15 °

max 15 ° / min 10 °

Subota

27.11.

15° / 10°

Nedjelja

28.11.

11° / 9°

Ponedjeljak

29.11.

10° / 6°

Utorak

30.11.

5° / -1°

Srijeda

01.12.

6° / -1°

Četvrtak

02.12.

8° / 5°

Petak

03.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Rusiji novi soj koronavirusa

Izvor: Epa

KORONAVIRUS

Comments 0

U Rusiji novi soj koronavirusa

Izvor: N1

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Rusija je prijavila nekoliko pojedinačnih zaraza novom varijantom kovida-19, označenom sa AY.4.2, za koju se vjeruje da je zaraznija od delta soja, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na izjavu ruskog naučnika.

Moguće je da će se varijanta AY.4.2 brže širiti, rekao je rukovodilac naučne grupe za razvoj novih metoda dijagnostike ljudskih bolesti u Centralnom naučno-istraživačkom institutu Federalne službe za zaštitu prava potrošača i zdravlja ljudi (Rospotrebnadzor) Kamil Hafizov.

„Varijanta AY.4.2 ‘delta’ soja već je otkrivena u Rusiji u izolovanim slučajevima, pokazali su rezultati sekvenciranja genoma virusa korona SARS-CoV-2 koji se skladište u bazu podataka ‘VGARus’. U pojedinim krugovima novu varijantu nazivaju ‘delta plus’, ali taj naziv se ranije odnosio na drugi soj i zato sada dolazi do određene zabune“, objasnio je Hafizov.

On je upozorio na „prilično veliku vjerovatnoću“ da će se nova mutacija AY.4.2 proširiti i u Rusiji i svijetu.

„Učestalost te podvrste se povećava, ali eksperti smatraju da ona nije odgovorna za kontinuirani veliki broj novozaraženih svakog dana u različitim zemljama“, naveo je Hafizov.

On nije isključio ni mogućnost da ta podvrsta delta soja može da izazove dodatni porast širenja zaraze.

Hafizov je naglasio da u borbi sa tom varijantom može da pomogne samo vakcinacija, posebno onih koji još nisu bili zaraženi kovidom 19, navodi ruska agencija RIA Novosti.

Prema podacima britanskih naučnika, nova mutacija virusa korona AY.4.2 mogla bi da bude 10 do 15 odsto zaraznija od delta soja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR