15 °

max 25 ° / min 12 °

Četvrtak

04.06.

25° / 12°

Petak

05.06.

19° / 17°

Subota

06.06.

24° / 17°

Nedjelja

07.06.

25° / 17°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

28° / 18°

Srijeda

10.06.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba Gale Čaki u Zbirci pomorskog nasljeđa

Kultura

Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Izložba Gale Čaki u Zbirci pomorskog nasljeđa

Izložba slikarke Gale Čaki biće svečano otvorena u četvrtak 1. avgusta u 21 sat u Zbirci pomorskog nasljeđa.

Izložba je realizovana u sadnji sa galerijom Gayo, a izložbu će svečano otvoriti prof. Branislav Mićunović.

Umjetnička edicija Gale Čaki nas uvodi u svijet satkan od najdubljih emocija, strahova, turbulencija i individualnosti koji su preneseni na slikarsko platno. 

‘’Ona otkriva intimni odnos sa mističnim muškarcem kojeg naziva plavim sokolom. Figuracija je očigledna, ali ipak ne dominira platnom. Na nekoliko dela posmatraču je predstavljeno ljudsko telo koje se na neuhvatljivim mestima transformiše u telo ptice. Erotična preplitanja dva tela dopunjuju svetli, ružičasti tonovi, dok formu objašnjavaju konturne i strukturne linije naglašene gestualnosti. Unutar tih linearnih, ovalnih konstrukcija nalazimo izražajan tretman površine koji smo sretali i na njenim ranijim radovima. Pozadina slika je često rešena pomoću dve ili tri čisto bojene plohe’’, ističe kritičar umjetnosti dr Vladimir Dimovski.

Gala Čaki je umjetnica koja je svoju dosadašnju karijeru izgradila na stilu koji bi se mogao definisati kao asocijativna apstrakcija ili, možda preciznije, kao fuzija energetskih svojstava apstraktne umetnosti sa ekspresijom figure, što bi zapravo značilo operativno manipulisanje dvema vrstama ekspresije, dodao je njegov kolega Slavko Timotijević.

Slikarka Gala Čaki završila je doktorske studije na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, a samo u jednoj godini završila je dva master studija na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Poslije stipendije fondacije Ruth Katzman iz Njujorka, koja u jednoj godini dodjeljuje samo dvije stipendije najtalentovanijim stvaraocima, uslijedile su stipendije u Indiji i u Finskoj. Član je Saveza udruženja likovnih umjetnika Vojvodine i udruženja umjetnika Ehim u Japanu, a za svoj rad je nagrađivana i priznata od strane mnogobrojnih svjetskih asocijacija.

Njeni radovi postali su kolekcija savremenog muzeja Al Asmakh u Kataru, a svojim djelima je obišla skoro čitav svijet, izlagala je u Kini, Japanu, Beču, Indoneziji, Italiji, Njemačkoj, Americi. Bila je član žirija Bijenala u Veneciji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR