26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

21.05.

26° / 15°

Nedjelja

22.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 17°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

29° / 18°

Petak

27.05.

30° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Omikron eksplodirao: Zabilježen značajan porast zaraženih

Izvor: Pixabay

KORONAVIRUS

Comments 0

Omikron eksplodirao: Zabilježen značajan porast zaraženih

Izvor: B92

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Čini se da podtip BA.2 omikron varijante koronavirusa ima značajnu prednost u rastu u odnosu na trenutno preovlađujući tip BA.1.

To je saopštila danas britanska Agencija za bezbjednost zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva. (UKHSA).

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji su navele da je došlo do povećane stope rasta BA.2 u poređenju sa BA.1, i da je ta prednost značajna u svim regionima Engleske, gdje je bilo dovoljno slučajeva da se oni uporede, prenosi Rojters.

"Sada znamo da BA.2 ima povećanu stopu rasta što se može vidjeti u svim regionima u Engleskoj", izjavila je Suzan Hopkins, glavni medicinski savjetnik za UKHSA.

Agencija je saopštila da nema podataka o težini oboljevanja BA.2 u poređenju sa BA.1, ali je ponovila da preliminarna procjena nije pronašla razliku u efikasnosti vakcine protiv simptomatske bolesti između dva podtipa omikron soja.

Brzo širenje BA.1 podstaklo je talas omikrona koji je doveo slučajeve na rekordno visok nivo u Britaniji tokom decembra, i tako potisnuo prethodno dominantnu delta varijantu.

Prema britanskim zdravstvenim vlastima, hospitalizacije nijesu porasle u istom obimu, zbog imuniteta stanovništva kroz vakcinaciju i prethodne infekcije, kao i manje težine bolesti prouzrokuvane omikron sojem.

UKHSA je saopštila da je posebna analiza pokazala da je između 24. novembra i 19. januara većina primljenih na intenzivnu negu od kovida 19 imala delta infekcije, iako je u istom periodu omikron bio dominantan u ukupnom u broju slučajeva, navodi Rojters.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR