16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dramaturškinja Bojana Mijović: Svaka knjiga miriše drugačije

Kultura

Comments 0

Dramaturškinja Bojana Mijović: Svaka knjiga miriše drugačije

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Drame naše spisateljice Bojane Mijović zapažene su na scenama u Crnoj Gori, ali i regionu. Najprije se svakako sjetimo poznatih “Lasica”, u režiji Stevana Bodrože i produkciji CNP.

Njeni dramski tekstovi su, između ostalih, i Cvrčak i mravi (režija Senka Petrović); Panter opet napada (režija Petar Pejaković), te dramatizacija romana Uspavanka za Vuka Ničijeg u režiji Đurđe Tešić. Više puta je angažovana kao dramaturg i saradnik na dramaturgiji u Crnogorskom narodnom pozorištu; te kao scenaristkinja nekoliko TV drama.

Osim dramskih komada koji su osvajali prestižne nagrade, piše i poeziju i kolumne. Bojana Mijović je inače dio prve generacije svršenih dramaturga cetinjskog FDU-a, na kojem je bila zapažen i nagrađivan student. Danas je saradnik u nastavi na predmetu Dramaturgija.

Nije joj lako da preporuči samo pet knjiga kad, kako kaže, otkako zna za sebe, zna i za knjige. “Navela sam naslove koji mi ovih dana djeluju važniji od drugih, jer svesti na pet djela svaku riječ koju cijenim, koja me je nečemu naučila, u kojoj sam uživala, koja me je isprovocirala… nije izvodljivo.”

Dodaje da knjigu upija ne samo čitajući je: “I dan danas, i pored digitalne verzije, najdraže mi je kupiti knjigu u knjižari i osjetiti onaj, karakteristični miris hartije. A svaka knjiga drugačije miriše.”

***


Mirko Kovač – Vrijeme koje se udaljava

Memoari Mirka Kovača su njegovo posljednje djelo, koje je zbog smrti ostalo nedovršeno. Veliki pisac, nesuđeni dobitnik Nobelove nagrade – da je još poživio, sigurna sam da bi tako bilo.

Njegovo pisanje se može objasniti samo kao genijalno.

U svim njegovim djelima na neki način provlačio se rodni kraj, iz koga je u stvarnosti otišao jako mlad, ali u njegovim djelima, stalno mu se vraćao. U ovoj knjizi, vrijeme se nije udaljavalo a bliski ljudi oživjeli su na stranicama memoarske proze dragog, velikog pisca.

Rajko Grlić – Neispričane priče

Poznati reditelj, praški đak, pokazao je da pored odličnih scenarija piše i odličnu biografsku prozu.

Dnevnički zapisi, kao i sjećanja od početka studiranja, dobijanja prvih nagrada, kao i približavanje koliko truda je potrebno da bi se snimio film (i tada – od SFRJ do nekih novih malih država nastalih od te zemlje), zatim kako je to biti u egzilu, nezaobilazno je štivo za sve koji pišu, glume, snimaju. Ili ‘samo’ čitaju.

Jovan Hristić – Terasa na dva mora

Knjiga kojoj se uvijek vraćam, koja je dio mene.

O moru, hrvatskim i grčkim ostrvima, životu, pozorištu... Veliki Vava i istančana, nenametljiva posveta Mediteranu.

Salman Ruždi – Džozef Anton

I opet autobiografija, izgleda da život pisca i pisanje za mene predstavljaju neodvojivo. Salman Ruždi je na šest stotina stranica opisao život za vrijeme fatve, kada je skoro deset godina bio primoran da se krije i živi u kućnom pritvoru.

Politika i pisanje, literatura i život, gdje je granica; do kada će se stradati zbog riječi? Knjiga koja nikad ne gubi na aktuelnosti.

Nil Gejmen – Američki Bogovi

Nikad nijesam bila ljubitelj epske fantastike i prvo izdanje ovog romana kupila sam tek onako, da vidim o čemu se tu radi.

I kako sam te 2005- e godine sjela u voz poslije sajma knjiga i počela da je čitam, nijesam prestala do posljednje stanice. Kasnije sam joj se vraćala, a sada postoji i serija upravo prema ovom djelu.

Moja preporuka je da otkrijete zašto su Američki Bogovi odlična knjiga.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR