14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dani evropske baštine u Podgorici

Kultura

Comments 0

Dani evropske baštine u Podgorici

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U ponedjeljak, 23. septembra, počinje obilježavanje ovogodišnjeg izdanja Dana evropske baštine, manifestacije koju Ministarstvo kulture, u saradnji sa Savjetom Evrope, Evropskom komisijom i lokalnim i nacionalnim institucijama iz oblasti kulture, realizuje dvanaestu godinu zaredom, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

"Ovogodišnja manifestacija koja se širom Evrope organizuje sa temom “Umjetnost i zabava – baština na pozornici”, bazirana je na proslavi 70 godina od osnivanja “Lovćen filma”, a kroz prikazivanje dokumentarnih i dugometražnih igranih filmova u produkciji ovog filmskog preduzeća. Pored navedenog, preko 30 besplatnih programa biće upriličeno u periodu od 23. do 30. septembra u Budvi, Cetinju, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Rožajama, Tivtu, Herceg Novom i Ulicnju", piše u saopštenju.

Svečano otvaranje manifestacije, kako je navedeno, na kojem će govoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović biće upriličeno u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, 23. septembra u osam sati.

"Centralna manifestacija Dana evropske baštine 2019. podrazumijeva petodnevno prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova nastalih u produkciji “Lovćen filma”, a program uključuje i prvi dugometražni igrani film crnogorske produkcije “Lažni car” reditelja Velimira Stojanovića. Kako navode organizatori, publika širom Crne Gore imaće priliku da prisustvuje izložbama, predavanjima, radionicama, koncertima i prezentaciji segmenata nematerijalne kulturne baštine. Kao i svake godine, dio aktivnosti u okviru Dana evropske baštine posvećen je najmlađima, pa će edukativni programi za djecu, koji tretiraju pitanja umjetnosti i kulture, biti upriličeni u Podgorici, Cetinju, Tivtu i Nikšiću", piše u saopštenju.

Dani evropske baštine, kako su kazali iz Ministarstva, obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja.

"Pokrenuta 1985. u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70 000 događaja organizovanih širom Evrope. Ciljevi manifestacije su povećanje nivoa razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanje različitih tradicionalnih vrijednosti i podsticanje novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije, kaže se u saopštenju", navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR