33 °

max 35 ° / min 21 °

Četvrtak

09.07.

35° / 21°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

33° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

30° / 18°

Srijeda

15.07.

32° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Branka Bogavac u Beranama promovisala knjigu "Susret je najveći dar"

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Branka Bogavac u Beranama promovisala knjigu "Susret je najveći dar"

Sala „Ivangrad“ Hotela Berane bila je  tijesna da primi sve poslenike kulture i ljubitelje pisane riječi iz grada na Limu, ali i okolnih opština, koji su sa posebnom pažnjom propratili promociju knjige „Susret je najveći dar“, autorke Branke Bogavac koja je održana prethodnog vikenda u Beranama.

Kako kod govornika, tako i kod publike, posebna emocija prema knjizi, ali i autorki - nosiocu Ordena Vitez umjetnosti i književnosti Francuske, iskazana je tokom čitanja pjesme Rada Jolića - beranskog pjesnika, posvećene autorki, koja je usljed emocija koje su vladale u sali i sama zaplakala, naveli su u saopštenju.

Tokom promocije koja je, kako su kazali, svojim duhom podsjećala, kako su navodili neki od učesnika, "na neka davna ivangradska vremena", govornici su podsjetili na životni put poznate novinarke i djelatnika kulture, ali i ukazali na kvalitet knjige koja je  promovisana u Beranama.

Kako su istakli: Slobodan Vuković, Miraš Martinović, prof. dr Draško Došljak i mr. Amer Ramusović, ovoga su puta u fokusu Brankina sjećanja na dug i zanimljiv put koji je prešla od svoga sela Bora i Petnjice, preko Berana i Beograda, do Pariza.To je, takođe, i freska jedne epohe, nastala bez namjere da bude više od ličnog svjedočanstva, pa je, naglašavano je, samim tim riječ i o dokumentu izuzetne vrijednosti.

Kako je istakao dugogodišnji glavni urednik Pobjede i Tanjuga Slobodan Vuković, svaki susret sa Brankom Bogavac i njenim djelima predstavljao je i predstavlja poseban doživljaj. On je podsjetio da je Branka uspjela da svojim djelima dokaže da i jedna djevojka iz bihorskog sela Bor, učenica beranske Gimnazije, naše Sorbone, može da stigne i do francuske Sorbone i da u toj zemlji, svojim radom, ostavi toliki trag da postane nosilac Ordena Vitez umjetnosti I književnosti, naveli su u saopštenju.

Vuković je naglasio, kako su naveli, da je Bogavac obavljala intervjue sa velimim svjetskim imenima, da je majstor tog novinarskog žanra, ali da se knjigom “Susret je najveći dar” usudila da piše o sebi.

Naglašavajući da je imao čast da napiše Predgovor knjige, Miraš Martinović je istakao da je čitajući knjigu "Susret je najveći dar", a čitao ju je, kako je kazao, predano, rekao sam sebi: nema toga ko ne bi napisao predgovor za ovakvu knjigu.

Amer Ramusović- direktor časopisa [email protected], koji je bio jedan od organizatora promocije i medijator, podsjetio je da je Bogavac  vlasnica Ordena Viteza umjetnosti i književnosti  Francuske i nagrade "21 JUL", najvećeg opštinskog priznanja grada Berana, da je Crnogorka, Parižanka, svjetska putnica, spisateljica, neprevaziđena umjetnica intervjua.

On je podsjetio da su otmeno postavljana pitanja Branke Bogavac izmamila odgovore ljudi koji su kreirali i kreiraju svijet, kako književni, tako i ovaj stvarnosni, dodali su u saopštenju.

Govoreći o najnovijoj Brankonoj knjizi prof dr Draško Došljak rekao je „da je sadržaj  opredijelilo da ovo bude velika knjiga. Branka je zaustavila i ukoričila jedno vrijeme. Istinski! Pa, ako je naslov jedne od knjiga Dušana Bogavca, Brankinog brata: "Daleko je istina", ova Brankina knjiga je mogla nositi i naslov: "Ovo je istina".

Branka ne prikriva ništa. Nijedan detalj. Stoga je ovo knjiga obnovljive energije, u kojoj Branka, "dama sa ešarpom", pokazuje da sjećanja nijesu izgorjela, da snovi sve pokreću i da je smisao u rečenici Žana Genoa: "Možete ostariti, ali zabranite sebi da se ponašate kao starac".

Kako su naveli u programu su učestvovali: Trio violina: Amila Ašimović i Tea Lekić- polaznice škole za muzičke talente "Andre Navara" iz  Podgorice i Dragana Popović- njihova profesorica iz Niže muzičke škole u Beranama, kao i gitarista Vuk Radunović- učenik Srednje muzičke škole "Vasa Pavić" iz Podgorice.

Promociju knjige organizovali su Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore “[email protected]“, NVU "Beranda" i NVO “Spona”, u saradnji sa Hotelom Berane, zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR