22 °

max 34 ° / min 22 °

Srijeda

12.08.

34° / 22°

Četvrtak

13.08.

35° / 23°

Petak

14.08.

35° / 23°

Subota

15.08.

33° / 23°

Nedjelja

16.08.

31° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Utorak

18.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
''Persona'' u Dodest-u

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

''Persona'' u Dodest-u

Predstava „Persona“, Ingmara Bergmana, u režiji Stevana Bodrože, za koju je po kultnom švedskom filmu, adaptaciju uradila Dragana Tripković, biće izvedena 16. decembra u Sali DODEST KIC-a „Budo Tomović“, u 21 sat, a povodom manifestacije Decembrska umjetnička scena – DEUS, u organizaciji Skeretarijata za kulturu i sport Opštine Podgorica. U predstavi uloge tumače Nada Vukčević i Vanja Jovićević.

Osim predstave „Persona“ u oviru DEUS-a 2019. biće izvedene predstave „Gospođa Bovari“ u koprodukciji sa Centrom za kulturu Plužine, 23. decembra, i „Mlijeko u prahu“ 25. decembra, u koprodukciji sa Kulturno-infomrativnim centrom „Budo Tomović“, Juventas i Queer Montenegro.

Kako se navodi u saopštenju, „Persona“ je rađena u produkciji Alternativne teatarske aktivne kompnije (ATAK), Centra za kulturu „Vojislav Bulatović – Strunjo” iz Bijelog Polja, KIC-a „Budo Tomović“ iz Podgorice i Grupom za istraživanje i razvoj kulturne politike.

Scenograf na predstavi je Ilija Vujošević, glumci u videu su Dubravka Drakić i Đorđije Tatić, vizuelni identitet potpisuje Srđa Dragović, video Saša Radović, glas Milica Šćepanović, majstor tona je Osman Zaimović, majstor svijetla Danilo Malović, tehnički koordinator Mićo Kovačević i organizator Milivoje Lakić.

Bergmanova "Persona" je lirska vivisekcija čovjekove nemoći da nešto osjeti.bilo sreću..bilo tugu... bilo povezanost s drugim bićem.

''Centralna misterija, voljno ćutanje glavnog lika, Elizabet Fogler, ostaje samo po sebi nedokučena tajna... magično, zastrašujuće, nesaznatljivo kao uglačana lica kamenih idola.

Drama počinje tamo gdje istražujemo šta ta tišina, ta odlučnost da se ne komunicira, budi u nama "običnim ljudima", u jednoj sestri Almi koja je naivno pogledala u okamenjene dubine idolovih očiju.

Užas praznine i tuge koji nam se vraća iz vanvremenskog ogledala besmisla, iz odluke da se u životu više ne učestvuje, poražavajući je, lomi... kao što slomljena biva i sestra Alma... zdrobljena pod žrvnjem pitanja da li je ikada išta što je osjećala ili doživjela imalo smisla. Budi li se u njoj neka prkosna, životinjska volja za opstankom?

I to ostaje otvoreno ali i prisutno, kao nesigurna, treperava nada. Na ovako kompleksne motive u teatru se može odgovoriti samo scenskom poemom, samo lirsko-dramskom zagonetkom.

Srećan sam što je ATAK jedno od rijetkih utočišta gdje su takav skok u nepoznato, ali i takva bol postavljanja najtežih pitanja, mogući'' - zapisao je o predstavi Stevan Bodroža.

Predstava „Persona“ je dio projekta „Śeverne scene - razvoj publike i podsticanje pozorišne produkcije u Centrima za kulturu na sjeveru Crne Gore”, putem konkursa Ministarstva kulture, u svrhu afirmacije kulturne nezavisne scene u Crnoj Gori.

ATAK-ov projekat je započet 2018. godine predstavom „Gospođa Bovari“ Gistava Flobera, u režiji Zorana Rakočevića, čije je premijerno izvođenje bilo u Plužinama, u saradnji sa Centrom za kulturu Plužine, navode organizatori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR