15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šef SZO: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

KORONAVIRUS

Comments 0

Šef SZO: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Izvor: Hina

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da se kraj pandemije koronavirusa svakako nazire, ali da nije blizu, ublaživši tako izjavu koju je dao prošlog vikenda.

“Dvije i po godine sproveli smo u dugom i mračnom tunelu i upravo počinjemo nazirati svjetlo na kraju tog tunela”, rekao je Ghebreyesus danas na konferenciji u New Yorku, gdje učestvuju na sjednici UN-ove Generalne skupštine.

Bajden: “U SAD-u je pandemija gotova.” Ghebreyesus: “Vidjeti kraj ne znači da smo na kraju”

“No još smo daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su prepreke o koje bismo se mogli spotaknuti ne budemo li oprezni”, naglasio je. Njegova izjava odudara od izjave američkog predsjednika Džo Bajdena koji je u razgovoru objavljenom u nedjelju rekao da je pandemija u Sjedinjenim Državama gotova.

No i Ghebreyesus je prošlog vikend bio optimističniji. Danas je pokušao pojasniti.

“Na  konferencijama u posljednja dva vikenda rekao sam da pandemija nije gotova, ali da joj se nazire kraj. I jedno i drugo je istina. Moći vidjeti kraj ne znači da smo na kraju puta”, istaknuo je.

 “Pandemija se može razlikovati u pojedinim zemljama”

Odgovarajući na pitanje o Bajdenovoj izjavi, Maria Van Kerkhove, stručna voditeljica kancelarija za upravljanje epidemijom korone u WHO-u, istakla je da organizacija želi svladati krizu, priznavši da se epidemiološka situacija može razlikovati u pojedinim zemljama.

Ghebreyesus je podsjetio da nedjeljni broj prijavljenih smrti u svijetu i dalje pada i sada je tek deset odsto od najvećeg broja umrlih u januaru 2021. Uz to, u većini zemalja epidemiološke mjere su ukinute i dvije trećine svjetskog stanovništva je vakcinisano, među kojima tri četvrtine zdravstvenog osoblja i starijih.

“No 10.000 umrlih na nedjelju je 10.000 previše. Moramo se nadati da možemo, i hoćemo, stići do kraja tunela i ostaviti pandemiju iza sebe. No još nismo u tome uspjeli”, zaključio je šef UN-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR