15 °

max 15 ° / min 10 °

Subota

27.11.

15° / 10°

Nedjelja

28.11.

11° / 9°

Ponedjeljak

29.11.

10° / 6°

Utorak

30.11.

5° / -1°

Srijeda

01.12.

6° / -1°

Četvrtak

02.12.

8° / 5°

Petak

03.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Treća doza bez sumnji na neželjene reakcije

KORONAVIRUS

Comments 0

Treća doza bez sumnji na neželjene reakcije

Izvor: Dnevne novine

Autor: Antena M

  • Viber

Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) do 19. oktobra dostavljeno je 387 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina protiv korona virusa.

Kako je do tada data ukupno 488.661 doza, to znači da su na svakih pet hiljada primijenjenih doza, dostavljene četiri prijave, prenose Dnevne novine.

Iz Instituta navode i da im za sada nije dostavljena nijedna prijava sumnje na neželjeni događaj nakon primjene treće doze vakcine.

Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv COVID-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost.

Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine.

"U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost", ističu iz CInMED-a.

Oni su kazali da su zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti.

Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, odnosi se na vakcinu Sputnjik V.

"Osim toga, 79 prijava se odnosilo na vakcinu proizvođača Sinofarm, a 56 na vakcinu proizvođača AstraZeneka. Dostavljena je i 21 prijava sumnje na neželjene dogadaje nakon primjene vakcine Komirnati, proizvođača Fajzer/Biontek", navode iz ClnMED-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR