7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogdanović: Učešće CG umjetnika na Art marketu samo početak međunarodne afirmacije

Kultura

Tag Video
Comments 1

Bogdanović: Učešće CG umjetnika na Art marketu samo početak međunarodne afirmacije

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović obišao je danas, tokom posjete Mađarskoj, Art market u Budimpešti na kojem prvi put učestvuju i umjetnici iz Crne Gore.

Tokom posjete jednom od najznačajnijih art marketa u Evropi, Bogdanović je, zajedno sa ambasadorom Crne Gore u Mađarskoj, Aleksandrom Moštrokolom, razgovarao sa umjetnicima iz Crne Gore, koji radove izlažu na ovoj značajnoj smotri, a koje je obezbjedilo Ministarstvo kulture.

Crnogorski stvaraoci iskazali su zadovoljstvo time što su njihovi radovi prvi put dostupni na jednom art marketu, tim prije jer će smotru u Budimpešti, kako se očekuje, tokom predstojećih dana posjetiti više od 30.000 ljudi.



Crnogorski stvaraoci, koji su radove predstavili u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore i galerije „Artika“, istakli su i kako bi učešće na manifestacijama nalik Art marketu u Budimpešti trebalo da postane praksa.

Kako jenavedeno iz MKU, Bogdanović je razgovarao i sa direktorom Art marketa u Budimpešti Atilom Ledenjim, sa kojim je pričao o dugoročnoj saradnji.

Ledenji je istakao je kako mu je drago što je i Crna Gora od ove godine dio prestižnog događaja u mađarskoj prijestonici, navodeći kako vjeruje da će prezentacija naših umjetnika u budućnosti biti redovan segment Art marketa.

Nakon obilaska, Bogdanović je u izjavi za medije istakao kako vjeruje da predstavljanje crnogorskih umjetnika na Art marketu u Budimpešti predstavlja novi iskorak kada je u pitanju vidljivost naše scene na širem prostoru.

''Ovo je sasvim nov momenat kada je u pitanju prezentacija crnogorske umjetnosti i stoga sam izuzetno zadovoljan načinom na koji naših šest autora predstavljaju Crnu Goru na ovoj smotri. Reakcije koje sam vidio danas, govore da naši stvaraoci jesu konkurentni na širem tržištu i da je njihov rad zapažen. Naši umjetnici, bez sumnje, jesu među najboljim ambasadorima naše države, a to će, uvjeren sam, biti potvrđeno i na ovom Art marketu. Iz tog razloga, Ministarstvo kulture intenziviraće aktivnosti i na ovom planu, pa je sasvim realno očekivati da će crnogorski umjetnici biti još zastupljeniji na evropskim art marketima i srodnim smotrama'' - istakao je Bogdanović.

Prezentacija Crne Gore na Art marketu rezultat je dobre saradnje sa Vladom Mađarske, kao i inicijative Ambasade Crne Gore u Budimpešti, dodali su u saopštenju iz MKU.

Na Art marketu u Budimpešti predstavljeni su radovi Romana Đuranovića, Anastasije Kostić, Marka Markovića, Siniše Radulovića, Adina Rastodera i Vlatke Vujošević.

Art market u Budimpešti počeo je danas i trajaće do nedjelje.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

maki

vijest vam je nepotpuna !!! ja sam slusaoc antwne M od prvog dana, a i citalac. vi jedini niste napisali da je kompletnu organizaciju iznijela galerija ARTICA iz Pg odabir umjetnika, uramljivanje radova, svu organizaciju. pa bi bilo korektno da i to uradite tj ispravite