27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Kraljevskom pozorištu izvedena predstava „Katalonac“

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

U Kraljevskom pozorištu izvedena predstava „Katalonac“

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Dok publika još ulazi u salu, zagrebački glumci su na sceni u nekom razgovoru. Ko želi, može dohvatiti za sebe jedno pivo na ulazu, poručuje odmah na početku glumac Domagoj Janković.

"Tako, sasvim prirodno i opušteno počinje i nastavlja se predstava “Katalonac”,  nastala u koprodukciji umjetničke organizacije RUPER i Teatra TD iz Zagreba, čiji je autor i reditelj Ivan Penović. Tokom dva i po sata, glumci na sceni igraju jedan sasvim običan život „milenijalaca“, generacije koja u moru opcija ne može izabrati nijednu, koja
sa svim tehnološkim spravama, društvenim mrežama i aplikacijama zapravo ne razgovara i ne razumije druge"-navodi se u saopštenju.

Uz komičnost i nepretenciozno glumci se u ovoj predstavi igraju sa svim raspoloživim teatarskim formama. Na rubu stand up-a, idu do teatra apsurda, imrovizacija i komedije zabune.

"Improvizacijski modus rada, gdje u suštini, ja kao dramaturg napišem neki početni tekst, a onda oni kroz rad naprave izvedbeni tekst koji je potpuno drugačiji. U improvizacijama morate izvođačima dati veliku slobodu, oni naravno ne prepoznaju takve gabarite formata kao što su medijski formati, stilski formati, i ja kao reditelj mislim da je generalno dobra odluka da ih u tome ne osporavam. Naše predstave uglavnom imaju lutanja između stilova i korišćenja pozorišnih sredstava"- rekao je reditelj Ivan Penović nakon igranja u Zetskom domu.

Glumačka ekipa koju čine: Karlo Mrkša, Matija Čigir, Domagoj Janković, Pavle Vrkljan, Bernard Tomić i Filip Triplat razbijajući konvenciju na različite načine, daju slobodu gledaocu da popije pivo, da se smije, prokomenatriše, aplaudira na otvorenoj sceni.

Ta sloboda osjetila se u sali Zetskog doma na MIT-u gdje je publika u potpunosti shvatila koncept i igru glumaca, koji se po njihovim riječima „Odlično zabavljaju“.

Iako na oko neobavezna, predstava ima jasnu i kritički usmjerenu poruku za generaciju kojoj je najveća tragedija biti iz porodice u kojoj niko nije poginuo u ratu ili koja sjedi na kauču dok komšija na prozoru preko puta satima siluje ženu. 

Dramaturška saradnica u predstavi je Franka Perković a scenograf Filip Triplat. Muziku su uradili Karlo Mrkša i Filip Triplat, dizajn svjetla potpisuje Elvis Butković, a video Ivan Penović. U ekipi su i: Miran Bašić i Otto Kušec (oblikovanje vizuala), Danijel Popović-producent, kao i Damir Žižić i Sanja Bistričić koji potpisuju fotografiju.

Nastavak MIT festivala

MIT festival nastavlja se u četvrtak predstavom “Krvave svadbe”. Riječ je o pozorišnom komadu rađenom u koprodukciji Grad teatra iz Budve i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, koji je režirao Igor Vuk Torbica. Nakon prikazivanja predstava, organizuju se okrugli stolovi kojima moderira profesor Janko Ljumović, a u bifeu Zetskog doma publika ima priliku za nastavak teatarskog druženja na MIT žurkama.

Ovogodišnji MIT festival trajaće do 17.maja kada će biti izveden koncert violiniste Stefana Milenkovića i Crnogorskog simfonijskog orkestra. Na kraju Festivala biće dodijeljena „Balkanska carica“, nagrada za najbolju predstavu.

Žiri ove godine čine: pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i profesorka pozorišne režije iz Crne Gore, Radmila Vojvodić, glumac iz Makedonije Nikola Ristanovski i dramski pisac iz Srbije, Željko Hubač.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR