5 °

max 9 ° / min 4 °

Subota

04.12.

9° / 4°

Nedjelja

05.12.

8° / 4°

Ponedjeljak

06.12.

8° / 5°

Utorak

07.12.

7° / 0°

Srijeda

08.12.

6° / -2°

Četvrtak

09.12.

10° / 6°

Petak

10.12.

7° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Agencija EU za kontrolu bolesti: Buster dozu da uzmu svi odrasli

Izvor: EPA/EFE

KORONAVIRUS

Comments 0

Agencija EU za kontrolu bolesti: Buster dozu da uzmu svi odrasli

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) preporučio je danas uvođenje buster doze za sve odrasle osobe i pozvao zemlje sa niskim procentom vakcinisanih da ubrzaju proces imunizacije.

Direktorka ECDC Anrea Amon je izjavila da će buster doza povećati zaštitu od infekcija do kojih dolazi uslijed slabljenja imuniteta i mogla bi potencijalno da smanji prenos u populaciji i spriječi "dodatne hospitalizacije i smrtne slučajeve".

Buster doze treba uzeti u obzir za sve odrasle osobe, ali posebnu prednost treba dati starijim od 40 godina, rekla je Amon i dodala da bi buster doza trebalo da se da najmanje šest mjeseci poslije revakcinacije.

Ona je savjetovala zemlje sa niskim nivoom vakcinacije da ubrzaju taj proces i upozorila na visok rizik od daljeg porasta broja smrtnih slučajeva i hospitalizacija u Evropi u decembru i januaru ako se ne uvedu preporučene mjere.

"Budući da vakcine nude visoku zaštitu od teških ishoda infekcije kovidom-19, prognoze pokazuju da će među hospitalizovanima najviše biti nevakcinisanih, posebno onih koji pripadaju rižičnim grupama", rekla je Amon.

Povećanje pokrivenosti vakcinacijom protiv kovida-19 u svim starosnim grupama koje ispunjavaju uslove, ali posebno starijim osobama, ugroženim i zdravstvenim radnicima treba da ostane prioritet za zdravstvene organe, navela je direktorka ECDC.

Ona je istakla da je veoma važno zadržati ili ponovo uvesti "nefarmaceutske mjere" jer je dokazano da se efikasnost vakcina vremenom smanjuje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR