17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
OCSI objavila Brošuru o vakcinaciji: Objašnjeno kako se stvara imunitet te funkcionisanje različitih vakcina

KORONAVIRUS

Comments 0

OCSI objavila Brošuru o vakcinaciji: Objašnjeno kako se stvara imunitet te funkcionisanje različitih vakcina

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) objavila je Brošuru o vakcinaciji protiv SARS-CoV-2 virusa, koja je besplatno dostupna na vebsajtu www.omsa.me.

Kako su naveli u saopštenju za medije, Brošura o vakcinaciji protiv SARS-CoV-2 virusa nastala je kao inicijativa crnogorskih studenata i mladih profesionalaca školovanih na renomiranim svjetskim univerzitetima, a udruženim kroz Organizaciju crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI).

Cilj izrade navedene brošure je, kažu, da informiše građane u matičnoj zemlji o trenutno dostupnim vakcinama na tržištu. Realizaciju i promociju projekta su podržale Opštine Bar i Herceg Novi, kao i više privatnih kompanija u Crnoj Gori - Apex Capital, CDS d.o.o., Neregelia, Ordinacija Balans, Penef Inženjering d.o.o, Porto Montenegro i Riva Print.

“Tema ovog projekta nametnula nam se sama od sebe. Kada se prije nekoliko mjeseci počelo pričati o imunizaciji protiv SARS-CoV-2 u regionu, a zatim i u Crnoj Gori, dobijali smo pregršt pitanja od naših bližnjih, prijatelja i poznanika. U nekim našim, internim, dopisivanjima pričali smo o tome koliko je važno edukovati ljude. Strah od vakcinacije koji vlada u društvu umnogome je uzrokovan nedostatkom kvalitetnog materijala na maternjem jeziku. U našoj grupi rodila se ideja da to promijenimo, i da naše znanje podijelimo sa drugima”, izjavili su iz OCSI.



Na izradi brošure, dodaju, radio je tim studenta prirodnih i medicinskih nauka okupljenih kroz OCSI, a uz pomoć nekoliko mladih profesionalaca, ujedno i alumnista Organizacije.

"Prenoseći na jednostavan i razumljiv, ali prije svega stručan, način neophodne i naučno potkrijepljene i utemeljene informacije o vakcinaciji, tim OCSI želio je da pruži svoj doprinos borbi protiv pandemije COVID-19. Zvanične naučne informacije koje se mogu naći o vakcinama uglavnom su na engleskom jeziku, pisane u formi naučnih radova koje nije lako razumijeti, dok je obrazovanje u različitim naučnim poljima obučilo autore da takve tekstove čitaju na dnevnoj bazi. Upravo zbog toga, autori su se stavili u ulogu posrednika između naučnih činjenica i šire javnosti, smatrajući da je jako važno imati tačne, precizne a prije svega razumljive informacije", kažu iz Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu.

Izradi Brošure prethodilo je, pojašnjavaju, istraživanje sprovedeno tokom marta 2021. u formi ankete distibuirane online. U njoj je za samo osam dana učestvovalo 1100 ispitanika iz Crne Gore, a istraživanje je pomoglo da se ispita nivo informisanosti o vakcinaciji, ali i da se za potrebe izrade Brošure definišu relevantna pitanja i da se odgovori na najčešće nedoumice koje se javljaju kod građana/ki.

“Kroz realizaciju ove i sličnih inicijativa, Organizacija želi da na svojevrstan način doprinese razvoju i boljitku Crne Gore. Ovo je samo jedan u nizu projekata na kojem su OCSI članovi predano radili i trenutno rade, nastojeći da kroz mjerljive i nesumnjive rezultate pomognu u ostvarenju i sprovođenju misije, vizije i vrijednosti Organizacije, i odgovore izazovima sa kojima se suočava naša zemlja. S tim u vezi, radujemo se prilici da i dalje nastavimo da radimo na promociji, valorizaciji, povezivanju i osnaživanju crnogorskih studenata u inostranstvu, dajući im prostor i mogućnosti za osmišljavanje novih ideja i inicijativa, i istovremeno ih podstičući da budu nosioci promjena. Kako bismo ostvarili ove ciljeve, smatramo da je neophodno da se uspostavi kontinuirana saradnja sa svim institucijama u Crnoj Gori, ali i organizacijama koje prepoznaju OCSI kao važnog partnera za sprovođenje zajedničkih inicijativa relevantnih za naše studente i mlade profesionalce vani”, rekli su iz Organizacije.

Brošura je podijeljena na tri cjeline. Na samom početku se nalaze informacije o SARS-CoV-2 virusu, njegovoj građi i bolesti koju izaziva. Objašnjen je princip stvaranja imuniteta, kao i značaj imunizacije kroz istoriju, a zatim i čitav proces razvoja vakcine. U drugom dijelu brošure detaljno su objašnjeni mehanizmi funkcionisanja različitih vakcina protiv SARS-CoV-2 koje su trenutno dostupne na tržištu. Na samom kraju, nalaze se odgovori na najčešće postavljena pitanja koja su ispitanici sprovedene ankete imali priliku da postave.

“Želimo da uputimo riječi zahvalnosti svima koji su izdvojili vrijeme da odgovore na distribuirani upitnik, ali i onima koji su pružili višestruku pomoć izradi ove brošure, članovima/cama, stručnim konsultantima, partnerima i sponzorima,” dodali su iz OCSI.

U izradi Brošure o vakcinaciji protiv SARS-CoV-2 virusa učestvovalo je 12 crnogorskih studenata i mladih profesionalaca u zemlji i inostranstvu, koji su trenutno na različitim nivoima studija ili su svršeni studenti u oblastima molekularne biologije, genetike, medicine, biotehnologije u medicini, mikrobiologije, bioinformatike i imunologije, ali i psihologije i političkih nauka.

Brošuru možete pronaći na OVOM linku.

O OCSI

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) osnovana je 2011. godine, sa ciljem umrežavanja, povezivanja i promocije crnogorskih studenata u inostranstvu. OCSI predstavlja najveću crnogorsku mrežu studenata i mladih profesionalaca školovanih u inostranstvu, a za glavni cilj ima uspostavljanje platforme za njihovu efikasnu i efektivnu saradnju. Vizija i misija Organizacije nijesu se mijenjale od njenog osnivanja, a one članstvo ohrabruju na aktivno lokalno, regionalno i globalno djelovanje, na razmjenu znanja i iskustva, kao i na doprinos društvu u kome žive.

Organizacija trenutno okuplja članstvo koje boravi na studijskim programima u preko 50 zemalja svijeta, sarađuje sa organizacijama i zajednicama u crnogorskoj dijaspori, aktivno radi i na održavanju saradnje sa matičnom državom i njenim institucijama. Različite strukture unutar Organizacije olakšavaju rad i djelovanje OCSI, pa tako postoje lokalne studentske zajednice podijeljene po geografskim oblastima, timovi po tematskim oblastima odnosno oblastima interesovanja, Klub alumnista, a nedavno je uspostavljena i Naučno istraživačka mreža, koja okuplja mlade crnogorske istraživače širom svijeta i pruža podršku za njihovo umrežavanje i dodatni istraživački angažman.

Liderstvo, izvrsnost, integritet i odgovornost samo su neke od vrijednosti koje OCSI njeguje i promoviše, a raduje nas da su oblasti djelovanja Organizacije godinama, sve šire.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR