14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPS: Uvesti adekvatne mjere za ulazak u Crnu Goru

KORONAVIRUS

Comments 0

DPS: Uvesti adekvatne mjere za ulazak u Crnu Goru

Autor: Antena M

  • Viber

Demokratska partija socijalista pozvala je vlast i Ministarstvo zdravlja da uvedu adekvatne mjere za ulazak u Crnu Goru.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a kazali su da ne postoji zemlja u Evropi koja bezuslovno dozvoljava ulazak na svoju teritoriju kao što je to slučaj sa Crnom Gorom.

“Nedopustivo je da se zbog nečije loše procjene rizikuju životi građana, jer su oni ti koji će ostati da trpe posljedice pogrešnih odluka aktuelne vlasti”, navodi se u saopštenju.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a istakli su da je jedan ljudski život važniji od svih prihoda.

“Ministarki poručujemo da se umjesto neuspješnog opravdavanja sopstvenih grešaka konačno počne baviti svojim poslom, prije nego što bude prekasno”, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz Komisije DPS-a, uprkos činjenici da se Crna Gora suočava sa dramatičnim skokom broja oboljelih od COVID 19 i dvostruko većim brojem hospitalizovanih pacijenata u odnosu na prethodnu sedmicu, zdravstvene vlasti ne pomišljaju da pooštre epidemiološke mjere za ulazak u državu.

Iz te partije su kazali da su važeće mjere u mediteranskim zemljama, čiji budžetski prihodi takođe u velikoj mjeri zavise od turizma, bitno drugačije.

“Naime, za ulazak u sve zemlje Evropske unije (EU) od 1. juna za turiste iz zemalja Unije i Šengen zone neophodna je EU digitalna COVID potvrda koja sadrži podatke o tome da je osoba vakcinisana i/ili je preležala COVID 19 ili ima negativan COVID test”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za putnike iz trećih zemalja neophodan negativan test, dokaz o vakcinaciji ili nedavno preležanoj COVID 19 infekciji.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a rekli su da svaka od zemalja, pored navedenih zajedničkih mjera, ima određene specifičnosti.

“Tako se putnici iz visokorizičnih zemalja (incidenca od 500 i više slučajeva na 100 hiljada stanovnika) prilikom ulaska u Portugal podvrgavaju 14-odnevnom karantinu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za ulazak u Hrvatsku i Španiju za turiste iz pojedinih zemalja sa visokim epidemiološkim rizikom neophodan karantin.

“U Francuskoj, Kipru i Malti važi sistem semafora. Za turiste iz zemalja označenih narandžastom, odnosno crvenom bojom neophodan je karantin”, kazali su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR