25 °

max 32 ° / min 23 °

Utorak

04.08.

32° / 23°

Srijeda

05.08.

28° / 23°

Četvrtak

06.08.

29° / 21°

Petak

07.08.

32° / 22°

Subota

08.08.

33° / 23°

Nedjelja

09.08.

33° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I ove godine u Zetskom domu Dan umjetničkog obrazovanja i Studio Kraljevskog pozorišta

Izvor: Foto: Kraljesko pozorište Zetski dom

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

I ove godine u Zetskom domu Dan umjetničkog obrazovanja i Studio Kraljevskog pozorišta

Kraljevsko pozorište Zetski dom i u ovoj školskoj godini nastavlja svoj obrazovni segment koji je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Narodnim muzejom započet 2018, a podrazumijeva postojanje Studija Kraljevskog pozorišta i Dana umjetničkog obrazovanja.

"Budući da je u pozorištu u toku rad na predstavi Tri sestre, na radost brojnih mališana crnogorske prijestonice koji su nestrpljivo očekivali njegov početak, rad Studija krenuo je u Cetinjskoj gimnaziji, čija je uprava sa puno entuzijazma prigrlila ideju da na neko vrijeme ugosti Studio i đake Cetinja koji znanja stečena u školi, na ovaj način nadograđuju i proširuju.

Priliku da budu dio Studija ove godine imaju djeca podijeljena po uzrastu u tri grupe: 35 djece od 6 do 10 godina u prvoj, oko 15 učenika koja imaju od 11do 14 godina u drugoj, dok treću grupu sačinjava oko 15 mladih od 15 do 19 godina. Budući da je najviše polaznika u najmlađoj grupi, ima još prostora za zainteresovane učenike u dvije starije grupe. Studio se održava dva puta  nedjeljno: ponedjeljkom i četvrtkom", saopštilo je Kraljevsko pozorište Zetski dom. 

Dan umjetničkog obrazovanja počinje sjutra i na taj način će teatar opet ujediniti pozorišnu i školsku godinu.

U posjetu dolaze dvije gimnazije: žabljačka "17 septembar" i bjelopoljska "Miloje Dobrašinović", a biće izvedena predstava “Bog masakra”, u režiji Siniše Evtimova, navodi se u saopštenju. 

"Postojanjem ova dva obrazovna segmenta, najstarijem crnogorskom teatru - Kraljevskom pozorištu Zetski dom, vraćena je obrazovna uloga, utkana u njegove temelje 1884. a dječiji žamor, mašta u osmijesi vratili su se u Zetski dom.

Dan umjetničkog obrazovanja, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Narodnim muzejem dao je očigledne rezultate - djeca i mladi dolaze u teatar, svakog dana MIT festivala oni su bili u pozorištu pokazujući konstantno da su postali najljepša pozorišna publika.

Nakon mnogo vremena u kojima Cetinje, Podgorica kao i mnogi drugi gradovi nijesu imali pozorište, zbog čega danas imamo u tom smislu generacije koje su propustile mnogo, čini se da se za nepune dvije pozorišne sezone, dugoročni cilj već počeo ostvarivati. A put ostvarivanja te najuzvišenije misije tek je pred Kraljevskim pozorištem", dodaje se u saopštenju. 

Kako naglašavaju, nastavkom Dana umjetničkog obrazovanja ostvaruje se unaprijed zacrtani plan svih uključenih institucija da projekat preraste u stalnu aktivnost, i kao takav postane jedna od najvećih baza za povezivanje kulture i obrazovanja, ikad iniciranih u regionu.

"Tokom posjeta djeca će i ove godine imati prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore, kao i lunch-pakete koje obezbjeđuje takođe Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa kuhinjom Doma učenika i studenata.

Naravno, zahvaljujući radu Studija Kraljevskog pozorišta koji vodi profesor FDU Petar Pejaković, koji je zapravo prvi dramski studio u Crnoj Gori koji radi u sklopu državne institucije, takođe potpuno besplatno, djeca će nastaviti da dobijaju nova znanja i proširuju svoje vidike kroz umjetnost, riječ i pokret", navodi se u saopštenju. 

"Vaspitanje duše je naš cilj, u kome je fokus dobar i zdrav mladi čovjek, kulturan, svjestan svojih mogućnosti i želja, čovjek koji teži razvoju znanja, igre, mašte, hrabrosti, mlada osoba koja nije zaražena banalnom svakodnevicom, dnevnom politikom, nacionalizmima i najrazličitijim predrasudama, već mlada osoba koja korača putem dobra, ljubavi, morala i najviših ljudskih vrijednosti", kazala je o obrazovnom segmentu teatra njegova umjetnička direktorica Lidija Dedović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR