15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SZO preporučila dva nova lijeka za COVID-19

KORONAVIRUS

Comments 0

SZO preporučila dva nova lijeka za COVID-19

Izvor: balkans.aljazeera

Autor: Antena M

  • Viber

Panel Svjetske zdravstvene organizacije preporučio je u petak upotrebu dva lijeka – farmaceutske kompanije Eli Lilly te kompanije GlaxoSmithKline i Vir Biotechnology – dodajući nove opcije za liječenje pacijenata s COVID-19 dok se omikron varijanta korona virusa brzo širi, prenosi Hina.

Podaci SZO pokazuju da je omikron, koji izbjegava zaštitu što je pružaju mnoge vakcine i terapije, identifikovan u 149 zemalja. Brzo zamjenjuje deltu kao dominantnu varijantu u nekoliko država, prisiljavajući vlade i naučnike da pojačaju odbranu testiranjem, injekcijama i terapijama.

Komisija je u četvrtak snažno preporučila Lillyjev baricitinib, koji se prodaje pod robnom markom Olumiant, za pacijente s teškim oblikom COVID-19 u kombinaciji s kortikosteroidima, dok je uslovno podržala terapiju antitijelima GSK-Vir za lakše pacijente s najvećim rizikom od hospitalizacije.

Do sada je terapija monoklonskim antitijelima GSK-Vir jedina pokazala učinkovitost protiv omikrona u laboratorijskim testovima, dok su slični tretmani Eli Lilly and Co i Regeneron Pharmaceuticals nudili nižu zaštitu u takvim testovima.

Vlasti da preduzmu korake

Stručnjaci SZO napominju da je učinkovitost liječenja monoklonskim antitijelima – spojeva proizvedenih u laboratoriji koji oponašaju prirodnu odbranu tijela – protiv novih varijanti kao što je omikron još uvijek neizvjesna, i rekli su da će smjernice za ovu klasu lijekova biti ažurirane kada budu dostupni dodatni podaci.

Smjernice SZO, objavljene u British Medical Journalu, takođe navode da dokazi pokazuju da baricitinib poboljšava stopu preživljavanja i smanjuje potrebu za respiratorom, bez uočenog povećanja štetnih učinaka.

Francuska medicinska dobrotvorna organizacija Ljekari bez granica (MSF) pozdravila je smjernice agencije Ujedinjenih naroda i rekla da baricitinib može biti potencijalna alternativa trenutnim tretmanima monoklonskim antitijelima koje preporučuje SZO, a koji i dalje nedostaju mnogim zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

MSF je takođe rekao da vlade moraju preduzeti korake kako bi osigurale da monopoli nad patentima ne sprečavaju pristup liječenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR