11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naslovi kojima se često vraća Kristina Obradović

Kultura

Comments 0

Naslovi kojima se često vraća Kristina Obradović

Autor: Antena M

  • Viber

O nekim od velikih knjiga koje su je obilježile ove sedmice govori glumica Kristina Stevović Obradović. Našu višestruko nagrađivanu glumicu znamo po filmovima i serijama uspješnim u cijelom regionu, te brojnim kultnim predstavama Nacionalnog teatra, Zetskog doma, Gradskog pozorišta… Diplomirala je glumu na cetinjskom FDU u klasi prof. Bora Stjepanovića i završila specijalizaciju na predmetu Glas.

Nije, napominje, ni jednostavno ni zahvalno pokušati se svesti na pet naslova. „Ne zbog toga što sam silno načitana, već zato što se u određenom trenutku života mijenja ono što vam neka knjiga učini; u odnosu na to za čim vi, u tom trenu, određeni svojom sadašnjošću - tragate. U odnosu na to kakvim vas je zatekla neka knjiga“, kazala nam je.

Postoje, ipak, naslovi kojima se vraćala, koji su je temeljno mijenjali i oblikovali u raznim fazama života i s čitaocima Antene M dijeli 'malo zato' za neke od njih.

***

 

„Život je drugdje“, Milan Kundera

Uz ostala djela ovog velikog pisca… Ova, zbog oštrice i nježnog cinizma, zbog predivnog višeslojnog portretisanja jednog mladog čovjeka, umjetnika, zbog sjajnog uranjanja u odnos jedne majke i jednog sina, zbog borbe...

 

„Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana“, Borislav Pekić

Zato što je odlazak u kontru, u savršeni pad, nekada obuzet većom taštinom i većim zanosom zla. Zato što me je navelo da preispitam samo značenje umjetnosti u mom životu, šta sam joj prišio, šta sam podrazumijevala, čime lažem sebe. Zato što volim Pekićev jezik.

 

„Majstor i Margarita“, Mihail Bulgakov

Zbog metle, zbog mačke, zbog Pilata, zbog Hrista, zbog onog tramvaja, zbog ulica. Zbog toga što ovo ne umijem svesti na riječi, a da ne zvuči opšte i izlizano.

 

„Rod“, Miljenko Jergović

Srećna sam što sam njegov savremenik. Zato što je divno čekati čime će me još Jergović zaboljeti, zagrliti, suočiti. Zato što sam svoje ladice preslagala, svoje selidbe započela, sa svojim mrtvima razgovarala čitajući ovaj veliki roman.

 

„Luča Mikrokozma“, Njegoš

Zato što sam u Gimnaziji lagala da sam nešto razumjela. Zato što sam se u dvadesetima utapala u samoj poeziji. Zato što sam u tridesetima započela susret sa punim smislom tog, u poemu stalog, kosmosa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR