9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rezultati konkursa za revitalizaciju kulturne baštine u HN: Tvrđava Španjola kao rezidencijalni umjetnički centar

Izvor: Prva nagrada

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Rezultati konkursa za revitalizaciju kulturne baštine u HN: Tvrđava Španjola kao rezidencijalni umjetnički centar

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo kulture i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sproveli su Međunarodni konkurs za inovativno idejno rješenje revitalizacije kulturne baštine – Tvrđave Španjola u Herceg Novom.

Cilj takmičenja bio je da se dođe do savremenih arhitektonsko-urbanističkih rješenja za preuređenje i prenamjenu ove tvrđave u kreativni hab, saopšteno je iz Ministarstva kulture. 

Ukupan nagradni fond iznosio je 24.000 američkih dolara, a odabrana su sljedeća pobjednička rješenja: 

1.      Prvu nagradu u iznosu od 15.000 USD osvojio je tim arhitekata pod šifrom 3003 koji čine: Nikola Novaković, Marija Novaković, Bogdan Kušević, Đina Prnjat, Nikoleta Savić, Saša Radojković, Nemaja Mitrović i Katarina Pašić iz Crne Gore;

2.      Drugu nagradu u iznosu od 6.000 USD osvojilo je rješenje pod šifrom URBSH0808, čija autorka je arhitektica Ana Radovanović iz Crne Gore;

3.      Treću nagradu u iznosu od 3.000 USD osvojio je tim pod šifrom 85340, koji čine arhitekte Marko Aracki, Srećko Andrijanić i Kristina Nikolić iz Srbije.

Pobjedničko rješenje pod šifrom 3003: Koncept se zasniva na preklapanju i stalnoj interakciji između budućnosti i prošlosti, i konačnom susretu dva vremenska perioda. Izvornost estetskog izraza postigla se kombinovanjem očuvanja postojećih građevina s prozirnim polikarbonatom, koji je vizuelno neupadljiv i stvara interakciju između enterijera i eksterijera. Korisnici imaju osjećaj beskonačnosti i slobode u ograničenom prostoru. Pejzaž unutar tvrđave nagovještava modernu interpretaciju tradicionalnog gumna i stvara izolovane prostore za umjetničke radove. Istovremeno, rješenje vodi računa o energetskoj efikasnosti i principima održivosti.

Druga nagrada
Druga nagrada

Drugoplasirano rješenje pod šifrom URBSH0808: Originalnost i inovativnost projekta ogleda se u zaštiti identiteta mjesta, kroz očuvanje autentičnosti kulturnog dobra. Estetski izraz povezuje tradicionalnu i modernu arhitekturu, poštujući principe revalorizacije. Posebna pažnja posvećena je simboličkom značenju mjesta, kao i neprimjetnoj povezanosti grada i tvrđave. Rješenje nudi dobru organizaciju, funkcionalnost i jasnoću komunikacija unutar tvrđave, kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo. Novi materijal korten (metal) koristi se samo za nužne intervencije obnovei u skladu je s postojećim kamenom.

Trećerangirano rješenje pod šifrom 85340: Ovaj projekat povezuje tri identiteta u jedan: istorijski, umjetnički i održivost. Autori su zadržali duh tvrđave, a istovremeno osigurali vidljivost savremenih intervencija. Koristeći lokalni kamen, tradicionalnu ribarsku užad, bale sijena i prerađene palete od drveta u stvaranju umjetničkih okruženja, autori nastavljaju da ugrađuju održivost u sam DNK tvrđave. Ovi pristupačni, lagani i lokalni materijali pretvaraju tvrđavu u savremeni poligon kreativnosti.

Treća nagrada
Treća nagrada

Međunarodni konkurs bio je otvoren od 17. februara do 10. aprila, a učestvovalo je više od 60 autora – arhitekata grupisanih u timove iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i Austrije.

"Stručni žiri razmatrao je 18 pristiglih radova koji su ispunjavali sve uslove propisane konkursom, a vrednovani su na osnovu originalnosti i inovativnosti projektnog rješenja, primjene konzervatorskih principa zaštite vizuelnog identiteta sa posebnom pažnjom na dizajn kojim kreativni hab može biti pokretač za postizanje ciljeva održivog razvoja, ispunjavanja programskih zahtjeva, uz racionalnost i ekonomičnost rešenja.

Konkurs je realizovan u okviru programa Kreativna Crna Gora – ekonomska valorizacija i kreativne industrije, koji zajednički sprovode Ministarstvo kulture i UNDP. 

Jedan od osnovnih ciljeva ovog programa je da se uspostavi mreža kreativnih centara u Crnoj Gori, a jedan od tih centara, sa međunarodnim karakterom je i Tvrđava Španjola. Ključno je sačuvati objekat i njegovu zaštićenu cjelinu, da se u budućnosti ovo utvrđenje rekonstruiše uz primjenu svih konzervatorskih mjera i principa, uz neophodna preliminarna arheološka i arhitektonska istraživanja, te da se objekat revalorizuje sa jasnom namjenom, u cilju održivog korišćenja.

Održivo korišćenje moguće je upravo kroz uvođenje kulturnih i kreativnih sadržaja koji će obezbijediti i ekonomski razvoj. Shodno planiranim kulturnim i kreativnim djelatnostima unutar kompleksa Tvrđave Španjole i njene rezidencijalne namjene, te internacionalizacije djelovanja, hab će obezbijediti i međunarodne aktere kulturne scene", navode iz Ministarstva kulture. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR