13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski filmovi na "Manaki Brothers" festivalu u  Sjevernoj Makedoniji

Kultura

Comments 0

Crnogorski filmovi na "Manaki Brothers" festivalu u Sjevernoj Makedoniji

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Programski segment ''Zemlja u fokusu’’, Crna Gora dio je ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala “Manaki Brothers”, u okviru kog programa će se naći crnogorski filmovi: “Igla ispod praga” reditelja Ivana Marinovića, “Granice, kiše” čiju režiju potpisuju Vlastimir Sudar i Nikola Mijović, “Iskra” reditelja Gojka Berkuljana i “Lijenština” Alekse Stefana Radunovića.

Pored Crne Gore, zemlja u fokusu je i Gruzija, koja će u okviru ovog programskog segmenta publici festivala prikazati četiri filma gruzijskih autora.

Međunarodni filmski festival “Manaki Brothers” je prvi i najstariji filmski festival u Sjevernoj Makedoniji, koji ove godine bilježi svoje 40. izdanje.

Festival su osnovali 1979. Udruženja filmskih radnika Makedonije, a danas se organizuje uz podršku grada Bitolja i Kinoteke Sjeverne Makedonije i ima za cilj da istakne rad sektora kamere na filmu.

U okviru programskog segmenta European Cinema Perspectives biće prikazan i film “Ti imaš noć” crnogorskog reditelja Ivana Salatića, a u okviru ove selekcije naći će se još šesnaest evropskih filmskih ostvarenja koja su u posljednih godinu bila zapažena na eminentnim evropskim i svjetskim filmskim festivalima.

U okviru studentskog programa, na festivalu će biti prikazani i filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Program ovogodišnjeg jubilarnog izdanja “Manaki Brothers” festivala uključuje takmičarsku selekciju u nekoliko kategorija, selekciju dokumentarnog filma, kratkometražnog filma, specijalne projekcije, studentski program, program za djecu, radionice, networking sastanke, pitching sesije i slično.

Festival se organizuje od 14. do 21. septembra u Bitolju, rodnom mjestu braće Janakija i Miltona Manakija, filmskih autora koji su u Avdeli 1905. godine snimili prve filmove na prostoru tadašnjeg Balkana.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Sjeverne Makedonije i predsjednika, a nagrade koje se dodjeljuju nose naziv “Camera 300”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR