Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Dani evropske baštine u Podgorici

| Postavio/la: Ana Ašanin

Dani evropske baštine u Podgorici

U ponedjeljak, 23. septembra, počinje obilježavanje ovogodišnjeg izdanja Dana evropske baštine, manifestacije koju Ministarstvo kulture, u saradnji sa Savjetom Evrope, Evropskom komisijom i lokalnim i nacionalnim institucijama iz oblasti kulture, realizuje dvanaestu godinu zaredom, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

"Ovogodišnja manifestacija koja se širom Evrope organizuje sa temom “Umjetnost i zabava – baština na pozornici”, bazirana je na proslavi 70 godina od osnivanja “Lovćen filma”, a kroz prikazivanje dokumentarnih i dugometražnih igranih filmova u produkciji ovog filmskog preduzeća. Pored navedenog, preko 30 besplatnih programa biće upriličeno u periodu od 23. do 30. septembra u Budvi, Cetinju, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Rožajama, Tivtu, Herceg Novom i Ulicnju", piše u saopštenju.

Svečano otvaranje manifestacije, kako je navedeno, na kojem će govoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović biće upriličeno u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, 23. septembra u osam sati.

"Centralna manifestacija Dana evropske baštine 2019. podrazumijeva petodnevno prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova nastalih u produkciji “Lovćen filma”, a program uključuje i prvi dugometražni igrani film crnogorske produkcije “Lažni car” reditelja Velimira Stojanovića. Kako navode organizatori, publika širom Crne Gore imaće priliku da prisustvuje izložbama, predavanjima, radionicama, koncertima i prezentaciji segmenata nematerijalne kulturne baštine. Kao i svake godine, dio aktivnosti u okviru Dana evropske baštine posvećen je najmlađima, pa će edukativni programi za djecu, koji tretiraju pitanja umjetnosti i kulture, biti upriličeni u Podgorici, Cetinju, Tivtu i Nikšiću", piše u saopštenju.

Dani evropske baštine, kako su kazali iz Ministarstva, obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja.

"Pokrenuta 1985. u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70 000 događaja organizovanih širom Evrope. Ciljevi manifestacije su povećanje nivoa razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje različitih tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije, kaže se u saopštenju", navedeno je u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300