gori donirani ACM812A respiratori zbog kojih BiH već godinu trese afera

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber
Vještačenjem Tužilaštva BiH u maju prošle godine utvrđeno da nijesu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Crna Gora nedavno je dobila donaciju od 60 respiratora, vrijednu oko milion dolara, od, kako su naveli iz Vlade Crne Gore, privrednika našeg porijekla iz dijaspore.

Direktorica Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović kazala je da je to najvažnija vrsta donacije koja nam je u ovom trenutku potrebna.

Detalji o respiratorima, njihovom porijeklu, primjeni te kvalitetu, međutim, nijesu predočeni, iako je crnogorska javnost prošla već jednu aferu sa nefunkcionalnim uređajima.

Iz video priloga o pristigloj donaciji, međutim, vidi se da su posrijedi ACM812A respiratori, zbog kojih se u Bosni i Hercegovini vodi sudski postupak, ali i ispituje njihova funkcionalnost.

BiH, naime već godinu potresa afera u vezi sa ACM812A respiratorima, koje je ta zemlja uvezla u aprilu prošle godine iz Kine. Pred Sudom BiH se vodi krivični postupak u vezi s njihovom nabavkom, dok su i tužioci Kantona Sarajevo formirali predmet kako bi ispitali način njihovog korišćenja, te eventualnu štetu po pacijente.

Zašto su ACM812A sporni?

Za respiratore ACM812A, vještačenjem Tužilaštva BiH u maju prošle godine utvrđeno je da nijesu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

"Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19", navodi se u izvještaju stručnog vještaka, čije je mišljenje Tužilaštvo BiH objavilo 11. maja 2020.

Tamošnji mediji objavili su i pismo 17 anesteziologa zaposlenih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u kojem su doveli u pitanje korišćenje ACM812A respiratora.

Oni su naveli kako respiratori uopšte ne posjeduju mogućnost korišćenja PEEP, imaju nedovoljan maksimalni protok, ne posjeduju mogućnost kontinuirane oksigenacije. Sve zajedno zaključuje se da "se ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje COVID-19 pacijenata".

Na osnovu tog pisma, tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet, te ispituje navode u vezi sa postojanjem sumnje na njihovu nepravilnu upotrebu, dok je premijer KS Edin Forto saopštio kako smatra da sporne respiratore treba skloniti i zabraniti njihovu upotrebu.

Iz mnogih zdravstvenih ustanova kojima su dodijeljeni sporni respiratori za Radio Slobodna Evropa potvrđeno je da nikada nijesu stavljeni u upotrebu.

Crnogorsko Ministarstvo zdravlja ćuti

Nakon dolaska ACM812A respiratora u Crnu Goru, direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović naglasila je da ćemo tom donacijom da pospješimo sadašnje kapacitete zdravstvenog sistema Crne Gore.

“Jedan od osnovinih ciljeva Ministarstva zdravlja je da ujednačimo i tehnički kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i u najmanjoj opštoj bolnici koja postoji na tlu Crne Gore.  Ako uzmemo u obzir značajno povećanje broja respiratora koje sada imamo zahvajujući ovoj donaciji, jasno je da će kvalitet zdravstvene zaštite biti značajno unaprijeđen", kazala je Radulović 17. aprila.

Zbog spornih respiratora obratili smo se Ministarstvu zdravlja Crne Gore, pitanjima: koje su funkcije doniranih respiratora, da li su namijenjeni za pacijente na intenzivoj njezi te da li su pouzdani za korišćenje, da li su prošli procedure provjere rada kao i gdje je planirano njihovo korišćenje te da li su već instalirani.

Odgovore, međutim, ni nakon sedmicu nijesmo dobili!?

Šta piše u specifikaciji?

Prema pisanju RSE, u specifikaciji respiratora ACM812A navodi se da je ovaj tip respiratora svestrani prenosni invazivni/neinvazivni ventilacijski sistem sa alarmom i sistemom za nadzor, opremljen ugrađenom baterijom i konektorom za napajanje u vozilu.

Pogodan je za odrasle i djecu i liječenje u hitnoj pomoći, operacionim salama, za transfer pacijenta i prvu pomoć.

PEEP ventil, ovlaživač zraka, kolica, potporna ruka i ostala oprema, su opcije koje se dodatno mogu naručiti, navodi se u specifikaciji. Da li su respiratori koji su donirani Crnoj Gori, osnovna verzija, te da li imaju dodatne opcije, za sada je nepoznato, a mejl sa pitanjima smo uputili i Institutu za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore. 

Inače, PEEP, prema objašnjenju medija u BIH, je način terapije koji se koristi zajedno s mehaničkom ventilacijom. Na kraju mehaničkog ili spontanog izdisaja, ovaj mehanizam održava pacijentov pritisak u disajnim putevima iznad atmosferskog nivoa, praveći pritisak koji se suprotstavlja pasivnom pražnjenju pluća.

Respiratore u BiH uvezla firma koja se bavi proizvodnjom i preradom voća

100 respiratora iz Kine u vrijednosti od oko 5,3 miliona eura u BiH je uvezla firma “Srebrna malina” koja se, inače, bavi proizvodnjom i preradom voća.

Zbog sumnje na nepravilnosti u nabavci, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 4. decembra 2020. podiglo optužnicu. Optuženi su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministarka finansija Jelka Milićević, kao i suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić koji je nabavio sporne respiratore.

Terete ih, između ostalog, za udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem te nesavjestan rad u službi.

Dan prije početka suđenja, 23. februara ove godine, iz Federalne uprave civilne zaštite, potvrđeno je da je većina respiratora dobila odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama.

„Izvršena je verifikacija većine uređaja i oni su sad na raspolaganju. Ostalo je još pet koji treba da budu servisirani i raspoređeni,“ potvrdila je Majda Kovač, portparol Uprave.

O respiratorima koje je Crna Gora dobila od zasad nepoznatih (ministarka Jelena Borovinić Bojović otkrila je samo Novaka Đokovića kao jednoga od) donatora iz dijaspore, ponovimo, ni nakon sedmicu nema odgovora sa nadležnih adresa. 

Javnost čeka da sazna, jer ima ustavno pravo da zna.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka 100%

Aha, to su oni čuveni "malina respiratori". Prije samo nekoliko dana u američkoj državi Floridi uništen je veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koji su u Bosni i Hercegovini postali poznati pod nazivom kao "Malina respiratori", po kompaniji za berbu malinu „Srebrna malina“ . 25.04.2021.

Branka

Svakakvo smeće završava u Crnoj Gori. I ljudsko, i smeće od respiratora i smeće od vakcina. Svetosavci predano rade na uništenju Crne Gore i njenih građana.

maki_lscg

Jesu ovo respiratori sto su se pohvalili, u aferi oko ukidanja glasackog prava dijaspore, da ovo nine donacija dijaspore, nego Novaka Djokovica i srBske dijaspore? Hmmm