15 °

max 23 ° / min 14 °

Srijeda

27.05.

23° / 14°

Četvrtak

28.05.

25° / 12°

Petak

29.05.

23° / 14°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

19° / 15°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena izložba "PEČATI iz fondova Dvorskog arhiva"

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Otvorena izložba "PEČATI iz fondova Dvorskog arhiva"

Izložba Narodnog muzeja Crne Gore pod nazivom "PEČATI iz fondova Dvorskog arhiva", otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnostu "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Projekat predstavlja ekspoziciju otisaka pečata koji se nalaze u bogatim fondovima nekadašnjeg Dvorskog arhiva - danas Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja Narodnog muzeja Crne Gore - u vidu multimedijalne izložbe sa pratećim katalogom. Na izložbi je prezentovano preko 200 otisaka pečata, od pečata Ivana Crnojevića, sve do pečata iz druge polovine XIX vijeka.

Izložbu je otvorila ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan koja je naglasila da su najveći svjedoci intenzivnih odnosa dvije zemlje hiljade dokumenata koji se čuvaju u arhivima i muzejima Turske i Crne Gore.

"Pečate možemo vidjeti kao konačnu potvrdu vrlo važnih fermana i sporazuma potpisanih između naših zemalja. Ove i slične izložbe pomoći će nama i budućim generacijama da naučimo ono najbolje iz svoje prošlosti", kazala je Ozan.

Akademik Šerbo Rastoder govorio je o značaju i ulozi pečata kroz istoriju. On je naglasio da je ovo veoma značajna izložba, ne samo za Narodni muzej Crne Gore, već za sfragistiku uopšte kao pomoćnu istorijsku nauku.

"Od ovih mladih autora, u perspektivi, možemo očekivati naučno utemeljenu monografiju, koja bi se ticala svih pečata koji se nalaze, osim u Muzeju, u Nacionalnoj biblioteci, Državnom arhivu i ostalim kulturnim institucijama u Crnoj Gori", kazao je Rastoder.

Jedan od autora izložbe, istoričar Petar Glendža istakao je da se projekat realizuje nepune tri godine tokom kojih je pregledano preko 25 hiljada dokumenata i da je najveći dio ove izložbe prvi put prikazan crnogorskoj javnosti.

"Pečati su prezentovani kao tri cjeline, nastale po njihovoj provinijenciji: hrišćanski, osmanski mohuri i profani", kazao je Glendža.

Izložbu prati katalog koji, prema riječima autora, predstavlja skroman doprinos crnogorskoj sfragistici i uvod u naučnu studiju koja bi podrobnije tretirala ovu problematiku, jer je publikacija sa najvećim brojem otisaka pečata koja se pojavila u Crnoj Gori.

Autori izložbe koju je organizovao Narodni muzej Crne Gore su istoričari Petar Glendža i Miloš Perišić, a projekat je finansijski pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore, kroz Program zaštite za 2019.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR