8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kovid ima novi simptom, pacijenti često nesvjesni da je od virusa

Izvor: Pixabay

KORONAVIRUS

Comments 0

Kovid ima novi simptom, pacijenti često nesvjesni da je od virusa

Izvor: Buka magazin

Autor: Antena M

  • Viber

Simptomi se mijenjaju kroz sojeve, to smo već ustanovili, ali im se sada pridružuje još jedan novi koji do sada nije bio karakterističan za ovu bolest.

Sedmi talas koronavirusa, isto kao što je bio slučaj i sa prvim, ponovo napada najstarije među nama, pa su, smatraju ljekari, neophodne strožije mjere i veća epidemiološka kontrola.

Situacija je takva da kod većine zaraženih kovidom-19 uopšte nema simptoma. Kada se jave prvi znaci virusa, uglavnom su blagi i često ih ni test ne detektuje, odnosno bude negativan, a pacijent je zapravo pozitivan na kovid. Mladi se zaraze isto kao i stariji, ali kod njih je najčešće klinička slika blaža od gripa i liči na običnu prehladu, iako to nije. Javlja se blago povišena temperatura ili grebuckanje u grlu koje traje dan ili dva. Stručnjaci podsjećaju da je važno da se testiramo, zbog sebe, a i zbog drugih.

"Jedan od novih simptoma je bol u kičmi, skoro svaki drugi, treći pacijent od 40 godina, pa nadalje, nema nikakve tegobe, i prvi put se susrijećemo sa ovim simptomima", rekao je dr Aleksandar Stojanović i dodao:

"Ovaj soj je specifičan. Imate bol u kičmi, nemate temperaturu i vi dođete kao da ste nešto radili i uradite test i pozitivni ste. Takođe, imamo i zaražene bebe od mjesec, mjesec i po dana. Imate adolescente, oni to na nogama prebole. Budu blaži simptomi. Ali, odrasli su ugroženiji", naveo je dr Stojanović za RTS.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR