15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pijanista Ratimir Martinović boravio u Kini

Izvor: Foto:Kotor Art

Kultura

Comments 0

Pijanista Ratimir Martinović boravio u Kini

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Pijanista, univerzitetski profesor i direktor KotorArta Ratimir Martinović je tokom novembra i decembra boravio u Kini.

Za vrijeme jednomjesečnog boravka Martinović je nastupao u okviru festivala “Music week 17+1” u Čengduu (provincija Sečuan).

Radi se o festivalu koji je produkt saradnje u okviru inicijative “Jedan pojas jedan put” Kine i 17 zemalja Istočne i Centralne Evrope.
Martinović je inače i član umjetničkog savjeta ovog festivala, imenovan od strane tamošnjeg Internacionalnog kulturnog centra.

Kako se navodi u saopštenju, cjelovečernji koncert Martinović je održao na festivalu “Maritime Silk Road Art Festival” u Džengdžou koji je istorijski jedan od najvažnijih gradova Kine.

Takođe, Martinović je održao i majstorski kurs na Šangajskom muzičkom konzervatorijumu.

Tokom ovog profesionalnog boravka napravljeni su uspješni kontakti sa važnim institucijama kulture Kine, između ostaloga sa Šangaj Art Festivalom, najvećim festivalom umjetnosti u Kini i spomenutim Šangajskim muzičkim konzervatorijumom koji će rezultirati novim serijalom koncerata počevši od ovog ljeta.

Martinović je ovom prilikom potpisao i Memorandum o saradnji sa direktorom Šangajskog orijentalnog kulturnog centra, gospodinom Zheng Jinguom koji je tokom prošlog ljeta već boravio u Kotoru, a koji će biti jedan od partnera za gostovanje izuzetnih, nagrađivanih mladih kineskih studenata, muzičara koji njeguju klasičnu i tradicionalnu muziku kao i savremeni kineski izraz.

Svi ovi koncerti biće dio novog serijala u okviru izdanja festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, pod nazivom “China Stage”.

Kina, kao najmoćnija ekonomija svijeta i zemlja u kojoj se izuzetno cijeni, poštuje i podržava umjetnički izraz, za nas predstavlja važnog partnera u osmišljavanju novih programa. Izvođački, interpretativni, umjetnički ali i infrastrukturni dometi onoga što se dešava u ovoj zemlji u polju umjetnosti i muzike, sve nas na zapadu trebaju da ohrabre i motivišu ne samo da učimo od naših kineskih prijatelja nego i da se podsjetimo na obavezu koju imamo prema našoj baštini, našoj kulturi i identitetu jer bez njih nema ni nas - istakao je Martinović za intervju najvećoj svjetskoj novinskoj agenciji Xinhua news.

Prvi koncert iz serijala “China Stage” biće priređen u Kotoru već tokom februara mjeseca u saradnji sa Ambasadom Kine u Crnoj Gori dok će se centralni programi ovog serijala održati tokom jula i avgusta. Najpopularnija kineska pijanistkinja, planetarno poznata Judža Vang /Yuja Wang/ već je u dva navrata boravila u Boki a ova saradnja će se nastaviti i u budućnosti.

Martinović je na nastupima u Kini promovisao i svoj novi album sa kompletnim klavirskim opusom Vasilija Mokranjca koji je izdao u povodu 35. godina smrti velikog kompozitora čiji je cjelokupni opus dugo bio zapostavljen.

Dupli CD je izdala izdavačka kuća Grand Piano, filijala NAXOS kompanije specijalizovana za klavirsku muziku i u pitanju je prvo integralno izdanje sa dijelima ovog izuzetnog kompozitora, navodi se u saopštenju organizatora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR